Przemysław Żurawski vel Grajewski consilier prezidential
Przemysław Żurawski vel Grajewski consilier prezidential la Varșovia explică de ce este nevoie de reforma sistemului judiciar în Polonia
Actual

Corupție și justiție în Polonia. Adevărul neștiut la București

Lumea a văzut zeci de mii de polonezi ieșiți în stradă pe 21 iulie, protestând față de Guvernul de la Varșovia în încercarea de a schimba o lege care modifică numirea judecătorilor de la Curtea Supremă. Przemysław Żurawski vel Grajewski este consilierul pe politică externă al președintelui Poloniei, ca și al ministrului de Externe de la Varșovia, și a aaceptat să explice, pentru QMagazine, ce stă în spatele protestului și care a fost rațiunea legii.

Zeci de mii de polonezi au protestat față de o lege care numește după alte criterii judecătorii Curții Supreme

Realitatea din justiția noastră

Sistemul judiciar polonez a fost moștenit de pe vremea comunismului, iar la nivel instituțional și uman, deopotrivă, reprezintă, de fapt, o continuare a structurilor modelate de dinainte de 1989.
În Polonia mai avem încă trei judecători la Curtea Supremă care, în anii 80, au condamnat la închisoare membri ai opoziției anticomuniste, iar dintre aceștia, doi au fost agenți ai serviciilor secrete ale regimului totalitar.
La nivelul instanțelor inferioare, situația este standard – nicio crimă datând din epoca legii marțiale nu a fost vreodată pedepsită, de-a lungul ultimilor 28 de ani. Singurul factor al schimbării în sistemul judiciar este cel biologic, iar nepotismul este artizanul cel mai dibaci al rețelei de avocați și judecători care funcționează în acest sistem. S-au creat adevărate dinastii, unde fiii judecătorilor au moștenit practic profesia. Pătrunderea în aceste bresle ale sistemului judiciar are la origine principiul cooptării, astfel că numai un judecător poate decide cine anume poate deveni, la rându-i, judecător.

Putem vorbi, astfel, de un sistem de natură corporativă a justiției în Polonia. Judecătorii se află înafara oricărui tip de control democratic din partea cetățenilor și, practic, din punct de vedere legal, nu sunt responsabili pentru actele, deciziile și faptele lor.


Rezultatul este corupția și numeroase scandaluri în care sunt protagoniști judecători corupți, aflați în legătură cu mafia oligarhică. Asemenea judecători sunt menținuți în funcții și protejați de alți judecători și, desigur, de principiul independenței și al imunității de care se bucură. Un astfel de sistem este extrem de ineficace


Procesele durează ani de zile, iar Polonia ajunge să fie condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru tergiversarea procedurilor judiciare în cadrul instanțelor din țara noastră. Guvernul de la Varșovia a lansat o acțiune legislativă menită să reformeze acest sistem.
Acest demers a fost însă prezentat de opoziția poloneză ca fiind neconstituțional, o lovitură de stat la adresa independenței justiției.
Natura modificărilor propuse de Guvernul polonez este miezul unui conflict politic în Polonia, iar interpretarea legală a acestor măsuri depinde de simpatiile politice ale experților.

OPOZIȚIA SE APĂRĂ PE EA, NU JUSTIȚIA

Opoziția pretinde că apără independența instanțelor, când, de fapt, scopul său este de a împiedica orice schimbare și de a folosi acest conflict ca motiv de atac la adresa guvernului. Politicienii de opoziție sunt cei care au reclamat la Uniunea Europeană acest conflict, prezentându-l ca pe o luptă împotriva unei pretinse dictaturi.

Poziția Uniunii Europene în această controversă este motivată de doi factori. În primul rând, guvernul de la Varșovia a limitat considerabil ieșirile ilegale de bani din Polonia (veniturile bugetare provenite doar din TVA au crescut cu 40%), ceea ce, pentru companiile străine de pe piața poloneză, a reprezentat o adevărată lovitură.
În al doilea rând, există un conflict ideologic între guvernul conservator din Polonia și mainstream-ul Uniunii Europene, de orientare de stânga.

Există, în același timp, și o contradicție între cele două părți în privința poziției puternic pro-americane a Varșoviei, dublată de neîncredere în Rusia, iar, de cealaltă parte, o elită a UE anti-americană, dominată de sentimente anti-Trump, la care se adaugă sprijinul acordat de UE proiectului germano-rus Nord Stream2.

Opoziția poloneză are puternice legături cu elita de la Bruxelles, al cărei simbol este Donald Tusk, alimentând presiunea Uniunii asupra Poloniei. Rezultatul este, de fapt, declinul prestigiului UE în Polonia. Deopotrivă, se simte printre polonezi sentimentul tot mai profund că, în absența unei propuneri proprii de reformă a sistemului judiciar, opoziția încearcă să se folosească de presiuni din afara țării pentru a alunga de la putere o majoritate parlamentară aleasă legal și guvernul pe care aceasta îl susține.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top