419131_402031003143846_878560900_n
Actual

Daniel Constantin, între barbarism politic și lovitură de teatru

Retragerea de către ALDE a sprijinului politic pentru unul dintre co-președinții săi, Daniel Constantin, ar putea declanșa, conform spuselor acestuia, unele dezvăluiri cu potențial de a cutremura scena politică. Evenimentul a fost însă trecut la categoria „și altele”, fiind eclipsat de condamnarea la închisoare, în primă instanță, a Elenei Udrea.

UN SECUND INCOMOD

Să privim puțin la debarcarea lui Daniel Constantin și la semnificațiile acesteia. Daniel Constantin nu a țintit vreodată poziția întâi în ALDE, ci s-a proiectat și autopropus ca președinte executiv – un fel de număr doi. Eliminarea sa vine pe fondul existenței unei surse externe de presiune la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu – o potențială condamnare în dosarul penal în care este inculpat – motiv pentru care un număr doi care să-l preseze în interiorul partidului reprezintă ultimul lucru de care liderul Tăriceanu ar fi avut nevoie. Eliminându-și un potențial succesor contestatar (urmând, probabil, a-și desemna unul agreat), Tăriceanu își securizează influența în partid și poziția în coaliția de guvernare. După acest episod, ordinea este refăcută iar marele USL 2.0 se reașază sub o conducere simplificată.

„BUN VENIT ÎN LUMEA MEA”

Trecând din plan personal în plan organizațional, ideea asocierii partidului cu liderul a reprezentat un deziderat și un obiectiv atins în cadrul partidelor aflate la guvernare. Practic, prin debarcarea co-președintelui Constantin s-a realizat suprapunerea între lider și partid, așa încât cine spune astăzi „ALDE”, spune „Tăriceanu”. Această identitate între om și partid există, păstrând proporțiile, și în PSD. Cine spune PSD, spune Dragnea, la această suprapunere ajungându-se prin trecerea silită a lui Victor Ponta într-un con de umbră. Aparent deci, Tăriceanu și Dragnea și-au securizat stăpânirea noului mare USL sacrificând doi politicieni tineri: pe Daniel Constantin și pe Ponta.

tariceanu-constantin

Nu este prima oară când fostul prim-ministru sugerează că a fost dat la o parte de Liviu Dragnea, iar mesajul său pentru Daniel Constantin pare a fi unul de tip „Bun venit în lumea mea”. În fine, dacă privim la rece spre modul în care cei doi au fost îndepărtați și comparăm ordinea dură din PSD-ALDE cu lipsa ordinii din PNL și USR, constatăm că primele două partide s-au stabilizat, în timp ce ultimele două rămân în dezordine și suferă pierderi din lipsa de leadership.

URMĂTORUL PAS, ÎMPREUNĂ?

Ce vor face Victor Ponta și Daniel Constantin, foști parteneri în Guvern și, mai nou, „colegi de suferință”? Ambii au fost trecuți în planul secund al actualității politice, ambii au în jurul lor colegi și prieteni parlamentari care, aparent, ar fi gata să-i urmeze, iar între cei doi există deja o relație personală de prietenie. Ce a vrut să spună Victor Ponta atunci când, după episodul Constantin, a transmis un mesaj de solidaritate celor care-i împărtășesc soarta politică, propunând voalat și o coalizare a acestora sub îndrumarea sa? Vorbește Ponta despre un nou UNPR?

IPOTEZA ȘI PRECONDIȚIILE UNUI „NOU UNPR”

Scenariul unui „nou UNPR” este puțin probabil dintr-un inconvenient major: noul UNPR ar începe să aibă potențial de șantaj politic doar dacă ar putea aduna suficienți membri încât să scadă sub 233 numărul reunit al parlamentarilor PSD, ALDE și, totodată, al partenerilor coaliției, respectiv UDMR și Minoritățile Naționale (în total, 297). Construcția politică ar deveni relevantă din momentul în care ar avea minimum 65 de parlamentari, toți care să fi părăsit ALDE și PSD. Greu de crezut și mai greu de realizat. În plus, să fie traiul sub binomul Dragnea-Tăriceanu atât de greu pentru cuplul Ponta-Constantin (și apropiații) încât să-i împingă pe aceștia spre o rupere formală de partidele-mamă?

Momentan nu, întrucât excluderea lor din partide pare a nu fi o opțiune nici pentru Dragnea, nici pentru Tăriceanu. Iar dacă nu sunt dați afară, nici nu pleacă, păstrând astfel postura care le-ar putea permite, cândva, revanșa. În aceste condiții, cel mai probabil Victor Ponta face referire la o coagulare informală și principială, singura posibilă a exista sub radarul unui președinte de partid – „cârmaciul Dragnea” – care deține instrumentele și pârghiile formale. Victor Ponta și Daniel Constantin rămân în pântecele marelui USL 2.0, în posturi și relații similare în raport cu conducerea.

 


Naționalismul în UE înseamnă înțelegeri mai bune pentru Statele Membre. Cine nu le obține, fie pleacă, fie acceptă „mai multe viteze”. În România, există indiciile și premisele conturării unei mișcări naționaliste care să crească în următorii ani.


 

NAȚIONALISMUL, CHEIA VIITOARELOR ALEGERI

În fața noastră se aștern două evenimente majore: centenarul și președinția Uniunii Europene. Sunt evenimente de durată, puternic încărcate de simbolism, care preced următoarele alegeri interne. „100 de ani de România” poate să însemne supraviețuire, perspicacitate, reziliență, dușmani.

La fel, președinția UE: de la un comportament instituțional matur până la aroganță („după mii de ani de plecăciuni la Înalta Poartă, acum noi suntem Poarta”). Marele risc și, totodată, marea oportunitate adusă de anvergura acestor evenimente este posibilitatea de politizare.

Istoria și chiar prezentul ne arată dispute politice interne purtate prin Parlamentul European, care nu fac cinste țării. Diferența între ce este acum și ce va fi atunci este dată de anvergură.

Tentative recente de formare a unor mișcări naționaliste au existat deja în România. Pe partea dreaptă, PNL și Marian Munteanu; pe partea stângă, PRU cu imaginea lui Victor Ponta. De asemenea, în ultimii doi ani, stilul de comunicare practicat de Ponta s-a schimbat, căpătând accente naționaliste. Practic, dincolo de cazurile concrete pe care fostul prim-ministru le comentează într-o cheie naționalistă, ceea ce spune Ponta poate fi sintetizat astfel: „cu adevărat naționalist înseamnă pragmatic”. În aceste vremuri, a fi pragmatic corelează cu a avea bun-simț. Iar votanții răspund pozitiv la bunul simț. De aici și până când opinia publică să reacționeze pozitiv la apariția unei platforme politice care preia acest tip de mesaj mai este doar un pas.

MICUL USL. NAȚIONALIST, DE STÂNGA ȘI DE DREAPTA

Astăzi, marele USL 2.0 e ancorat în curenții politici principali și de suprafață; adună voturi și de pe stânga, și de pe dreapta; ține în lesă opoziția formată din PNL și USR; se ocupă cu rezolvarea treburilor țării; și, cel mai important, are în frunte doi bărbați de stat care, deși au probleme în justiție, și-au depășit condiția de „penali” atât la nivelul stimei de sine, cât și la nivel electoral. Ce ar putea face Micul USL, sub Victor Ponta și Daniel Constantin: s-ar ancora în curentele politice noi, naționaliste și nu numai; ar aduna voturi naționaliste și din stânga, și din dreapta; ar ține în lesă Platforma sau Partidul România 100 al lui Cioloș, acesta fiind portretizat ca om al „sistemului european”; ar avea grijă să păzească marele USL (și, implicit, bunul mers al țării) de imixtiuni externe; ar avea în frunte doi lideri politici maturizați, cu suflu nou și cu lecțiile învățate.

Având în vedere cele expuse, putem înțelege debarcarea lui Daniel Constantin în cel puțin două chei. Dacă privim dinamica și tendințele probabile din viitorul apropiat, atunci tocmai am asistat la o mișcare de scenă – un pas către viitorul mic USL naționalist. Dacă privim static și strict în prezent, atunci am asistat la un banal act de putere.

 

Întâi a sărit în apă Crin, după aceea am fost eu împins mai discret, apoi a urmat aruncarea brutală peste bord a lui Gabi (n.r. – Oprea) și acum ejectarea cu tot cu băncuță a lui Daniel. Văd valuri mari, găuri multe și un Cârmaci care e mai preocupat de aruncarea celorlalți peste bord decât de ajungerea în siguranță la mal! Eu mă descurc foarte bine să înot – chiar și contra curentului! Așa că sunt pregătit să salvez cât pot de mulți pasageri căzuți (sau aruncați) din barcă!

Victor Ponta, reacție la vestea retragerii sprijinului politic pentru Constantin

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top