prima zi scoala
Actual

Iohannis, discurs dur la deschiderea noului an școlar

Preşedintele Klaus Iohannis a avut un discurs dur la deschiderea anului școlar, criticând intenția Guvernului de a introduce un manual unic. Iohannis, de formație profesor de fizică, a spus că România se confruntă cu un număr prea mare de analfabeți funcțional de absolvenți și cu abandonul școlar, cu una dintre cele mai mari rate din UE. Pentru elevi, Iohannis a avut sfaturi și încurajări.

Șeful statului a fost la deschiderea noului an de învățământ preuniversitar la Liceul Gh. Șincai din Capitală.

”Există, din păcate, mulţi elevi în România care încep anul şcolar fără manuale sau în clădiri care nu respectă standarde minime. Se pare că de fiecare dată, începerea noului an şcolar pe unii îi ia prin surprindere. Fiecare Guvern ridică din umeri, arătând cu degetul spre Guvernul dinainte. Aşa, însă, lucrurile nu se îmbunătăţesc. În România anului 2017 soluţia a ajuns să fie reintroducerea şi reîntoarcerea la metode demult apuse, ca de exemplu manualul unic sau recentralizarea la Bucureşti a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăţi la nivel local”, a spus Iohannis.

Şeful statului a spus că această abordare nu este cea bună şi a continuat cu enumerarea problemelor sistemului românesc de educaţie: schimbările majore prea dese care limitează semnificativ posibilitatea elevilor de a-şi planifica traseul profesional sau cadrul legislativ confuz şi greoi.


”Legea educaţiei trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu pierzându-se, astfel, imaginea unitară”, a cerut șeful statului.


Klaus Iohannis a indicat şi ”o serie de probleme urgente” care necesită un răspuns.

ANALFABEȚII FUNCȚIONAL

”Chiar dacă ne place să credem că am bifat «misiune îndeplinită» pe tema alfabetizării cândva prin anii ’60 deja, o mare parte dintre elevi termină şcoala ca analfabeţi funcţional. Adică, deşi pot citi, nu pot înţelege semnificaţia unui text scris şi, prin urmare, întâmpină dificultăţi chiar şi în cele mai uşoare situaţii”, a spus Klaus Iohannis.

ABANDONUL ȘCOLAR

”O altă problemă gravă este abandonul şcolar, care în ultimii ani a atins o rată alarmantă, una dintre cele mai mari în Uniunea Europeană. Nu ne putem permite acest lucru ca societate. Nu ajută cu nimic să mutăm vina de la autorităţile centrale la autorităţile locale, de la un guvern la altul sau de la şcoală în familie”. a mai arătat președintele țării.


”Succesul sistemului educaţional este singura cale de supravieţuire a României puternice, iar eşecul său ne condamnă la involuţie”, a mai spus şeful statului.


Klaus Iohannis a explicat că proiectul demarat la Palatul Cotroceni, ”România educată”, rămâne o prioritate care îşi propune crearea unui sistem de învăţământ aşezat pe un făgaş predictibil şi care are elevul în centru.

Preşedintele i-a îndemnat pe părinţi să îşi încurajeze copiii să-şi urmeze potenţialul, să fie alături de ai şi să îi ajute să devină adulţi responsabili şi implicaţi, explicându-le că şansa de mai bine a României stă în capacitatea lor de a transforma lumea potrivit propriului lor ideal.

Mesajul lui Iohannis către elevi

Președintele li s-a adresat direct elevilor care au început un an nou școlar. ”Dragi elevi, urmează un an plin pentru voi. Un an în care veţi face încă un pas spre viaţa de adult. Însă, dincolo de programa şcolară, dezvoltaţi-vă pe cât mai multe planuri! Nu ezitaţi să vă extindeţi orizonturile, să legaţi ceea ce învăţaţi la şcoală de preocupările şi de hobby-urile voastre! Fiţi toleranţi, deschişi spre nou, creativi şi autonomi în învăţare! Conştientizaţi atât importanţa drepturilor pe care le aveţi, cât şi a obligaţiilor de cetăţean! Este lumea voastră şi este timpul să începeţi să o descoperiţi şi să o înţelegeţi, construindu-vă propria personalitate şi sistemul propriu de valori. Viitorul este în mâinile voastre şi vă invit să păşiţi înainte pentru a-l îmbrăţişa. Vă urez tuturor un an şcolar nou frumos, cu realizări şi fie ca la sfârşit să aveţi impresii la fel de frumoase despre anul şcolar care a trecut cum au avut cei care ne-au prezentat înainte şcoala”, le-a spus preşedintele elevilor.

viewscnt

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top