mascati

Procurorii DNA fac, vineri, percheziţii la Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara, Administraţia Bazinală de Apă Mureş şi Administraţia Geoparcului Dinozaurilor „Ţara Haţegului”, într-un dosar care vizează fapte de corupţie privind aprobarea construirii unei microhidrocentrale pe Râul Alb.

Actual

Dosare penale în scandalul microhidrocentralei pe Râul Alb

De asemenea, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a fost constituit, la data de 25 mai 2015, un dosar de urmărire penală cu privire la săvârșirea infracțiunilor de lovire și tentativă de omor.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Alba fac cercetări pentru „infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2013-2015”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Anchetatorii fac nouă percheziţii în Bucureşti şi judeţele Hunedoara, Mureş şi Cluj, din care trei sunt sediile unor instituţii publice, restul fiind sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane.

Surse judiciare citate de Mediafax au declarat că instituţiile publice unde au loc percheziţii sunt Administraţia Bazinală de Ape Mureş, Administraţia Geoparcului Dinozaurilor „Ţara Haţegului”, cu sediul la Facultatea de Geologie şi Geofizică din Bucureşti şi Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara.

Potrivit surselor citate, ancheta vizează modul de aprobare a construirii de microhidrocentrale pe Râul Alb.

La sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, procurorii anticorupţie au solicitat acte referitoare la avizul dat de instituţie pentru construirea de microhidrocentrale pe Râul Alb, din Munţii Retezat, unde în urmă cu aproape o săptămână a avut loc un incident între activişti de mediu şi reprezentanţii firmei constructoare.

Procurori de la DNA Alba care fac percheziţiile la APM Hunedoara au anunţat că vor ridica actele pentru a fi studiate în dosarul ce vizează acte de corupţie comise în perioada 2013-2015.

Duminică, două persoane – reprezentantul unui ONG de protecţia mediului şi cel al unei firme care construieşte o microhidrocentrală în satul Coroieşti (Hunedoara), la poalele Munţilor Retezat – au ajuns la spital în urma unui conflict izbucnit între mai multe persoane, fiind deschis dosar penal pentru tentativă de omor şi lovire.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, Bogdan Niţu, declara atunci că Poliţia oraşului Haţeg a fost sesizată că în satul Coroieşti a avut loc un conflict spontan între mai multe persoane. Poliţiştii ajunşi acolo au stabilit că un bărbat în vârstă de 40 de ani, din oraşul Haţeg, s-a deplasat, împreună cu alte patru persoane, reprezentanţi ai unui ONG de protecţia mediului, în satul Coroieşti, cu intenţia de a se documenta cu privire la construirea unei microhidrocentrale.

Proiectul de la Coroieşti constă în construirea, exploatarea şi racordarea la sistemul energetic naţional a microhidrocentralei de pe râul Alb, iar beneficiarul este SC Abi Automotion SRL Deva. Autorizaţia de construire a fost emisă de Consiliul Judeţean Hunedoara în decembrie 2013, iar termenul de execuţie este de 36 de luni. Proiectul a fost demarat în 15 iulie 2014 şi urmează să fie finalizat în 15 iulie 2017.

Reprezentanţii CJ Hunedoara spun că autorizaţia de construire a fost emisă în baza acordului de mediu dat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, iar la dosar există şi o autorizaţie din partea Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului.

De asemenea, în zonă există un al doilea proiect în lucru, care presupune construirea de locuinţe de serviciu şi birouri, beneficiarul fiind SC Abi Ecoacvacultura SRL, tot din Deva, care a primit autorizaţie de construire de la Primăria comunei Sălaşu de Sus, în septembrie 2014. Termenul de execuţie este de 36 de luni, iar lucrările au început în septembrie 2014.

La finalul proiectului, în zonă ar trebui să fie construite trei microhidrocentrale, o pescărie, o zonă de procesare peşte, un imobil cu locuinţe şi birouri.

Parchetul Hunedoara, dosar pentru infracțiuni de lovire și tentativă de omor

De asemenea, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a fost constituit, la data de 25 mai 2015, un dosar în care se efectuează cercetări în legătură cu incidentul produs pe Râul Alb-Geoparcul Dinozaurilor, soldat cu agresarea unor persoane (2 ecologiști și proprietarul), fiind începută urmărirea penală cu privire la săvârșirea infracțiunilor de lovire și tentativă de omor.

Din primele cercetări a rezultat faptul că, la data de 24 mai 2015, în jurul orei 13,00, în urma unui incident produs între mai multe persoane în zona satului Coroiești, comuna Sălașu de Sus, județul Hunedoara, în apropierea locului unde au început lucrări de edificare a unei microcentrale, a rezultat vătămarea a trei persoane, dintre care una a fost supusă unei intervenții chirurgicale de urgență.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top