Expozitia Cristina Nichitus Roncea, Q Magazine
Revista

De ce iubim Bucureștiul

Cam prin 1972, pornind „Cu bastonul prin Bucureşti”, Tudor Arghezi găsea că oraşul  „are un farmec imprecis şi, cu atât mai imprecis, absoarbe, catifelează şi digeră. Străinului nu i se arată monumente nemaivăzute, colecţii moarte, muzee mai mari şi mai bine înzestrate decât ale ţărilor cu o veche cultură a pietrei şi canalizării…Viaţa este pe stradă, mai mult decât în alte părţi ale continentului, unde populaţiile ţin în rezervă pentru zidirile închise un secret al personalităţii de multe ori derizoriu”.

VEZI AICI ce personalităţi de marcă au venit la vernisajul expoziției „București, de ce îl iubești”, la Palatul Suţu

Cum este astăzi? Şi, mai ales, „De ce iubim Bucureştiul?” De iubit, îl iubim, chiar dacă avem multe motive de nemulţumire şi le exprimăm direct sau chiar în ciuda lor. E ca o stare de spirit sau ca aerul care ne înconjoară şi pe care îl respirăm. E adevărat, uneori ne sufocă, dar numai uneori, pentru că alteori, mirosul teilor, bunăoară, binecuvântează clipa cu amintiri şi nostalgii dragi din care răsar speranţe să mergem mai departe… Altfel, ne împing din spate generaţiile care poartă viitorul spre noi. Fotografa Cristina Nichituş Roncea şi-a asumat cu gravitate această întrebare căutând răspuns la mai multe valori ale zilei, în prima parte a unui proiect ambiţios ce vizează 100 de personalităţi reale ale Bucureştiului. Sunt nume din toate domeniile de activitate pentru că – nu-i aşa? – oricât de exclusivişti am fi, trebuie să recunoaştem că Bucureştiul este al tuturor celor care trăiesc în el, indiferent de gradul de empatie pe care îl avem pentru unii sau alţii.

Cristina Nichibus Roncea, Q Magazine

Expoziţia de „foto-interviuri” deschisă până la sfârşitul lunii iulie, semnificativ, chiar la Kilometrul Zero, la Muzeul oraşului Bucureşti – Palatul Șuţu, este relevantă mai mult decât un sondaj, oricât de bine ticluit ar fi. Asta pentru că poartă, ca o efigie, trăsăturile personalităţii intervievate şi astfel sunt dezvăluite aspecte în care să ne regăsim sau să descoperim altele ce ne par  noi, doar  pentru că am trecut pe lângă ele cu ochi străin. Interviurile nuanţează sau reliefează aspecte care conduc la constatarea, poate pentru unii uimitoare, că Bucureştiul este un oraş care merită să fie iubit şi, mai mult, avem datoria s-o facem.

Citește și:

Exclusiv. Cristina Nichituș Roncea: Am căutat libertatea!

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top