img
Actual

Industria românească de apărare – faza pornirii primelor motoare

Guvernul a decis înființarea Registrului unic al operatorilor economici, al capacităților de producție și servicii în domeniul apărării naționale.

Nevoia unui registru unic este un fapt normal dacă încercăm să fim predictibili și credibili în dezvoltarea unor capacități de producție pentru industria de apărare.

România iși dorește cu obstinență și de foarte multă vreme să fie acceptată în clubul producătorilor de sisteme de apărare.

Pașii făcuți pentru achiziții (chiar dacă sunt în faza de pre-contractări), alături de dorința unor state (precum SUA sau Franța) de a investi în acest domeniu, au demonstrat câteva vulnerabilități care trebuie eliminate.

Romtehnica se ocupă cu valorificarea deșeurilor din armată.

România nu are clarificat statutul producătorilor din industria de apărare, pentru că industria de apărare (mult apreciată până în anul 1989), s-a divizat în mici societăți, care în funcție de capacitatea managerială au supraviețuit sau au dispărut.

Incapacitatea și dezinteresul Ministerului Economiei de a găsi substanța necesară, la Structurile din Sistemul Național de Ordine Publică și Siguranță Națională (MApN, MAI, SRI,etc), a pierdut pe drum capacitățile de producție și specialiștii.

Au apărut mici întreprinzători, capabili să creeze subansamblule pentru sisteme de transport, comunicații, logistic, dar prea puțin pentru zona armamentelor.

 Securitatea informației – prima prioritate.

Orice operator care derulează contracte cu MApN sau MAI știe cât este de dificil să obții de fiecare dată un certificat de securitate și cât de mult durează procesul de verificare.

Nu este vina nici unei părți atunci când discutăm de confidențialitatea sau secretul informației și mai mult, nu trebuie excluse nici activitățile de spionaj.

Prin dorința manifestată de a fi parte din clubul producătorilor de armament (și nu vorbim de AK-47), România trebuie să-și creeze cadrul legislativ și procedural prin care să confirme viitorilor contractori că tehnologia și informația lor va fi protejată.

Soldați în misiune

Noile proceduri subliniază faptul că eliberarea autorizației de către ministerul de resort se va face la cererea operatorului economic, care trebuie să obțină și un aviz prealabil din partea instituțiilor din domeniul securității naționale, iar asociații/acționarii care dețin cel puțin 10% din părțile sociale/acțiuni, precum și administratorii operatorului economic trebuie să nu fi fost condamnați definitiv pentru infracțiuni împotriva persoanei, infracțiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracțiuni de corupție, delapidare, infracțiuni de fals în înscrisuri sau evaziune fiscală.

Să știm ce avem ca să știm ce dezvoltăm.

Identificarea și înregistrarea capacităților de producție are un dublu scop, unul de ofertă, atunci când există posibilități de off-set și una de pregătire în cazul uni război.


România stă extreme de bine la strategii și planuri (nici apărarea nu face excepție), dar are o mare problemă cu acțiunea în teren.


În acest sens avem un bun exemplu când vorbim de mentenanța pentru F-16, care nu poate fi făcută la Aerostar Bacău pentru că este investiția Israelului sau când vorbim de viitoarele corvete, care nu pot fi gândite decât cu contribuția coreenilor din Mangalia.

Iată deci că pentru a fi mai pragmatic trebuie să știm clar pe ce capacități și pe ce specialiști se bazează armata (prin Ministerul Economiei) pentru dezvoltarea unor componente militare sau mentenanță.

Nu doar prezentul este important ci și conservarea și securizarea capacităților de producție și/sau a serviciilor pentru apărare (ce se va face în baza unui inventar și a planurilor de conservare) atât de utile atunci când economia este mobilizată pentru război.

Un registru nu rezolvă problema industriei de apărare, dar idea de a avea, ca și la Registrul Comerțului, o evidență clară a capacităților, valorilor, specialiștilor și mai ales a potențialului de dezvoltare a acestora, poate fi un minim pas în idea de a vrea să fim în club. 

Citește și Guvernul a adoptat ordonanță de urgență pentru a opri valul de pensionări din sistemul de apărare și securitate

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top