qmagazine stiri online
Comentatorii Q Magazine

ICHAT – unicat în România

Crearea unui nou Institut de cercetări dotat cu aparatură de ultimă generație constituie o reușită indiscutabilă în ceea ce privește absorbția fondurilor europene și în perspectiva afirmării inteligenței autohtone. Evenimentul a trecut aproape neobservat, fiind remarcată doar înghesuiala de la tăiatul panglicii. Suntem prea ocupați de întâmplări minore ca să ne bucurăm de cele importante.

Dincolo de tăierea panglicii rămâne Institutul cu o arhitectură aparte, situat în vârful dealurilor clujene, înconjurat de o livadă, vie, parc dendrologic, grădină botanică, un superb peisaj horticol. Clădirea este rezultatul unui proiect de infrastructură, care a fost finalizat în această vară după 6 ani de lupte cu birocrația și constructorii. A rezultat un Institut de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei, două sere experimentale de 2.100 mp, o livadă modernizată și dotările pentru o bancă de gene în cadrul Centrului de cercetări pentru biodiversitate. Proiectul, în valoare totală de peste 50 milioane lei, a permis finanțarea unei clădiri de aproape 10.000 mp, dedicată celor 64 de laboratoare și spații de cercetare, situate pe șase nivele. La acestea se adaugă 1.800 mp de terase verzi, sere interioare și sere tehnologice la ultimul etaj, depozite, bibliotecă, amfiteatre etc. Institutul creează o ambianță deosebită, asemenea celei din renumitele universități vest europene, unde generoasele spații alocate cercetării sunt completate cu birouri pentru studiu și documentare, facilități pentru servitul mesei sau pentru relaxare.

Impresionează nu doar prin clădire și ambientul ei, ci și prin dotările sale moderne de peste 3.5 milioane euro, pentru cercetări în toate domeniile horticole (pomicultură, viticultură, legumicultură,  floricultură), dar și pentru cercetări fundamentale în domeniul geneticii, ameliorării, biotehnologiilor, microscopie electronică sau domenii conexe (peisagistică, silvicultură, cadastru horticol, tehnologiile horticole). Aparatura achiziționată este de ultimă generație, multe facilități  fiind unice în România (microscopie electronică, cromatografie) și va permite, până în 2020, accesul a minimum 550 de utilizatori. Avem în vedere ca, pe lângă cercetătorii universității și cei de la stațiunile de cercetare din Transilvania, dotările să fie utilizate și de cadrele didactice ale universităților clujene, precum și de colegii din Uniunea Universităților de Științele Vieții (USAMV-urile din țară). Suntem convinși că studenții și doctoranzii vor fi încântați să lucreze în condiții și cu dotări asemănătoare celor din renumitele laboratoare europene, rectorul Universității partenere BOKU din Viena recunoscând că visează de mult timp la așa ceva și în campusul său.

Consiliul managerial al Institutului și-a propus să implementeze și o strategie de cercetare bazată pe noua politică pragmatică a Comunității Europene, care a renunțat la obiectivul Lisabona și a lansat programe pentru orizontul 2020 bazate pe cercetarea în colaborare cu mediul de afaceri. Avem în vedere ca viitoarele cercetări să fie în consens cu cerințele horticole ale producătorilor și consumatorilor, proiectele prioritare urmând a fi cele solicitate sau în folosul acestora. Cointeresarea horticultorilor sau a industriei de profil, inclusiv în cofinanțarea unor proiecte, nu vor limita cercetările fundamentale și cele interdisciplinare la nivel local, regional sau internațional.

Strategia de dezvoltare a Institutului presupune și contractarea, în următorii cinci ani, a minimum 5 proiecte europene și angajarea a 8 noi cercetători, precum și asigurarea finanțării activităților curente. El oferă Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca o facilitate în plus în formarea de noi cercetători, obținerea de noi produse și tehnologii horticole avansate, publicații și brevete de succes, specializări inteligente, precum și educarea studenților și a doctoranzilor într-un mediu și un climat dedicat muncii, inovării și transferului tehnologic.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top