Prof.univ.dr Vintilă Mihăilescu Q Magazine
Revista

Ce a făcut profesorul Vintilă Mihăilescu de ziua sa

Coordonatorul secției de Sociologie din cadrul Facultății de Știinte Politice, fost director al Muzeului Național al Țăranului Român, profesor universitar doctor Vintilă Mihăilescu povestește în exclusivitate pentru Q Magazine despre viitorul tinerilor sociologi în România, dar și despre satisfacțiile pe care i le-a adus învățământul.

 

La 23 mai, ziua în care a împlinit 66 de ani, prof. univ. dr. Vintilă Mihăilescu pregătea conferința de lansare a platformei România tradiţiilor creative, eveniment care se  desfășura a doua zi la spațiul central RDW2017 din str. Grigore Cobălcescu nr. 45, în cadrul Romanian Design Week.

Proiect inițiat de Muzeul Țăranului în parteneriat cu DC Communication, Ordinul Arhitecţilor din România, Fundaţia Calea Victoriei şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), România tradiţiilor creative este o mişcare strategică pe termen lung, care îşi propune să faciliteze dialogul dintre meşteşugari, industrii creative care au ca sursă de inspiraţie tradiţia, antreprenori şi specialişti în patrimoniu cultural. Astfel, se lansează un demers de recuperare a tradiţiilor care pot alimenta industriile creative pentru a deveni o resursă legitimă de economie modernă, cu capacitate de creştere şi creare de noi ocupaţii şi locuri de muncă.

 „Iar eu fac ce n-am făcut niciodată: am un semestru sabatic – iar asta îmi ocupă tot timpul!…”, spune fostul director al MȚR pentru Q Magazine.

 

Prof.univ.dr Vintilă Mihăilescu Q Magazine

Antropolog, psihosociolog, publicist, profesor, fost director al MȚR

„Când văd lista asta, mă sperii! De fapt, nu am fost niciodată, pe rând, una sau alta dintre aceste ocupații. Ele m-au ocupat pe mine, după cum au fost vremurile, constrângerile și oportunitățile; eu m-am ocupat cam mereu de aceleași lucruri: să încerc să înțeleg câte ceva din ceea ce se întâmplă în jurul meu. Dar satisfacția cea mai mare mi-a dat-o, evident, învățământul, în sau în afara instituției de învățământ. Sunt a patra generație de dascăli, este sângele meu albastru…”


„Nu mi-am dorit niciodată să fiu ceva/cineva anume. Am devenit – și sunt plăcut surprins de ceea ce am devenit…”


 Cele mai importante lucruri pe care a încercat să le transmită studenților săi

„Nu am ținut niciodată să le transmit ceva anume: ar fi însemnat că eu știu, iar ei nu – ceea ce uneori era adevărat, alte ori nu. Am încercat însă totdeauna să le răspund, când și cât am putut, la întrebările lor: important era ce conta pentru ei, ce probleme aveau ei, nu ce soluții aveam eu!”

Ce viitor are un tânar absolvent de sociologie în România de astăzi?

„Dacă îl interesează cu adevărat societatea, are mai multe oportunități să profeseze decât își imaginează. Competența sociologică este utilă și necesară în foarte multe domenii, chiar dacă nu se cheamă, formal, sociologie!”

 

 

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top