ghita32_65015500
Actual

Începe procedura de extrădare pentru Sebastian Ghiță. Va cere acesta azil politic?

UPDATE:

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat, marţi, că instituţia pe care o conduce aşteptată documente de la instanţele emitente ale mandatului de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, urmând că imediat să fie demarată procedura de extrădare. Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au admis marţi după-amiaza extrădarea lui Sebastian Ghiţă, constatând că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru extrădare.

„Biroul internaţional Interpol a informat instanţele din România, emitente ale mandatelor de arestare din România, cu privire la reţinerea pentru 48 de ore a lui Sebastian Ghiţă. Pe 17 aprilie, Interpol a înştiinţat instanţele din România cu privire la arestarea, reţinerea preventivă a lui Sebastian Ghiţă pentru 18 zile începând cu data de 14 aprilie. Potrivit legii, instanţele din România, emitente ale mandatelor de arestare, trebuie să verifice urgent îndeplinirea condiţiilor legale pentru a solicita extrădarea. Ne aflăm, în acest moment, în situaţia în care aşteptăm de la instanţele de judecată încheierile de verificare a temeiniciei legalităţii declanşării procedurii de extrădare. Ministerul Justiţiei are deja pregătită această procedură, cerere. Aşteptăm încheierile de la instanţă şi în minutul următor dăm drumul la procedură”, a declarat ministrul Justiţiei.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca Sebastian Ghiţă să ceară azil în Serbia, ministrul a spus : „Din moment ce este şi azilul o instituţie, sigur că există posibilitatea folosirii acelei instituţii. Poţi folosi orice mijloc prevăzut de lege”.

 


 

Poliţia Română anunţă că autorităţile sârbe au informat că inculpatul Sebastian Ghiţă a fost arestat în Republică Sârbă pe o perioadă de 18 zile în vederea extrădării, începând cu 14 aprilie.
 GPR a precizat, luni, că fotografia inculpatului Ghiţă Sebastian a figurat pe site-ul instituţiei până în momentul în care s-a primit din partea autorităţilor sârbe confirmarea oficială că acesta a fost arestat în vederea extrădării.
Acest mesaj a sosit pe canalul de cooperare poliţienească Interpol în urmă cu câteva minute, datorită unor probleme tehnice apărute în sistemul Interpol Belgrad”, precizează Poliţia Română.
Poliţia Română a informat Ministerul Justiţiei, pentru că aceasta este instituţia abilitată a demara procedura de extrădare.

Conform prevederilor legale, în acest moment Poliţia Română nu mai are competenţă în acest caz. În momentul extrădării, dacă autorităţile sârbe vor solicita ca partea română să efectueze escortă în ţară a inculpatului, poliţiştii români vor efectua acest serviciu, conform competenţelor, mai precizează Poliţia Română.

Curtea Supremă din Serbia a decis plasarea în arest a lui Sebastian Ghiţă pentru două luni, în vederea extrădării, a anunţat agenţia de presă Tanjug. Omul de afaceri Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut la Belgrad, în noaptea de joi spre vineri. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării.

 

Ce prevede tratatul România-Serbia

Între România şi Serbia funcţionează, potrivit Ministerului Justiţiei, prin declaraţie de succesiune, un tratat din 18 octombrie 1960 între Republică Socialistă Română şi Republică Populară Federativa Iugoslavia privind asistentă juridică. Documentul a intrat în vigoare în 6 februarie 1961, scrie news.ro.
Potrivit Tratatului, părţile se obligă să-şi extrădeze reciproc, la cerere, persoane aflate pe teritoriul lor, în vederea urmăririi penale, judecării sau executării pedepsei.
„Extrădarea în vederea urmăririi penale şi judecării se admite numai pentru infracţiunea pentru care, potrivit legilor ambelor Părţi Contractante, se poate da o pedeapsă mai mare de un an privaţiune de libertate sau o pedeapsă mai grea”, se arată în document.
În tratat se menţionează că extrădarea nu are loc în cazul când persoana a cărei extrădare se cere a săvârşit o infracţiune de natură politică, o infracţiune pur militară (care constă exclusiv în încălcarea obligaţiilor militare) sau o infracţiune de presă.
De asemenea, extrădarea nu are loc dacă persoana a cărei extrădare se cere este, la data primirii cererii de extrădare, cetăţean al Părţii Contractante solicitate sau infracţiunea este săvârşită pe teritoriul Părţii Contractante solicitate.

Sebastian Ghiţă a fost prins la Belgrad în noaptea de joi spre vineri, la patru luni de la dispariţie. Pe numele lui au fost emise două mandate de arestare în lipsă.

 

Sebastian Ghiţă a fost capturat înainte de miezul nopţii, la ora 23.50, după ce acesta ieşise de la restaurantul unde fusese cu fratele său. În momentul în care li s-a cerut să se legitimeze, Ghiţă a prezentat acte false şi nu ar fi recunoscut în faţa poliţiştilor cine este de fapt. El a fost dus apoi la secţia de poliţie.

Sebastian Ghiţă ar fi ieşit din ţară prin Bulgaria, iar autorităţile din România au dat de urma sa prin intermediul rudelor sale care au fost monitorizate. Acestea au ales rute diferite pentru a ajunge la el în Serbia. De exemplu, fratele său a mers întâi în Istanbul şi apoi în Belgrad, unde s-a întâlnit cu Ghiţă, potrivit România TV.

Ministerul Justiţiei va declanşa procedura de extrădare
Carmen Dan, ministru de Interne, a declarat că Sebastian Ghiţă se află în sediul poliţiei din Belgrad. „Au fost reţinuţi joi noapte, după ce au fost legitimaţi. Fratele lui Sebastian Ghiţă a prezentat documente reale, Sebastian Ghiţă documente false. Procedurile îşi urmează cursul”. De asemenea, ministrul de Interne a precizat că statul sârb va întocmi pe numele lui Ghiţă un dosar penal pentru că s-a legitimat cu acte false. După ce va fi soluţionat acest dosar, vor începe procedurile de extrădare. Mai mult, poliţiştii români se vor deplasa în Serbia pentru a-l aduce pe Sebastian Ghiţă în ţară după ce se vor finaliza procedurile de extrădare.

Extrădarea lui poate dura de la câteva zile la maximum o lună, potrivit autorităţilor, deoarece România nu are un acord de extrădare cu Serbia, ţară nemembră a Uniunii Europene. Astfel, aducerea în ţară a lui Sebastian Ghiţă se va face prin negociere directă între cele două state.

Dosarele lui Ghiță
Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale, cel în care mai sunt acuzaţi foşti şefi din Poliţie şi Parchet din Prahova şi un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu.

De asemenea, Sebastian Ghiţă mai este urmărit penal şi în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.

În cel de-al cincilea dosar deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghiţă procurorii suspectează că fostul deputat, care până în anul 2012, când a fost ales în Parlament, a fost reprezentant al S.C. Teamnet Internaţional S.R.L. şi S.C. Asesoft International S.A. a pretins şi primit de la reprezentanţii celor două societăţi sume de bani, pentru a determina factorii decizionali ai unor instituţii şi autorităţi publice să le atribuie contracte de prestare deservicii IT şi/sau să faciliteze derularea în bune condiţii firmelor ai căror reprezentanţi fuseseră contactaţi, anterior, de către Ghiţă. Este vorba, potrivit DNA, despre contracte de achiziţie de programe informatice finanţate din fonduri publice, dar şi din fonduri europene, încheiate între anii 2007 şi 2015 de către mai multe societăţi comerciale cu profil de activitate în domeniul IT şi de asocierea dintre acestea şi societăţile comerciale S.C.Teamnet International S.R.L. şi S.C. Asesoft International S.A.

În alte două dosare Sebastian Ghiţă este denunţător. Este vorba despre dosarul “Black Cube”, de spionare a Laurei Codruța Kövesi în vederea compromiterii acesteia, şi despre cel în care Ghiţă s-a autodenunțat ca falsificator al unui raport care ar fi ajutat-o pe șefa DNA să scape de acuzaţia de plagiat.

Sebastian Ghiță, căutat de EUROPOL

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top