impozit-gospodarie
Actual

Cum va fi impozitat venitul net anual global al gospodăriilor din 2018

Un impozit de 10% pe venitul global al gospodăriilor impozabil pozitiv, respectiv 0% pentru un venit global ajustat negativ, ar urma să înlocuiască cota unică de impozitare a veniturilor persoanelor fizice. Impozitarea se va face la suma rămasă după deducerea anumitor cheltuieli, conform proiectului Codului Economic, aflat în curs de elaborare.

Fiecare gospodărie va beneficia de un plafon neimpozabil și de un punctaj acordat în funcție de numărul membrilor de familie. Venitul anual global impozabil se stabilește după scăderea, din venitul anual, al acestui plafon neimpozabil.

Veniturile sub 2.000 de lei nu vor fi impozitate

Conform formulei de calcul prevăzută în proiect, stabilirea plafonului neimpozabil aferent gospodăriei se calculează ca produs între punctajul acordat gospodăriei, 1.000 de lei și 12 luni ( Pn = P x 1.000 lei x 12 luni). Punctajul alocat gospodăriei este egal cu numărul membrilor gospodăriei plus un punct (P = număr de puncte +1). Astfel, de exemplu, în cazul unei gospodării cu o singură persoană, plafonul neimpozabil va fi de 24.000 lei/an.

În cazul gospodăriilor unde se află copii minori, iar  venitul anual global ajustat este negativ, statul va acorda un sprijin financiar de 1.600 lei/an pentru fiecare copil. Copiii care urmează cursurile obligatorii ale învățământului preuniversitar beneficiază de această sumă doar cu condiția ca absențele nemotivate să nu depășească 10% din totalul orelor de curs, în cazul în care urmează.

În situația în care venitul net anual global impozabil este negativ se alocă fiecărui copil din gospodărie suma de 1.200 lei/an.

„Guvernul lucrează, încă de la începutul anului, la realizarea Codului Economic, care include Codul Fiscal, așa cum este prevăzut în Programul de Guvernare, iar impozitul pe venit este un capitol din Codul Fiscal”, precizează Ministerul Finanțelor Publice într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Printre deducerile acordate anual, în limita plafonului neimpozabil aferent unei luni, se vor regăsi asigurarea RCA, CAS, CASS, asigurarea voluntară de sănătate, contribuţia la pensia facultativă sau programe educaţionale.

Salariatul ale cărui venituri depăşesc un anumit plafon are obligaţia de a-şi plăti singur impozitul pe venit sau impozitarea moştenirilor şi a donaţiilor. Impozitul pe venitul anual global de plată se achită în termen de 90 de zile de la data depunerii declarației de venit global.

Pe de altă parte, există categorii de salariați care ar urma să beneficieze de scutirea impozitului pe venit, printre care, medicii şi cei din industria de software.Veniturile obținute de angajați din drepturile de hrană, costul telefoanelor, abonamentelor telefonice, cartelelor și convorbirilor efectuate în vederea îndeplinirii sarcinilor de serviciu ar putea fi considerate venituri neimpozabile, în timp ce veniturile din dividende urmează să fie scutite de la plata impozitului pe venit, se mai arată în conținutul proiectului Codului Economic.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top