vaccin
Actual

Alegerea între viață și moarte

Războaiele au ucis 200 de milioane oameni. Dar bolile pentru care nu există vaccin… 600 de milioane. Câți oameni poate salva un vaccin astăzi?

Ministerul Sănătății: Prevenția bolilor prin vaccinare

În aceste zile, Ministerul Sănătății duce o amplă campanie TV de promovare a imunizării copiilor, denumită „Vaccinarea salvează vieți”. Pe fundalul unor zgomote de război și a unor imagini în care oamenii mor sub tirul de explozii, cu o voce gravă, dar extrem de credibilă, actorul Victor Rebengiuc ne spune că „toate războaiele din secolul trecut au luat aproape 200 de milioane de vieți. O nimica toată. Variola, poliomielita, tusea convulsivă, tetanosul și rujeola au luat cam 600 de milioane de vieți, iar vaccinurile au învins toate aceste boli mortale”. Un spot corect, orientat pe părinți, care fie ignoră vaccinarea, fie îmbrățișează tot mai mult curentul antivaccin. Campania Ministerului Sănătății răspunde unei realități îngrijorătoare. Conform Institutului Național de Sănătate Publică, acoperirea vaccinală la copiii de până la un an, la toate antigenele vaccinale, este de 81%, în timp ce recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este de 95%. Mai mult, aproximativ 15% dintre copii au fost incomplet vaccinați din două motive: refuzul și neprezentarea.

9.000

În România se înregistrează anual peste 570.000 de cazuri de boli pneumococice, care cauzează decesul a peste 9.000 de oameni în fiecare an.

În paralel, Ministerul Sănătății se confruntă cu o nouă criză a vaccinurilor, nereușind să asigure stocurile necesare pentru vaccinurile înscrise în programul național de imunizare. Direcțiile județene de sănătate publică avertizează că mii de copii au rămas nevaccinați de la începutul anului. Conform ultimului bilanț făcut de Ministerul Sănătății în luna octombrie, în primele zece luni ale anului s-au înregistrat șase decese din cauza rujeolei, 1.000 de cazuri confirmate, în special la copii, față de doar 7 cazuri înregistrate anul trecut, iar epidemia a cuprins 30 de județe. Vaccinul ROR este astăzi în stocuri suficiente, ne asigură autoritățile, după ce au achiziționat 300.000 de doze, la începutul lunii noiembrie.

Vaccinul pneumococic - o constantă în calendarul național de imunizare

În România se înregistrează anual peste 570.000 de cazuri de boli pneumococice, care cauzează decesul a peste 9.000 de oameni în fiecare an, conform bazei de date DRG National valabile pentru anul 2013 și a bazei de date a Centrului Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică (INS). Pneumococul este o bacterie ucigașă, spun medicii, care afectează în primul rând copiii, vârstnicii și pe cei cu boli cronice, iar îmbolnăvirile pot fi prevenite prin vaccinare. Specialiștii mai trag un semnal de alarmă în ceea ce privește tratamentele cu antibiotice tot mai ineficiente împotriva bolilor pneumococice. Un raport al Centrului European de Control al Bolilor din 2014 poziționează România la peste 50% rată de rezistență a pneumococului la antibiotice.

81%

Reprezintă acoperirea vaccinală la copiii de până la un an, în timp ce recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este de 95%

În urma unui raport tehnic privind vaccinarea împotriva pneumococului, Comitetul Național de Vaccinologie a recomandat în anul 2013 includerea vaccinului pneumococic conjugat cu cea mai mare acoperire antigenă (PCV13) în calendarul național de imunizare, doar că, până astăzi, acesta nu se regăsește în cabinetele medicilor de familie. În calendar se precizează că „vaccinul pneumococic conjugat va fi inclus în calendarul naţional de vaccinare în funcţie de fondurile disponibile”. Fonduri nu s-au găsit din 2013, iar astăzi doar părinții informați și cu posibilități materiale își pot imuniza copiii împotriva bolilor pneumococice, adică sub 2% din copiii eligibili primesc acest vaccin cumpărat de părinți în baza recomandărilor medicilor. În România, cel mai utilizat vaccin pneumococic este vaccinul 13-valent, care are o cotă de piață de 79% în 2015, conform rapoartelor companiei de cercetare de piață IMS.

Când autoritățile ascultă de specialiști

La nivel internațional s-au observat scăderi importante ale incidenței bolilor pneumococice invazive și non-invazive în toate țările cu programe naționale de imunizare. Chile a început vaccinarea pneumococică cu PCV10 în 2011 și acesta a avut un impact considerabil asupra bolilor pneumococice determinate de tulpinile incluse în vaccin, dar medicii au constatat că o altă tulpină neinclusă în vaccin a devenit tot mai frecventă, generând îmbolnăviri rezistente la antibiotic.

15%

dintre copii au fost incomplet vaccinați din două motive: refuzul și neprezentarea

Astfel, în anul 2016, Comitetul de Imunizare din cadrul Societății Chiliene de Boli Infecțioase recomandă trecerea la vaccinul care acoperă cele mai multe antigene pneumococice. „Vaccinul PCV10 nu numai că se asociază cu emergența unui nou serotip, dar această modificare aduce cu sine un risc de eșec al terapiei cu antibiotice și costuri crescute ale tratamentului bolilor pneumococice invazive, necesitând administrarea cefalosporinelor de generația a treia, ceea ce contribuie la creșterea rezistenței la antibiotice. Modificările epidemiologice din Chile indică o creștere a infecțiilor pneumococice invazive cu serotipul 19A, ceea ce necesită controlul acestei situații prin înlocuirea vaccinului folosit în prezent  (PCV10) cu vaccinul PCV13 care conține serotipul 19A”, se arată în declarația din 2016 a Comitetului de Imunizare din Chile.

Și Comitetul de Imunizare din Marea Britanie face o recomandare fermă pentru folosirea vaccinului cu cele mai multe valențe (PCV13). „Luând în considerare datele epidemiologice cu privire la impactul vaccinării anti-pneumococice și recomandările sub-comitetului, Comisia recomandă insistent a nu se folosi PCV10 în cazul în care PCV13 este disponibil, deoarece datele epidemiologice arată că folosirea unui vaccin care asigură o protecție mai redusă ar submina în mod semnificativ atât protecția directă împotriva bolilor pneumococice la copii, cât și protecția indirectă de cohortă la adulții în vârstă”, spune un document oficial a instituției.

SUA au fost prima țară din lume care a introdus vaccinarea anti-pneumococică încă din anul 2000 – vaccinul cu 7 valențe. În anul 2009, a trecut la vaccinul PCV 13-valent, odată cu apariția lui pe piață, și continuă să îl folosească până în prezent. La 3 ani de la introducerea acestuia, datele arată că au fost evitate 3.000 de decese și 30.000 de cazuri de boli pneumococice invazive.

În România, Comisia Națională de Vaccinologie a recomandat în 2013 vaccinul cu numărul maxim de antigene disponibile pentru a fi introdus în programul național de vaccinare. În 2016, șase societăți medicale din țara noastră au semnat un memoriu adresat Ministerului Sănătății în care aduc argumente științifice în favoarea vaccinului cu cea mai mare protecție împotriva serotipurilor pneumococice; acestea sunt: Societatea Română de Pediatrie, Societatea Română de Microbiologie, Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Pneumologie, Societatea Română de Pediatrie Socială și Asociația Societatea Română de Boli Infecțioase Pediatrice.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top