augustin buzura
Actual

George Maior, în lacrimi la înmormântarea lui Augustin Buzura. I-a fost alături Florian Coldea

 

George Maior a fost foarte afectat de dispariția scriitorului Augustin Buzura. Ambasadorul României în SUA este căsătorit cu fiica regretatului scriitor, AnaMaria, cu care are doi copii.

Înainte de începerea ceremoniei funerare de la Capela Cimitirului Bellu, George Maior avea ochii înlăcrimați. Pe tot parcursul slujbei religioase, a fost prezent și Florian Coldea, cel mai apropiat dintre colaboratorii lui Maior pe vremea când se afla la conducerea SRI.

Politicieni, scriitori și academicieni au fost făcut parte din cortegiul cernit care a prezentat ultimul omagiu lui Augustin Buzura. Adrian Năstase, Varujan Vosganian, Vasile Dâncu, Niculae Onțanu, Ecaterina Andronescu, Ionuț Vulpescu, Petre Tobă l-au condus pe ultimul drum. Ion Iliescu, un apropiat al lui Buzura, și-a luat rămas bun în cursul dimineții.

Președintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, criticul literar Gabriel Dimisianu, teoreticianul literar Sorin Alexandrescu au venit, de asemenea, la despărțirea de colegul lor.

Augustin Buzura a fost înmormântat pe aleea academicienilor. Un ultim omagiu i-au adus și Eugen Simion și Ionel Haiduc, foști președinți ai Academiei. Evocarea personalității lui Augustin Buzura a fost citită de un preot care a prezentat o sensibilă aducere-aminte a celui dispărut, scrisă de Patriarhul Daniel.


„În acest ceas de vremelnică despărţire, când sufletul robului lui Dumnezeu Augustin Buzura și-a părăsit vremelnica locuință de lut, adică trupul care va fi așezat în mormânt întru aşteptarea Învierii de obşte, cu părintească dragoste, ne îndreptăm gândul spre familia îndurerată, precum şi spre cei care l-au cunoscut şi apreciat pe domnul academician Augustin Buzura, îndemnându-i pe toţi să-l pomenească în rugăciune şi să privească spre moştenirea literară bogată pe care o lasă din plinătatea dragostei, curajului şi devotamentului pentru poporul român şi cultura românească”.

Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


La ceremonie a fost prezent un detașament al Corpului de Gardă Mihai Viteazu, care a tras trei salve de foc în onoarea scriitorului.

 

Augustin Buzura (n. 22 septembrie 1938, Berinţa, judeţul Maramureş – d. 10 iulie 2017, Bucureşti) a fost psihiatru, prozator, scenarist, eseist. A fost preocupat de-a lungul vremii nu doar de propria carieră, ci şi de modalităţile prin care se poate crea un cadru în care să aibă dreptul la exprimare cât mai multe dintre vocile artistice ale ţării, indiferent de orientarea, ideologia sau opţiunile estetice ale acestora. Augustin Buzura a urmat cursurile pre-universitare la Liceul „Gheorghe Şincai“. A absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Cluj (1958-1964). A renunţat la profesia de medic psihiatru şi s-a dedicat literaturii, dar pasiunea pentru profunzimile naturii umane se va regăsi, ca un fir roşu, în toate romanele sale. A debutat cu volumul de nuvele „Capul Bunei Speranţe” în 1963. Au urmat alte volume de succes precum „Capul Bunei Speranţe“ (1963), „Absenţii“ (1970), „Feţele tăcerii“ (1974), „Refugii“ (1984), „Recviem pentru nebuni şi bestii“ (1999) sau „Raport asupra singurătăţii“ (2009). Mai multe producţii cinematografice şi de televiziune au fost realizate după scenarii de Augustin Buzura: „Orgolii” (1981, regia Manole Marcus, după romanul omonim), „Pădureanca” (1987, regia Nicolae Mărgineanu, după o nuvelă de Ioan Slavici), „Undeva în Est” (1991, regia Nicolae Mărgineanu, după romanul „Feţele tăcerii”). Veşnic în căutarea adevărului absolut, pe care singur admitea că nu-l poţi găsi niciodată, Augustin Buzura a fost şi va rămâne un nume fundamental al prozei româneşti, dincolo de modelele şi preferinţele trecătoare. Universul romanelor sale rămâne o mărturie profundă şi acută despre regimurile care s-au succedat în România ultimei jumătăţi de secol XX, iar pionieratul său în managementul cultural continuă să dea roade.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top