EVZ
Arhiva EVZ
Jurnalul Florianei

25 de EVZ

Amintirile evocate de Dan Andronic pe 21 iunie 2017, de la începuturile „Evenimentului zilei”, m-au întors în timp la o lume profesională pe care o regret enorm. Am nostalgia rigorii şi a exigenţelor acelei perioade în care, la două știri ratate, erai dat afară şi în care, între toate ziarele, era semnat un acord prin care nu angajau un ziarist concediat de celelalte. Mi-e dor de „adolescenţa” mea jurnalistică, în care să facem o presă de calitate şi liberă de orice influenţe era dezideratul şi imperativul care ne guverna. Cred că acele timpuri sunt ca paradisul lui Proust de la Illiers… ireversibile!

400 de ziariști, pasionați de presă, au făcut parte din echipa „Evenimentul Zilei”

Sorin Roșca-Stănescu, Daniel Tomescu, Gică Voicu, Mihnea-Petru Pârvu, Nicoleta Roșoga, Mircea Suciu, Bogdan Ionescu, Sorin Ovidiu Bălan, Dan Andronic, Aura Alexa Ioan, Crina Nedelcu, Florin Budescu, Radu Tudor, Irina Zidaru, Mirel Curea, Andi Lupu, Daniel Nanu, Sergiu Toader, Mihai Pâlșu, Adina Anghelescu, Iulian Chifu, Cristina Sofronie, Horia Barna, Doina Diaconu, Vali Bălănică, Simona Ionescu, Ciprian Rădăvoi, Gabi Rusu, Adrian Halpert, Marcela Feraru, Iulian Bostan, Anca Alexandrescu, eu… și am enumerat doar câțiva!

Bogdan Tiberiu Iacob, Bogdana Păun, Dan Andronic


Ziarul care a rupt Patrulaterul Roșu

Subiectele populare, un format de prezentare a știrilor preluat din presa interbelică și poziționarea editorială anti-putere i-au adus „Evenimentului zilei”, în primii ani de la înființare, sute de mii de cititori și renumele de publicație critică la adresa conducerii postcomuniste. În 1992, din punct de vedere politic, cititorul era anti-Iliescu și anti-FSN.

Operațiunea Bani pentru partid

„Cititorul simţea nevoia unui ziar anti-putere, dar care să nu folosească manipulări grosolane sau tendenţioase. Noi am crescut în tiraj odată cu căderea lui Ion Iliescu în opinia publică, iar în 1996, victoria CDR și a lui Emil Constantinescu a fost și victoria noastră”, declară jurnalistul Ion Cristoiu.

1 MILION DE EXEMPLARE

„Evenimentul zilei” a fost ziarul pentru care difuzorii făceau coadă dimineața în holul corpului din dreapta al „Casei Scânteii”, a fost ziarul al cărui tiraj, Iliuță Naghi, directorul de distribuție, îl mărea cu câteva zeci de mii de exemplare printr-un singur telefon, reușind să vândă și un milion de exemplare „cu banii jos”.

CUM ARATA PRIMUL NUMĂR CU CARE EVZ A IEŞIT PE PAŢĂ

„Evenimentul zilei” a vândut cât toate celelalte ziare la un loc. Rapid, cotidianul a ajuns la un tiraj de aproximativ 850.000 de exemplare. În 1993, ziarul a înregistrat și cea mai mare medie de exemplare vândute pe zi, în jur de 675.000 de bucăți.

În „Era Cristoiu”, anii 1992-1997, jurnaliștii angajați la cel mai mare și puternic ziar al României, lucrau în schimburi, două ture de zi și una de noapte, pentru a face față fluxului de știri.

 

DE LA REDACTOR LA PROPRIETAR

„În 1992, la 22 de ani, când m-am angajat la „Evenimentul Zilei”, nici nu-mi trecea prin cap că o să ajung să scriu în 2017, la 47 de ani, în calitate de proprietar”, mărturisește jurnalistul Dan Andronic, directorul general al EVZ.

Image may contain: 2 people, people standing and beard

Dan Andronic alături de Emil Constantinescu

„Cel mai tânăr redactor-șef adjunct din istoria presei”, așa cum îl numea Sorin Roșca-Stănescu în 1993, povestește prima întâlnire cu Ion Cristoiu: „Am intrat în biroul lui Cristoiu, pe vremea aia cu plete și burtă, am stat de vorbă 5 minute, după care m-a trimis la secţia de Politică Internă. Ca reporter. A văzut ceva ce eu nu vedeam…”, povesteşte Andronic.

„DE CÂND TE AȘTEPTAM...”

„Ziua în care Ion Cristoiu m-a primit în biroul său nu o voi uita niciodată pentru o singură frază care m-a motivat mereu să iubesc acest ziar și pe cel care l-a creat: «De când te așteptam, ţi-a fost greu să te decizi să vii! »”, rememorează Simona Ionescu, numită după numai o lună și jumătate redactor-șef adjunct.

Simona Ionescu și primul ei computer

***

Prin ce s-a deosebit „Evenimentul Zilei” din anii de început de toate ziarele, de toate site-urile, de toate televiziunile de știri din ultima vreme?

Prin atmosferă.

Față de celelalte ziare și mai ales față de ziarele de azi, „Evenimentul Zilei” a lansat și susținut o atmosferă. O atmosferă care se întâlnește doar la marile publicații care au marcat nu numai Istoria presei românești, dar și Istoria presei universale. Atmosfera unică, memorabilă, a unei redacții în care toți cei care lucrează, de la director până la ziaristul proaspăt angajat, sunt însuflețit de credința că profesia de jurnalist e cea mai importantă profesie din lume. Fără această convingere nu se poate face presă. Sau, mă rog, nu se poate face presă mare. Această convingere lipsește din majoritatea redacțiilor de azi.

Ion Cristoiu

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top