1917_-_Regina_Maria_în_vizită_la_sanatoriul_Carpaţi,_august_1917
Actual

Iohannis, mesaj emoționant la Centenarul bătăliei de la Oituz

Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri un mesaj cu prilejul manifestărilor comemorative organizate pentru marcarea a 100 de ani de la bătălia de la Oituz și luptele de la Coșna și Cireșoaia, prezentat de consilierul de stat pentru securitate națională, Constantin Dudu Ionescu.

''Pe frontispiciul Mausoleului de la Tîrgu Ocna stă scris: «Spuneți generațiilor viitoare că noi ne-am făcut datoria». Este o chemare la responsabilitatea fiecărei generații pentru continuarea operei înaintașilor. Eroii de la Oituz și Marea Unire nu pot fi onorați mai bine decât prin desăvârșirea proiectului ce a animat toate generațiile începând cu 1848: construirea unei Românii unite, o țară a instituțiilor moderne, a drepturilor și a legii egale pentru toți.

Președintele Iohannis a participat la festivitățile desfășurate recent la Mărășești, unde s-au comemorat 100 de ani de la bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz

Mausoleul de la Tîrgu Ocna, ridicat în memoria bătăliilor din vara lui 1917, pe frontispiciul căruia stă scris ''Noi ne-am făcut datoria''

În aceste zile de pioasă aducere aminte, în locurile unde s-a scris istoria marilor opțiuni moderne ale României, vă chem, dragi concetățeni, să edificăm o patrie puternică prin educație și coeziune, o națiune angajată profund în proiectul european și euro-atlantic. Acestea sunt garanțiile noastre de prosperitate și securitate, acesta este monumentul viu prin care cei care ne vor urma vor vedea că și noi, la rândul nostru, ne-am făcut datoria”, se arată în mesajul președintelui Iohannis.

De asemenea, președintele s-a referit la faptul că existența statului român, a fost salvată de Armată Română în luptele de la Coșna și Cireșoaia.

''Inspirată de chemările Regelui Ferdinand și dăruirea Reginei Maria, modernizată cu sprijinul Misiunii militare franceze și condusă de generali și ofițeri ale căror nume stau înscrise în Panteonul națiunii, Armata Română s-a împotrivit cu succes unor forțe copleșitoare, demonstrând forța idealului național. Din tranșeele de la Mărăști, Mărășești și Oituz s-a ridicat o țară probând prin glorioase fapte de arme capacitatea poporului român de a-și realiza marile sale aspirații'', a mai transmis șeful statului în mesajul pe care l-a transmis cu ocazia centenarului bătăliei de la Oituz, în cadrul Primului Război Mondial.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top