media_144464767314850900

Aşa cum mărturiseşte şi maestrul Radu Beligan, Cristina Nichituş Roncea este o raritate în peisajul cotidian. Autoarea albumului „Părintele Iustin Mărturisitorul” şi a expoziţiilor de fotografie „Precum în cer” şi „Alăptarea e iubire” şi-a abandonat fără niciun regret poziţia socială de invidiat pentru a se redescoperi artistic şi spiritual.

Cultură

Cristina Nichituş Roncea: „Am căutat libertatea”

Fotografa Cristina Nichituş Roncea vorbeşte, în exclusivitate pentru Q Magazine, despre ideea unei expoziţii de fotografie inedită, libertate şi linişte sufletească.

Libertatea stă în adevăr

Cum ai reuşit să-ţi găseşti adevărata cale?

Vă mulţumesc că îmi puneţi această întrebare şi că îmi oferiţi ocazia  de-a mă destăinui. Răspunsul este foarte simplu: căutând libertatea. Aveam totul în postul de conducere la multinaţionala la care lucram. Dar de fapt nu aveam nimic. Eram sclava muncii, dar nu în folosul meu. Am preferat să abandonez brusc această slujbă, bine plătită, pentru a începe de jos, dar cu pasiunea mea din copilărie: fotografia. Surprinzând, în secret, frumosul. Spun „în secret” pentru că am lucrat la început la cotidiene, care nu căutau neapărat frumosul, ci ştirea şocantă a zilei, scălămbăielile politice, mizeriile ce compun realitatea frustă de fiecare zi. O adevărată babilonie, la care media, din păcate, contribuie într-un mod nefast. Aşa am ieşit şi din media.

 

Şi, apoi, din media, direct spre corola de minuni a lumii?

Am aflat că libertatea stă în Adevăr, iar singura libertate sufletească stă în taina iubirii, care este legată în absolut de credinţă şi de nădejde. Adică exact opusul a ceea ce ne oferă media de azi. Şi unde stau toate acestea, într-o armonie desăvârşită? Iată, eu le-am găsit mergând pe poteci bătute de paşii multor pelerini: potecile mănăstirilor, în ce mă priveşte, ale sfintelor aşezăminte mănăstireşti din Moldova mea natală. Aşa am ajuns şi la Mănăstirea Petru Vodă, unde întâlnirea cu Părintele Iustin Pârvu mi-a marcat complet cursul vieţii.

 

 

Acolo, în faţa „duhovnicului neamului”, cum i s-a spus pe bună dreptate, am înţeles cu adevărat ce înseamnă frumuseţea simplităţii, aceea pe care o tot căutam eu, fotografiind în dreapta şi-n stânga. Am înţeles, de asemenea, ce înseamnă că Dumnezeu a făcut omul după chipul şi asemănarea Sa. Am văzut-o pe chipul Părintelui Iustin. Astfel, am reuşit să mă întorc la rădăcini şi să-mi găsesc adevărata cale.

 

5.000 de fotografii în 10 zile

 

Cum a luat naştere ideea unei expoziţii de fotografie „Alăptarea e iubire”?

Proiectul s-a născut peste noapte, discutând pe Facebook cu Mara Popescu, o mamă a doi copii şi consultantă în alăptare, fondatoare a Asociației de Pediatrie și Consultanță în Alăptare. Mobilizarea exemplară a zeci de mămici s-a realizat, impresionant, în acelaşi mod. Ideea era să „prindem” Săptămâna Mondială a Alăptării. IA Sibiu Concept Store ne-a oferit un set superb de costume naţionale, prin soţia marelui muzician Grigore Leşe, Iulia Gorneanu, căreia îi sunt profund recunoscătoare.  În 10 zile, după un adevărat tur de forţă, aveam vreo 5.000 de fotografii din care trebuia să aleg, pentru expoziţie, 50. Am vrut ca mamele şi copilaşii – dar şi tăticii care au venit – să fie îmbrăcaţi în portul naţional pentru a sugera cât mai clar importanţa reîntoarcerii la această tradiţie, la naturaleţea alăptării, o necesitate absolută pentru nou-născuţi şi bebeluşi până la cel puţin doi ani. Dar, în acelaşi timp, nu pot să nu subliniez, ca specialist în vizual, că straiele noastre tradiţionale, care predau din generaţie în generaţie simbolistica şi alfabetul milenar încrustat pe ele, pur şi simplu înfrumuseţează orice chip.

 

Taina alăptatului şi îngerii

Ce reacţii a avut expoziţia?

Proiectul „Alăptarea e iubire” a fost îmbrăţişat cu entuziasm de conducerea Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi a beneficiat, la vernisaj, de cuvinte emoţionante din partea unor importante personalităţi. Profesorul Ilie Bădescu, directorul Institutului de Sociologie al Academiei Române, a explicat ştiinţific de ce reluarea „tainei alăptatului” la nivel naţional este o necesitate imperativă şi ne-a mai spus că fotografiile „au reuşit să demonstreze un adevăr tainic: copiii sunt îngeri!”. Acesta este adevărul: alăptarea este unul dintre cele mai mari daruri oferite de Dumnezeu mamelor şi copiilor. Cât despre impactul pe care l–a avut mesajul expoziţiei, cred că cele mai emoţionante dovezi au fost lacrimile şterse pe furiş pe care le-am văzut la privitori. Sau sărutarea unei fotografii, cu pioşenie, de către un copilaş…

 

Ce ai învăţat din această călătorie spirituală?

Am învăţat că România nu va pieri atât timp cât un „biet călugăr” bătrân dintr-un vârf de munte se va ruga pentru ea. Şi, Slavă Domnului, am întâlnit monahi şi monahii tinere, cu câte două facultăţi sau doctorate prin mănăstiri. Acolo, în post şi rugăciune, în smerenie şi ascultare, stă, cu faţa la Dumnezeu, Maica Domnului şi sfinţii noştri părinţi, o elită tăcută a României. De aceea este şi atacată prin foarte multe ştiri senzaţionaliste şi chiar, mai nou, dar ca pe vremuri, şi prin filme „artistice”. Sigur că Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, are dreptate când afirmă că se duc adevărate campanii de presă împotriva Bisericii. Aceasta arată ale cui sunt trusturile de presă care se angrenează în campaniile mincinoase. E o luptă de mii de ani, nu-i aşa?

Unde mai poate fi văzută „Alăptarea e Iubire”?

După ce la începutul lunii septembrie a putut fi admirată la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, expoziţia „Alăptarea e iubire”, de Cristina Nichituş Roncea, va putea fi văzută de bucureşteni şi în luna octombrie la Muzeul Municipiului Bucureşti. De asemenea, lucrările au plecat şi peste Ocean, în Canada, la Centrul Internaţional de Alăptare, clinică faimoasă la nivel mondial.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top