Prof. dr. Mihaela Bălgrădean, într-un interviu în exclusivitate pentru Q Magazine
Actual

Este bine să ne vaccinăm copiii? Ce spune prof. dr. Mihaela Bălgrădean, exclusiv pentru Q Magazine

 

Despre curentul antivaccinare și despre riscurile pe care le implică acest val de acțiuni explică, în exclusivitate pentru Q Magazine, profesorul universitar de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „M.S. Curie”, Mihaela Bălgrădean.

Care sunt riscurile pe care le implică refuzul vaccinării?

Dacă ne referim la copiii care nu sunt vaccinați și care se pot îmbolnăvi, aici este vorba de mai multe categorii. De exemplu, cei care suferă de o boală cronică sau sunt imunodeprimați pot face o boală mai severă decât un copil care nu suferă de o astfel de patologie. Pe de altă parte, este vorba despre riscul pe care un copil care face boala poate să-l prezinte pentru ceilalți din jurul lui. Poate fi vorba despre un copil care face o boală ușoară, dar la fel de bine poate fi vorba despre unul care poate face o boală extrem de complicată, ce poate antrena afectare multiorganică în diverse tipuri de patologii care sunt acoperite de vaccinuri.


MINISTRUL SĂNĂTĂȚII, FLORIAN BODOG, ARE DOUĂ FETE. CITEȘTE AICI DACĂ LE-A VACCINAT!


Cum explicați curentul acesta actual care încurajează părinții să nu-și vaccineze copiii?

Cred că este vorba despre o dezinformare. Părinții nu sunt foarte bine informați asupra riscurilor pe care le implică lipsa vaccinării și posibilitatea îmbolnăvirii extrem de severe de care pot suferi nu doar copiii lor, ci și alți copii. Nu trebuie să fim egoiști. Și adulții care nu au fost vaccinați pot suferi de astfel de boli și pot face forme mult mai complicate. Așadar, este vorba despre lipsa de informare.


Toată lumea este de vină. Sunt de vină și părinții care lansează astfel de zvonuri, sunt de vină și tot felul de mijloace media, chiar și o serie de medici de familie care, din diferite considerente, au această reticență față de vaccinări.


În străinătate, există asigurări de sănătate care presupun onorarea profilaxiilor și a vaccinărilor. În cazul în care oamenii refuză vaccinarea, aceștia rămân neasigurați.

Așa este. Există mai multe restricții de felul acesta. De pildă, există școli în care elevii sunt separați în clase între vaccinați și nevaccinați, pentru că nu este nimeni obligat să sufere în urma unei decizii a părinților care refuză vaccinarea copiilor, precum există și tot felul de soluții pecuniare sau de altă natură. Nu trebuie să sufere toată lumea pentru că cineva face o formă severă de boală și îmbolnăvește 20-30 de copii. Și aici este vorba despre boli extrem de contagioase. Dacă se îmbolnăvește un copil la parterul unui spital, suferă și cei de la etajul 7, pentru că riscul de contagiozitate este mare. Pentru anumite tipuri de boli maligne, boli cronice (renale, pulmonare, gastrointestinale, cardiace), toți acești copii nevaccinați prezintă un risc mai mare de a face o boală severă.


Cred că mai întâi trebuie făcută o informare foarte clară și cu oameni puși față în față, și cu exemple clare asupra a ceea ce înseamnă vaccinare.


Cine ar trebui să suporte costurile unui tratament în cazul unei reacții adverse în urma administrării unui vaccin sau în cazul în care un copil nevaccinat se îmbolnăvește?

Pentru a vă răspunde la această întrebare mă întorc la ignoranță. Pentru ignoranță, nu numai în medicină, ci și în viața de toate zilele, răspunde fiecare în parte. O boală severă, care poate apărea în lipsa vaccinării, antrenează costuri enorme. Cred că mai întâi trebuie făcută o informare foarte clară și cu oameni puși față în față, și cu exemple clare asupra a ceea ce înseamnă vaccinare.

Există, cum spuneam, foarte mult egoism aici. Ne referim la cazuri izolate. Nu este corect ca, în cazul în care un copil are contradicții pentru o vaccinare la un moment dat, să extinzi problema lui tuturor copiilor de aceeași vârstă care nu au deloc aceleași probleme. Trebuie puse la punct toate aceste aspecte și după aceea căutați responsabilii. Trebuie dată o lege, și trebuie respectată!

Harta țărilor unde se fac eforturi pentru a crește rata de vaccinare, exclusiv în Q Magazine

Deși nu este obligatorie în majoritatea țărilor, acestea fac eforturi susținute pentru a încuraja vaccinarea.

  • În Germania, responsabilii din Comitetul de vaccinare au realizat o aplicație disponibilă pe telefon pentru personalul medical și oferă broșuri și afișe pentru informarea populației. În 2001, a fost adoptată „Legea pentru protecția împotriva infecțiilor”, care prevede vaccinarea obligatorie doar în cazuri de urgență pentru a proteja populația.
  • În Austria, deși vaccinarea nu este obligatorie, a fost adoptată o lege specială prin care statul își asumă responsabilitatea pentru a acoperi daunele provocate de vaccinare. Planul de vaccinare se adoptă anual.
  • În Italia, autoritățile derulează campanii publice de informare asupra riscurilor nevaccinării copiilor. Începând cu 2016, în anumite regiuni s-a stabilit ca vaccinarea să fie obligatorie în creșe și grădinițe. Autoritățile se gândesc, totodată, la adoptarea unei legi naționale prin care să se asigure acoperirea regională și care să aibă prevederi privind obligativitatea vaccinării.
  • În Franța, există un cadru legislativ complex în ceea ce privește vaccinarea. Acesta prevede 3 vaccinuri obligatorii (împotriva difteriei, tetanusului și poliomielitei) pentru admiterea copiilor în instituții școlare sau de sănătate, dar și în centre de vacanță. În cazul în care acestea nu sunt realizate la admiterea în școală, copilul trebuie vaccinat în decurs de maximum 3 luni. Mai mult, părinții pot fi sancționați cu 6 luni de închisoare sau cu amendă în valoare de 3.750 euro. Pe de altă parte, statul francez oferă măsuri compensatorii pentru reacțiile adverse legate direct de activitatea de vaccinare. Vaccinarea este obligatorie pentru persoanele care au profesii medicale și paramedicale, elevii și studenții care se pregătesc pentru un astfel de domeniu.
  • În SUA, vaccinarea obligatorie la copii nu mai există din timpul Primului Război Mondial. Astăzi, 48 din cele 50 de state din SUA au legi care permit părinţilor scutirea copiilor de la vaccinurile recomandate pe motive religioase sau convingeri personale, excepţie făcând Mississippi şi Virginia de Vest. Pentru copiii educaţi la domiciliu (home school), nu se impune această lege, excepţie făcând doar Carolina de Nord, din 2010.

LEGEA VACCINĂRII. CE, CUM DE CE

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top