Adrian Năstase, exclusiv Q Magazine
Actual

Cel mai bun prim-ministru al PSD avertizează: Prefer reformele, nu revoluțiile!

 

Fostul premier Adrian Năstase publică pe blogul personal o radiografie a României actuale în raport cu modificările din peisajul politic și economic internațional.

 

Fundamentul constituţional şi cel instituţional al României ar trebui modificate 

Îmi este greu să scriu despre ce se întâmplă acum în PSD şi despre efectele asupra guvernării. Sigur, nu am suficienţe informaţii despre cauzele subiective. Cred însă că, ocupaţi cu mineriada, cu re-evaluarea revoluţiei, cu noaptea generalilor, cu dosarele SIPA, nu înţelegem că fundamentul constituţional şi cel instituţional al României ar trebui modificate după experimentele – multe nereuşite – ale perioadei de tranziţie din ultimii 25 de ani. Regulile de numire a candidatului de premier după alegeri, stabilirea clară a relaţiei dintre preşedinte şi premier, forma de regim politic, statutul procurorilor, controlul civil al serviciilor (statutul serviciilor departamentale, statutul STS, SPP, etc.), legile referitoare la securitatea naţională, revenirea eventuală la sistemul cu prima electorală din perioadă interbelică (pentru a evita tentaţia formării de partide „balama”), etc.

China,  în curs de a ‘coloniza’ spaţii largi pe alte continente
În plus, cred că nu înţelegem cu ce viteză se modifică peisajul internaţional. Am fost recent în China, la Shanghai. După 13 ani, am avut surpriza de a descoperi o Lume Nouă. China a devenit a doua putere economică a lumii şi este în curs de a ‘coloniza’ spaţii largi pe alte continente. SUA au devenit o imensă companie transnaţională, cu regulile specifice căutării de profit (vânzarea de armament către Arabia Saudită va crea locuri de muncă în America, dar vom plăţi cu toţii nouă cursă a înarmărilor la nivel global). Rusia nu mai are complexe în relaţiile internaţionale şi îşi exercită statutul de mare putere, inclusiv în vecinătăţile sale geografice. Uniunea Europeană este în tensiune, căutând o reaşezare a intereselor sale, în condiţiile slăbirii relaţiilor cu Marea Britanie şi cu SUA.

În România, revoluția își devorează copiii
Am spus adeseori, este mai uşor să intri într-o criză, dar este mai greu să ieşi din ea. Recunosc, fiind rac, prefer reformele, nu revoluţiile. Reformele se pot realiza şi prin dialog, negociere, persuasiune. Revoluţiile pot avea efecte perverse, pot genera jihaduri pentru noile credinţe sau în numele acestora. Unii vor spune că în anumite situaţii revoluţiile sunt inevitabile. Probabil. Mă uit însă cu stupoare să văd cum revoluţia la noi îşi devorează copiii. Ce creşte în loc? Care este valoarea noilor lideri politici? Nu vreau să dau eu răspunsuri.
Şi nu dau niciodată sfaturi. Oricum, nu mi le-a cerut nimeni, dar îmi aduc aminte de o anecdotă cu soţii Ceauşescu. În apropierea anului 2000, când se vorbea despre sfârşitul lumii, iar marii conducători mondiali propuneau diverse formule de salvare, Elena îi spune soţului său să nu se impacienteze: „Nicule, nu ştii, noi suntem cu 500 de ani în urmă”.
România actuală nu mai poate trăi izolată de ceea ce se întâmplă în lume. Iar „reteta” mea, atât în plan intern, cât şi extern, a fost aceea că dialogul este preferabil războiului. Războiul produce pierderi pentru ambele părţi. E adevărat, uneori, al treilea câştiga. Dar nici asta nu e sigur.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top