Plată-taxe-și-impozite
Actual

ANAF:  158.000 de angajatori au restanțe de 15,99 miliarde lei la stat 

 Din totalul de 583.170 de angajatori, persoane fizice sau juridice din Romania, 157.798 de angajatori au restanțe de 15,99 miliarde lei  către statul român pentru contribuțiile sociale obligatorii pentru pensii, sănătate și șomaj.
Cifrele au fost date publicității de ANAF, printr-un comunicat oficial.

La data de 30 septembrie 2017 restanțierii aveau 2.076.097 de angajați. Dintre cei 157.798 de angajatori cu datorii la plata obligațiilor de asigurari sociale, 155.102 au capital privat, iar 2.696 au capital de stat sau majoritar de stat.

7.237 de angajatori din cifra totală se află în insolvență.
Agenția Națională de Administrare Fiscală întreprinde demersurile legale de executare silită pentru recuperarea tuturor restanțelor la bugetul de stat, deși, în cazul firmelor care și-au declarat insolvența statul nu poate lua nicio măsură.

ANAF susține reincriminarea faptei de reținere la sursă și nevirare a contribuțiilor sociale, pentru a reduce și simplifică obligațiile de declarare și plata pentru persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajator.

Această situație a fost una dintre cauzele care a stat la baza modificării Codului Fiscal prin care, începând cu 1 ianuarie, sarcina plății taxelor către contribuțiile sociale va reveni direct angajatului.

Gelu Diaconu, fost președinte al ANAF a declarat pentru Q Magazine că atât comunicatul instituției, cât și poziția exprimată de ministrul Finanțelor sunt manipulatorii.

„Transferul contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului la angajați, nu are nici o influență semnificativă în reducerea arieratelor la buget, atât timp cât obligația plății rămâne la angajator.

Comunicatul ANAF, ca și intervenția anterioară a ministrului Mișa, sunt manipulatoare prin aceea că nu arată care este ponderea în suma arieratelor din contribuții a companiilor de stat și nici ponderea sumelor din contribuții sociale aflate la masa credală a firmelor din insolvență/faliment în total restanțe.

Un subiect fals menit să distragă atenția asupra adevăratei ținte a acestei măsuri de esență ultraliberală, nemaîntâlnită nicăieri în Europa: răspunderea nemijlocită a angajaților, cărora prin noua lege a pensiilor li se vor corela nemijlocit nivelul pensiei cu contribuția efectiv plătită.”, a declarat Diaconu pentru Q Magazine. 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top