victor_ciorbea_avocatul_poporului111_88469600
Actual

Avocatul Poporului decide dacă sesizează la CCR legea care nu îi permite lui Dragnea să fie premier

Se fac paşi pentru procedura de desemnare a premierului. Avocatul Poporului analizează Legea 90/2001, care interzice persoanelor condamnate penal să fie membri ai Guvernului, şi urmează să anunţe dacă va sesiza Curtea Constituţională sau nu, scrie stiripesurse.ro. 

Articolul 2 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor preveze că persoanele condamnate penal nu pot face parte din Guvern. În ciuda faptului că legea este în vigoare, PSD şi ALDE au stabilit că îl vor propune preşedintelui, pentru funţia de prim-ministru, pe Liviu Dragnea. Specialiştii în drept constituţional afirmă că articolul 2 din Legea 90 este neconstituţional, însă atâta timp cât CCR nu se pronunţă în acest sens, actul normativ produce efecte.

Se preconizează aşadar o posibilă criză constituţională, dacă preşedintele refuză propunerea PSD, iar social-democraţii insistă cu acelaşi nume. Aici intervine însă Avocatul Poporului, care afirmă că analizează posibilitatea sesizării CCR. „Am dat colegilor de la serviciul de contencios constituţional să examineze, să discutăm şi, pe baza primelor verificări, să anunţ dacă mă sesizez sau nu din oficiu. Azi sau mâine voi anunţa”, a declarat Victor Ciorbea, pentru stiripesurse.ro.

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top