Xi Jinping si Donald Trump
Președinții SUA și Chinei au discutat despre atenuarea tensiunilor dintre Coreea de Nord și SUA, care au escaladat în august 2017
Actual

China intervine în războiul declarațiilor ”nucleare” între SUA și Coreea de Nord

Președinții Statelor Unite și ai Chinei, Donald Trump și Xi Jinping, au discutat la telefon despre tensiunile care au atins un înalt indice de alertă prin declarațiile războinice între Coreea de Nord și SUA.

Phenianul amenință că va ataca nuclear insula Guam, un avanpost al SUA în Oceanul Pacific, unde se află o bază americană cu 6.000 de soldați. Trump a răspuns foarte agresiv la adresa amenințărilor regimului lui Kim Jong Un, președintele nord coreean.

De ce este importantă intervenția Chinei în dispută

China este singurul aliat de bază care i-a mai rămas lui Kim Jong Un, după ce Rusia a renunțat să mai susțină financiar statul nord coreean, aflat într-o imensă criză financiară și într-o escaladare a înarmării nucleare. China a împrumutat fictiv Coreea de Nord încă de pe vremea când țara era condusă de Kim Ir Sen, fondatorul dinastiei care conduce regimul comunist de la Phenian. Sunt miliarde de dolari care au fost investiți de China în menținerea la limita supraviețuirii a poporului din Coreea de Nord. Aceste datorii nu au fost niciodată returnate. Rusia a practicat același tip de sponsorizare, însă, de când este la putere Kim Jong Un, cu ambiții nucleare, Putin nu a mai reeșalonat datoriile Phenianului.

Capacitățile nucleare ale Phenianului, de când se află la conducere excentricul și ambițiosul Kim Jong Un, au confirmat cele mai severe temeri

Cinci teste nucleare a făcut în ultimele luni Phenianul, toate soldate cu succes, iar lumea întreagă și-a ridicat sprâncenele atunci când s-a confirmat ce era mai periculos.

 Phenianul a reușit să micșoreze focoasele nucleare într-atâta încât le poate introduce în rachete mult mai rapide, care, astfel, ar putea atinge teritoriul SUA.

Președintele Xi Jinping i-a cerut lui Donald Trump să evite să mai folosească acțiuni și cuvinte care pot înrăutăți situația și așa tensionată. Informația a fost furnizată de agenția oficială de știri a Chinei, țară care zilele trecute anunțase că nu va interveni să apere Phenianul în cazul în care Kim Jong Un este primul care atacă.

Dicuția dintre președinții american și chinez a fost prezentată, din perspectiva Casei Albe, printr-o declarație potrivit căreia ''SUA și China au convenit că Phenianul trebuie să înceteze comportamentul escaladant și provocator''. De asemenea, Xi a subliniat că țara sa și SUA împărtășesc un interes comun – dezarmarea nucleară și menținerea păcii în peninsula coreeană.

O săptămână de foc

Săptămâna care se încheie a fost cea în care s-a consemnat alerta la nivelul declarațiilor belicoase între Coreea de Nord și Washington.


Practic, după încă un test cu rachete nucleare reușit, ONU și SUA au impus noi sancțiuni economice regimului de la Phenian. În termeni concreți, este vorba despre o treime din exporturile nord coreene cărora li s-a interzis accesul pe piața internațională, iar cărbunele este una dintre mărfurile vizate, mare aducătoare de bani la bugetul secătuit al lui Kim


Așa a apărut declarația oficialilor Armatei nord coreene, potrivit căreia următorul test nuclear va fi îndreptat spre insula Guam, teritoriu american, care se află între Peninsula coreeană și Hawaii.

Războiul declarațiilor

MARȚI : „Coreea de Nord ar face bine să nu mai amenințe SUA. Vor avea de-a face cu FOC și FURIE, așa cum lumea nu a mai văzut vreodată'' – Donald Trump

MIERCURI: ''Arsenalul nuclear al Americii este mai puternic ca niciodată'' – Donald Trump.

JOI: ''Poate că n-a fost suficient de dură amenințarea cu foc și furie'' – Donald Trump.

VINERI: ''Soluțiile militare are SUA sunt gata de atac dacă Phenianul va acționa fără înțelepciune'' – Donald Trump.

KIM JONG UNnu a vorbit personal, ci prin oficiali militari

  • Rachete nucleare se vor îndrepta spre Pacific, țintind Insula Guam
  • Donald Trump împinge Peninsula Coreeană la limita de declanșare a unui război nuclear
  • Phenianul a ajuns la nivelul la care poate ataca balistic teritoriul continental al SUA
  • În următoarele zile (până la 15 august) vom ataca Guamul

De ce este importantă micuța insulă Guam, pierdută parcă în Oceanul Pacific

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top