1
Actual

Cunoscutul artist bănățean Tiberiu Ceia radiografiază cultura populară pentru Q Magazine

Cunoscutul interpret de muzică populară Tiberiu Ceia, etalon al cântecului autentic bănățean, despre cultura populară, tinerii valoroși, dar și despre creația folclorică a ultimilor ani, în exclusivitate pentru Q Magazine.

Tiberiu Aurel Ceia s-a născut la Timișoara, în urmă cu 77 de ani. Absolvent al Facultății de Filologie din Cadrul Universității de Vest Timișoara, a fost profesor de limba și literatura română.

Primele cântece le-a auzit de la mama sa venită din Bihor şi de la tatăl său, originar din Oraviţa. Avea doar cinci ani când a început să cânte, prin casă, cântecele Ioanei Radu şi ale Mariei Lătăreţu, atunci când acestea erau difuzate la radio. Tot cinci ani avea atunci când, la Grădina Capitol din Timişoara, a cântat Cruce albă de mesteacăn, o melodie învăţată de la tatăl său.

La 21 mai 1967 a cântat în cadrul emisiunii de televiziune Dialog la distanţă, în concursul dintre Timişoara şi Iaşi. A câştigat şi a devenit oficial interpret de muzică populară. Solist vocal al ansamblurilor Doina Oltului – Slatina, Rapsodia Română – București, Hațegana – Hunedoara, Filarmonica Gheorghe Dima – Brașov, a fost director al Ansamblului Banatul Timișoara, dar și directorul postului regional TVR Timișoara.

Cea mai cunoscută piesa a artistului, Frumoasă vecina noastră, a dat numele numele materialului său discografic. Piese precum Am să plec la orăștie, Drumul gării din Beclean, Frumoasă vecina noastră, Mă cheamă la el, Ardealul sau Doi voinici din lumea mare au fost cântate în duet cu bunul său prieten, Ion Dolănescu.


„Publicul este de calitatea interpretului… Fiecare pasăre pe limba ei piere…”, spune artistul, în exclusivitate pentru Q Magazine.


Tiberiu Ceia a primit, de-a lungul anilor, Medalia Meritul Cultural clasa I (1968), Diploma de Excelență a Ministerului Culturii (2000), Diploma de Excelență TVR 50 (2006).

Din 2015, este Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara. 

Tiberiu Ceia și soția sa, Q MagazineAlături de soția sa

Realizează în fiecare vineri emisiunea Cântecul de acasă, la TVR Timișoara. „Mă preocupă tinerii valoroși care au în atenție mai ales cultura populară din zona de sud vest a României.”, spune Tiberiu Ceia pentru Q Magazine.

Premiul publicului, a cărui acceptare și dragoste le-am primit de la prima urcare pe scenă, este premiul de care mă bucur și azi, la 77 de ani.

 Creația folclorică a ultimilor ani

„Muzica vine imediat după Dumnezeu. Mă bazez pe dorința omenirii… de a fi mereu aproape de Dumnezeu.”

Regret că timpul nu este mereu ușor de învins. Totuși, eu am câștigat această luptă, în ceea ce privește arta mea…

Defect

„Suntem deficitari la acest mare capitol numit CULTURĂ… Din cauza educației și a lipsei unor materii importante în școli.”

Îmi doresc să fiu mereu același, față de mine și față de cei care îmi ascultă cântecele.

 

 

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top