cum-se-scrie-colaj-1170×612
Actual

Cum se scrie

În copilărie, vorbele adulților ne sunt reper și mângâiere, le ascultăm cu fascinația noutății, ajungem să le repetăm și să le prindem înțelesul, însă adevărata minune se produce atunci când începem să scrijelim stângaci primele litere. Totul este cuprins atunci de o nouă semnificație, mica ta hierofanie, iar apoi învățăm să scriem cuvinte noi și întreaga lume a cunoașterii pare că-și deschide porțile înaintea noastră.

Limba pe care o auzim încă de la începutul vieții devine principalul vehicul cu ajutorul căruia gândurile noastre prind contur în lume, cu ea ne identificăm și ne rămâne în suflet ca o moștenire dragă. Însă ce faci atunci când scrierea îți pune piedică, memoria ți se încețoșează brusc și nu mai știi forma corectă a unui cuvânt? Desigur, în acest scenariu trebuie să reacționezi rapid, n-ai timp să cauți în dicționarele greoaie, să spunem că te-ai blocat în mijlocul unui e-mail și timpul te presează…

Toate aceste aspecte l-au determinat pe Mihai Zinculescu (18 ani) să demareze proiectul „Cum se scrie?”, dezvoltarea unei aplicații pentru telefoanele mobile, care să scurteze semnificativ drumul spre răspunsul pe care îl cauți.

Printre teze, simulări și examenul de Bacalaureat, Mihai nu pierde din vedere importanța „matematicii vorbite”, ia în serios gramatica limbii române și ne sfătuiește să facem la fel. El face parte dintr-o generație care își asumă responsabilitatea libertății de alegere și a început deja procesul de microschimbare pe „felia” lui de realitate. Ideea proiectului a apărut în momentul în care a realizat că informația există, însă nu este bine structurată. A hotărât să facă el următorul pas. De la originea gândului și până la prototipul aplicației mobile au trecut două-trei săptămâni, după care Mihai a promovat-o pe Facebook, între prieteni, iar după o lună, o descărcaseră deja 1.000 de persoane.

Limba noastră-i o comoară

„Țin să precizez că nu am început proiectul «Cum se scrie?» ca pe o afacere. A pornit ca o necesitate de-a mea, care se pare că a rezonat cu mulți vorbitori. Nu am fost primul care a făcut un site/aplicație în care subiectul principal să fie gramatica unei limbi, însă cred că am fost primul care a accentuat faptul că «o revizie» a gramaticii ar fi benefică pentru mulți, începând cu mine”, declară Mihai Zinculescu pentru Q Magazine.

Portalul „Cum se scrie?” s-a dezvoltat încet, dar sigur, susține Mihai, „mai ales în limita timpului pe care l-am avut, școala și alte proiecte ocupându-mi o parte din timp. Acesta cuprinde 7 secțiuni: Blogul (zona în care postăm orice fel de articole care se încadrează în categoria Educație/Învățământ), «Așa sau așa» (secțiunea în care postăm cuvintele «buclucașe»), Conjugatorul de Verbe, Silabisitorul, Întrebări și Răspunsuri, Joc și Citate celebre”.

Silabisitorul este cea mai nouă secțiune, un progrămel care desparte în silabe cuvintele, dar nu cum fac altele. Acesta are un algoritm în spate care respectă cu strictețe regulile de despărțire în silabe, putând să despartă în silabe absolut orice cuvânt (chiar dacă există sau nu în vocabular).

12400974_1166232840078181_8135179404221154983_nUltima performanță a lui Mihai (FOTO) este premiul I la etapa internațională a concursului Infomatrix, la secțiunea programare, așa că nu este de mirare faptul că tot ce ține de partea tehnică a aplicației a fost dezvoltat integral de el. Conținutul este elaborat însă de mica redacție organizată ad-hoc.

„În iulie 2015, căutam editori pentru «Cum se scrie?». Nu mă puteam ocupa și de partea tehnică, și de editorial. Am pus un anunț în care invitam toți studenții pasionați de gramatică și literatură să ia parte la proiect, iar nu după mult timp, am fost contactat de un cititor pe nume Florin Gherheș. Urmărea articolele de ceva timp, iar ideea îi surâdea. Ușor, ușor, a preluat toată activitatea editorială, iar de câteva luni coordonează o echipă de 6-7 editori”, mai spune Mihai.

Mihai a fost surprins de succesul și extinderea neașteptată pe care le-a generat proiectul său: Aplicația are aproape 100.000 de instalări, iar site-ul are aproximativ 10.000 de vizitatori unici pe zi. Din punct de vedere financiar, produce indirect, având un rol foarte mare de influențare pe anumite segmente: „De exemplu, avem un public foarte receptiv pentru promovarea unor anumite cărți, târguri educaționale, aspecte legate de educație în general”.

Un ecosistem de posibilități spirituale

Lumea lui Mihai Zinculescu este populată de cifre și coduri, însă el reușește să își păstreze sensibilitatea față de schimbările din jurul său. Limba unei națiuni este un organism viu și ilustrează transformările de la nivelul social, însă, când l-am întrebat care este relația lui spirituală cu limba română, am sesizat că pe tot parcursul discuției i se adresase cu o oarecare formă de respect, ca unei instituții.

„Când vorbim, așezăm fiecare cuvânt într-o ordine bine definită, nu îl aruncăm pur și simplu ca într-un joc de Scrabble. Gramatica, începând de la despărțirea în silabe, până la despărțirea în propoziții a unei fraze, se bazează pe un set de reguli care trebuie respectate. În matematică, exactitatea este literă de lege. În gramatică la fel, iar unde apar excepții, acolo intervin doar anumite condiții de existență, ca la matematică. Goethe spunea că nu poți cunoaște adevărata complexitate a limbii tale materne decât atunci când începi să-nveți o limbă străină. Nuanțele, figurile de stil, ironiile fine, glumele bune și poveștile din copilărie au sens doar în limba pe care o vorbești de când te știi. Mircea Eliade a scris literatură doar în limba română, iar traducerile nu au reușit niciodată să surprindă adevărata substanță a nuvelelor sale fantastice. Prin urmare, limba noastră românească este despre multe sentimente amestecate, face parte din noi, este mărturia unei viziuni asupra vieții, elaborate în sute și sute de ani, sau cum ar spune un antropolog celebru, „un ecosistem de posibilități spirituale”.

Pentru Mihai Zinculescu, limba română este verde și complexă, se află mereu într-un proces de transformare și are nevoie de o întreagă suită de „ofițeri ai scrierii corecte”, care să îi apere interesele. Așadar, să ne alăturăm și noi demersului său!

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top