Victor Ponta, Q Magazine
Actual

Câte voturi face Ponta fără PSD

UP DATE.Victor Ponta, Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu au anunțat, duminică, 3 septembrie, într-o conferință de presă, lansarea unui nou proiect politic, Pro România, prezentat ca o alternativă la oferta partidelor.

Victor Ponta s-a declarat convins că, împreună cu colegii săi, va reuși să facă „o politică altfel de care România are foarte mare nevoie”.

„Imediat după lansarea acestui proiect o să încercăm să avem alături de noi cât mai mulți dintre oamenii care au experiență guvernamentală, care au experiență politică, care ne pot ajuta să scriem agenda politică 2020, pentru că noi vom participa la alegeri cu noul partid (…) Nu mi-am propus nici să rup PSD, nu am sunat niciun coleg din PSD, pentru că acolo am crescut politic. Nu ne interesează nicio funcție (…) Vrem să ne arătăm experiența și să construim (…) o societate echilibrată”, a adăugat Ponta.


Puțini politicieni reprezintă ceva fără susținerea unui partid puternic, de aceea despărțirea de Partidul Social Democrat va arăta, cu o rezonabilă acuratețe, care este adevărata statură a lui Victor Ponta pe scena publică.

Lup tânăr,dar de haită"

Deputat „independent” atâta vreme cât ţine vacanţa parlamentară, lui Victor Ponta  îi place să viseze estival că rolul său nu s-a  epuizat. Probabil, i-ar fi greu să admită că „his finest hour” este deja trecut. Un trecut  girat în întregime de PSD, al cărui produs de  vitrină este până în măduva oaselor. În plus, chiar şi atunci când a fost  căţelandru în ale politicii, Ponta a umblat cu  haita. N-a fost niciodată un lup singuratic. De bună seamă, nu şi-ar schimba năravul  nici acum, când năpârleşte politic, numai  că, dintre vechii săi tovarăşi, puţini mai au dorinţa de a-l sprijini şi încă şi mai puţini
au puterea de a o face. Ucenicul lui Adrian Năstase, ginerele lui Ilie Sârbu, finul lui George Maior şi al lui Gabriel Oprea, prietenul lui Sebastian Ghiţă etc. – Ponta nu mai poate miza în prezent decât pe sine însuşi şi pe câţiva nemulţumiţi de mâna a doua din PSD.


Citeşte AICI. Sorin Grindeanu nu-l urmează pe Victor Ponta într-un nou partid. Deocamdată


Or, cu asemenea oaste de strânsură, ex-prezidenţiabilul riscă să repete traseul post-PSD al lui Mircea Geoană, care a demonstrat că poţi să fii la fel de invizibil şi din poziţia de membru ordinar al celui mai mare partid de stânga sau din poziţia de şef ordinar al unui partid de stânga de care n-a auzit nimeni.


Părerea mea şi a celor cu care vorbesc este că pot să am un cuvânt de spus în politică”.


Faţă de Geoană, Ponta are totuşi avantajul că a fost sprijinit de PSD pentru a deveni parlamentar. Altminteri, el nu dovedeşte mai multă imaginaţie (sau înţelepciune) decât predecesorul său. Dacă Geoană (care, apropo, a fost exclus din partid, pentru vedetism, în perioada în care „micul Titulescu” era lider) a lansat în 2012 o platformă apolitică, numită „România noastră”, cu obiectivul de „a aduna energiile pozitive din societate pentru o Românie dezvoltată”, Ponta a înfiinţat, în februarie 2016, fundaţia „Black Sea regional Projects”, pentru a strânge partenerii „regionali”, de care ţara ar avea nevoie. Inutil să mai spunem că niciuna dintre iniţiative nu a avut rezultate concrete…

Victor Ponta, Q Magazine

Din perspectiva noastră, deşi se bucură încă de o oarecare încredere în sondaje, Ponta ar avea puţin succes în faţa electoratului disciplinat al PSD sau în faţa oricărui alt electorat. Că este aşa o dovedeşte scorul lamentabil obţinut de Partidul România Unită la alegerile de la sfârşitul anului 2016,
în condiţiile în care această formaţiune „naţionalistă” a avut bizara idee de a-l propune în campanie pe pesedistul Ponta în funcţia de premier…

 

„Legea Ponta"

Care este „proiectul” de viitor al parlamentarului Ponta? O lege care să-i poarte numele, cu care să fie identificat, şi care să conteze? nici el nu s-a dumirit deocamdată, dar mai are timp până la începutul toamnei: „În septembrie voi lua o decizie legată de modul în care îmi desfăşor activitatea politică, pentru că mai am încă trei ani şi jumătate de deputat şi pentru că, părerea mea şi a celor cu care vorbesc, este că pot să am un cuvânt de spus în politică, în special încercând să-i aduc alături pe mine pe cei care, ca şi mine, au votat PSD şi aLDe, care acum sunt foarte dezamăgiţi” – a afirmat fostul premier la 23 iulie.


Ponta o compară pe Gabriela Firea cu…


De fapt, Ponta, care încă nu face distincţia între „ales” şi „persoană fizică”, cum o face Marian Vanghelie, nu este decepţionat de partid, ci de liderul acestuia, Liviu Dragnea. De-a dreptul spus, Ponta îl urăşte aşa de mult pe Dragnea (sau se iubeşte atât de mult pe sine), încât ar rupe în două formaţiunea fără de care nu ar fi petrecut mai mult de trei ani la Palatul Victoria, în speranţa că, astfel, ar putea determina anihilarea baronului de
Teleorman.

 

Există viaţă după PSD. Dar după politică?

Dragnea este alter ego-ul lui Ponta, așa cum Ludovic Orban este alter ego-ul lui Crin Antonescu. În cuantica politică, unul fără altul nu există.
Desigur, Ponta ar putea rupe cercul vicios, manifestându-se în alt univers decât cel politic. Le-ar fi la îndemână, de pildă, în paralel, să-şi ia „doctoratul în tehnocraţi”, să intre în barou prin examen sau să antreneze  o echipă de baschet. Pentru că, din păcate pentru el şi pentru noi, în următorii trei ani parlamentari, îi garantez că se va plictisi şi ne va plictisi teribil.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top