Principesa Margareta și Principele Radu, Q Magazine
Actual

CCR a amânat decizia privind salariile bugetarilor

Curtea Constituţională a amânat, miercuri, luarea unei decizii pe sesizările făcute de Guvern şi de PNL la Legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care sunt majorate salariile din sănătate şi din educaţie aprobate de Parlament în luna noiembrie.

Curtea Constituţională a amânat pentru data de 14 decembrie luarea unei decizii pe majorările salariale, contestate de Guvern și PNL pentru nerespectarea procedurilor legale.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat pe 8 noiembrie că Guvernul contestă la Curtea Constituţională legea prin care se fac majorări de salarii în sănătate şi educaţie. Cioloş a acuzat că modificările aduse OUG 20 în Parlament s-au făcut într-o abordare populistă, electorală a politicii salariale, fără o analiză şi fără o dezbatere solidă, care riscă din nou să pună orice guvern va veni în imposibilitatea de a adopta o lege a salarizării unitare, care să rezolve problema inechităţilor din sistemul public.

El a subliniat că solicitarea de control de constituţionalitate vizează legea de aprobare a Ordonanţei, astfel că, orice decide Curtea, OUG rămâne în vigoare şi se aplică.

Cioloş a precizat că această creştere a masei salariale decisă acum, fără o analiză, reduce foarte mult marja de manevră pentru alte politici la fel de importante în educaţie şi sănătate.

Conform premierului, „modificarea acestei ordonanţe cu acest impact bugetar periclitează foarte mult posibilitatea în perioada următoare de a adopta şi de a aplica, mai ales, o lege a salarizării unitare, pentru că, în mod clar, acest impact bugetar care vizează doar sănătatea şi educaţia va avea un efect negativ asupra marjei bugetare pentru a aplica o lege a salarizării unitare, care să vizeze întreg sectorul bugetar şi care să ducă în timp, în câţiva ani de zile, la corectarea tuturor inechităţilor din sistem”.

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top