Dragonfly_2.0_Infographic_Final-768×873
Actual

Hackerii ruși au pus ochii pe rețelele energetice occidentale. Dragonfly 2.0 vrea să stingă lumina în SUA și Europa

Un grup de spionaj cibernetic având legături cu Rusia a pătruns în rețele electrice în Europa și SUA, făcând să planeze amenințarea unor întreruperi provocate de la distanță, a anunțat Symantec, compania de securitate informatică din SUA.

 Grupul de hackeri ruși acționează sub denumirea  Dragonfly 2.0. Ei au pătruns în sistemele operaționale ale rețelelor de electricitate din Statele Unite, Turcia și Elveția și „sunt capabili acum să saboteze sau să preia controlul asupra acestor sisteme”.Compania americană de securitate energetică nu leagă Dragonfly 2.0 — care operează de mai mulți ani — de o țară precisă. Dar guvernul american și numeroși experți în securitate informatică cred că Dragonfly 2.0 își are rădăcinile în Rusia și are legături cu guvernul rus.


De mai mulți ani, acest grup de hackeri vizează ținte occidentale, folosind metode de phishing pentru a pătrunde în sistemele informatice, în sensul accesării clandestine a rețelelor cibernetice cu scopul de a le destabiliza.


Dar, de la începutul anului 2017, Dragonfly 2.0 s-a „concentrat” asupra sistemelor energetice, împotriva cărora și-a înmulțit atacurile, explică Symantec.

„Dragonfly 2.0 pare să vrea să înțeleagă cum funcționează instalațiile energetice și să preia controlul asupra sistemelor lor operaționale”, a mai anunțat compania energetică americană.

Dragonfly 2.0 acționează încă din anul 2011, dar din 2015 a devenit mai agresiv, fiind cunoscut un atac al acestei grupări în cursul anului trecut asupra GiTHub, o una dintre cele mai mari platforme de softuri pentru business. Metoda de operare este trimiterea de emailuri care conțin viruși, cel mai adesea cele din categoria Trojan, fură credențialele și apoi leagă rețelele cibernetice atacate de serverele pe care le controlează. De asemenea, Dragonfly 2.0 obișnuiește să atragă ”victimele” prin trimiterea de anunțuri de ”update” a unor programe foarte utilizate, care, de fapt, reprezintă o altă metodă de preluare fie a computerelor, fie a unor platforme întregi.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top