adrian-ghenie-facebook
Adrian Ghenie
Actual

Adrian Ghenie sau începutul unei legende contemporane

Tabloul „Christ” din 1997,  de Adrian Ghenie, unul dintre cei mai bine cotaţi pictori români la casele de licitaţie, este estimat de Artmark la 12.000 de euro şi este scos la vânzare pe 30 mai, în „Licitaţia de Artă Postbelică şi Contemporană”, ora 20:00, la Athénée Palace Hilton București.

Piața de artă punctează tot mai des rezultatele spectaloase ale artiștilor români în licitațiile internaționale. Cu câteva zile în urmă, o lucrare de Constantin Brâncuși a fost vândută cu 51 de milioane de dolari la casa Christie`s din New York. Tot un român, de astă dată tânărul Adrian Ghenie, a devenit tot mai prezent în topul celor mai bine vânduți artiști contemporani.

Lucrarea „Christ” manifestă, la început de carieră, principalele atuuri ale artistului, cu care a convins azi piața internațională: clar-obscurul, tonurile sumbre alternate cu explozii cromatice, străluciri rembrandtiene și o continuă metamorfoză a pânzei sub ochii privitorului. ”Pictura este un mijloc de a explora spaţiul între memoria oficială şi cea subiectivă. Este ca şi când ai atinge pielea unei epoci sub forma picturii”, spunea Adrian Ghenie. Iar lucrarea intitulată “Christ”, din licitația Artmark, explorează tocmai aceste deziderate artistice.

Adrian Ghenie, licitaţie lucrare Christ Q Magazine

Adrian Ghenie, lucrarea „Christ”

Licitația de Artă Postbelică și Contemporană cuprinde și alte lucrări de valoare, ce pun în centrul tematicii lor “omul”. Cum se vede omul contemporan prin ochii artiștilor de azi sau de ieri? Ca un îngândurat “Arlechin” (Corneliu Baba, 8.000 – 12.000 euro) ori ca un “Vânzător de flori tămăduitoare” (Sorin Ilfoveanu, 1.500 – 2.500 euro), mereu aflat într-o “Întâlnire” (Ștefan Câlția, 8.000 – 14.000 euro) cauzată de împrejurări neprevăzute, omul contemporan este un om atomizat (“Human”, Paul Neagu, 3.000 – 5.000 euro ) sau placid ca o “Zi de vară” (Șerban Savu, 3.000 – 5.000 euro), mereu “Încurcat în socoteli” (Constantin Piliuță, 2.000 – 3.000 euro), un fel de supererou în brațele rutinei ideologice (Dan Creţu, “Pietà”, 300 – 500 euro).

Născut în Baia Mare, în 1977, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca în 2001. După ce a încercat să trăiască din artă în Viena şi Sicilia, s-a întors în Cluj-Napoca şi a înfiinţat galeria Plan B, alături de Mihai Popin, în 2005. Adrian Ghenie a stabilit un record, pe 10 februarie 2016, la o licitaţie organizată de casa Sotheby's, la Londra, unde lucrarea sa, ”The Sunflowers in 1937”, a fost vândută cu 3.117.000 de lire sterline, echivalentul a peste patru milioane de euro.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top