coperta Q 196
Coverstory

El ne apără de terorişti

READ HERE THE ENGLISH VERSION

Este șef peste 940 de angajați, în afară de colaboratori și ofițeri de legătură. Nu este CEO la o mega-corporație… este directorul Europol, Agenţia Europeană de Poliţie.

Apărută încă din anii ‘70, ideea înființării Europol se concretizează abia în 1992, strict ca o unitate pentru combaterea traficului de droguri. Mastermind-ul acestui proiect este nimeni altul decât cancelarul german Helmut Kohl, care a susținut nevoia creării unui Birou European de Poliție care să opereze după modelul american al FBI-ului.

Europol şi-a început activitatea de facto în ianuarie 1994, extinzându-şi, până în 2002, mandatul la toate infracţiunile internaţionale grave, cum ar fi crima organizată, trafic de persoane, terorism, cybercrime etc.

http://aftovi2.27210.gr/mediafiles/2016/06/europol.jpg

Actualul director Rob Wainwright conduce instituția de forță a Uniunii Europene din 2009, având mandat până în 2017. Galez de origine, Wainwright este primul director al Europol care nu aparține unei structuri a poliției. Înainte de a deține funcția de director al Agenției, între 2000-2003, a fost reprezentantul Marii Britanii la Europol și ofițer de legătură din Regatul Unit.

În 2003 a fost numit director al Afacerilor Internaționale din cadrul Serviciului Național de Criminalitate al Marii Britanii, unde a fost responsabil pentru operațiunile internaționale, precum și pentru dezvoltarea și punerea în aplicare a unei strategii britanice împotriva imigrației ilegale.

Portrait of Sir Stephen LanderTimp de 10 ani, Wainwright a fost analist de informații în cadrul MI5, specializat pe crimă organizată și contraterorism, unde a lucrat sub îndrumarea directorului Stephen Lander (foto), cel care reformat agenția internă de intelligence a Regatului Unit.

Acesta mărturisește că Lauder, cu care a făcut echipă nu numai în MI5, ci și în cadrul Agenției de Crimă Organizată, l-a învățat valoarea informației strategice, dar şi mecanismele operării în complexa lume a guvernanţei.

Astăzi, Rob Wainwright este la comanda unei agenții care desfășoară în medie 18.000 investigații transfrontaliere pe an, ceea ce înseamnă circa 49 de cazuri pe zi. Câte dintre acestea au legătură cu terorismul şi cum apariţia Statului Islamic a condus la instituţionalizarea luptei împotriva jihadismului, ne spune însuși directorul Europol, în exclusivitate pentru Q Magazine.

qharaa

Atacuri teroriste și arestări în Uniunea Europeană în 2014

Cei 5.000

Europa nu mai este un continent sigur. Este o realitate pe care o resimt toate naţiunile şi pe care, după eşecurile din ultimul deceniu în combaterea terorismului, încep să o admită şi autorităţile europene.

Europa se confruntă cu cea mai ridicată ameninţare teroristă din ultimul deceniu”, declară pentru
Q Magazine, şeful Europol. Ţări precum Franţa, Belgia sau Turcia au fost victime ale atacurilor brutale comise de gruparea jihadistă ISIS, soldate cu sute de morţi şi răniţi. Cel mai recent atac terorist, de pe aeroportul Ataturk, din Istanbul, în urma căruia 41 de oameni şi-au pierdut viaţa, arată că ofensiva teroristă devine din ce în ce mai elaborată.

Recentele atacuri sunt o dovadă în plus a amenințării teroriste volatile pe care Europa o înfruntă în prezent. Europol a raportat în mod regulat că, potrivit estimărilor, cel puţin 5.000 de cetăţeni europeni au fost radicalizaţi de Statul Islamic, fiind angajaţi în conflicte din Siria sau Irak. Câţiva dintre aşa-numiţii luptători – străini, al căror număr precis este necunoscut, s-au întors în Europa cu intenţia şi capabilităţile de a efectua atacuri de natură teroristă. Prin intermediul acestora, dar şi al altor membri radicalizați, ISIS își menține capacitatea de a înfăptui atacuri teroriste cum au fost cele din capitala Franței, Paris, din noiembrie, sau din Bruxelles, martie”, a declarat Rob Wainwright pentru Q Magazine.

Atentatele de la Paris și Bruxelles dovedesc creşterea capacităţii ISIS de a pune la cale operaţiuni în „stilul Mumbai”, adică atacuri multiple în care sunt vizate ţinte civile „soft”, menite să impresioneze şi să atragă atenția (n.r. în 2008, în Mumbai, în jur de douăzeci de militanți ai grupului pakistanez Lashkar-e-Taiba au atacat mai multe obiective din orașul indian, împușcând civili, amplasând explozibili și luând ostatici).

Globalizarea jihad-ului

q

Numărul de suspecți arestați pentru terorism religios în statele membre UE în 2014

Am observat o dimensiune internaţională în plănuirea şi coordonarea atacurilor, implicând mai degrabă o reţea şi nu nişte autori individuali”, ne-a declarat Rob Wainwright, care susţine că ISIS are o strategie nouă, în baza căreia va plănui atacuri internaționale. Sunt vizate evenimente publice, cum a fost turneul de fotbal Euro 2016, unde măsurile de securitate au fost întărite, pe fondul temerii unor posibile atacuri teroriste.

Această strategie este o amenințare tangibilă şi concretă la adresa Europei. ISIS a demonstrat că are capabilitățile adecvate să plănuiască şi să susțină astfel de acţiuni, pe termen lung”, spune Wainwright, ale cărui explicaţii sunt susţinute şi de cifre: numai anul trecut s-au înregistrat 211 atacuri teroriste, reușite și eșuate, iar peste 1.000 de persoane au fost arestate pentru fapte legate de terorism în cele 28 de state ale UE. Cele mai grave cazuri sunt legate de ceea ce se numește terorismul jihadist: 17 atacuri, 150 de morți și 667 arestări.

Riposta europeană

Insuficienta cooperare în domeniul schimbului de informaţii la nivel european (fapt care s-a văzut în cazul atentatelor de la Paris, când suspecţi „cunoscuţi” de terorism într-o ţară au fost capabili să ducă la îndeplinire un atac într-o altă ţară) este semnalată şi de directorul Europol, care pledează pentru sporirea încrederii între serviciile naţionale cu abilităţi în contra-terorism.


Parlamentul european a adoptat, de curând, directiva PNR (privind datele din Registrul cu numele pasagerilor), prin care companiile aeriene vor fi obligate să transmită autorităţilor naționale ale statelor UE datele de identificare a pasagerilor, itinerarul şi alte date de călătorie pe zborurile extracomunitare.


Din 2001, multe declaraţii la nivel înalt al Uniunii Europene au pledat pentru un schimb de informaţii mai îmbunătăţit, precum şi pentru cooperare operațională între statele membre în domeniul contra-terorismului. Cu toate acestea, până recent, declarațiile politice nu s-au concretizat într-un nivel mai ridicat al schimbului de intelligence. Europa trebuie să crească încrederea între serviciile naţionale cu abilităţi în contra-terorism, astfel încât să ducă la o valoare adăugată în schimbul de informaţii”, explică şeful Europol pentru Q Magazine.

Pentru estomparea acestei carenţe legislative, Uniunea Europeană a lansat un nou centru de coordonare a luptei împotriva extremismului violent, sub auspiciile Europol. Centrul european contraterorist va acorda asistenţă statelor membre UE.

Este o structură permanentă, decisă la nivel politic, care înfiinţează pentru prima dată în Europa un centru operaţional dedicat, care acţionează pe continent în probleme sensibile legate de terorism”, declară Rob Wainwright.

În cadrul acestei unităţi va funcționa şi un birou specializat pe identificarea şi combaterea propagandei online a jihadiștilor, unul dintre cele mai influente instrumente folosite pentru atragerea şi fidelizarea adepților ISIS. Lucru lesne de înţeles, dat fiind faptul că suporterii ISIS trimit circa 100.000 de tweet-uri pe zi.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top