alimente
Actual

Juncker anunță măsuri împotriva celor care desfac alimente de mâna a II-a în anumite țări europene

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat că în toamna acestui an va fi adoptat un Cod de conduită menit să elimine discriminarea între consumatorii europeni, care în unele țări au parte de alimente și băuturi cu rețete modificate, mai sărace, dar pe care le cumpără la același preț la care sunt vândute și în vestul Europei.

”Nu voi accepta ca în alte părți ale Europei să fie vândute produse de o calitate mai proastă decât în alte țări, dar care sunt ambalate și branduite identic. Autoritățile naționale trebuie să capete puteri mai mari, pentru a putea înlătura astfel de ilegalități, oriunde se petrec”, a pus Juncker în discursul despre starea UE, pe care l-a prezentat miercuri.

Este vorba despre  produsele de mâna a doua care sunt vândute sub rețete diferite în mai multe țări din estul Europei, deși au același ambalaj și același preț cu produsele care sunt pe piața din vestul Europei. Slovacia, Ungaria, Polonia și, din vară, și România, au înaintat astfel de plângeri la Comisia Europeană. În România au fost depistate peste 100 de produse alimentare care au o calitate mai slabă pe piața noastră.

Comisia Europeană a anunțat că principalele produse care au primit plângeri în unele țări europene sunt cafeaua (cu conținut mai mare de zahăr), băuturi precum ice-tea, care au conținut mai mare de înlocuitori de zahăr, și batoanele de pește (recomandate copiilor), care, în unele țări conțin mai puțin pește.

Institutul Național al Sănătății a anunțat că produsele la care s-a constatat o rețetă modificată, de mai proastă calitate, sunt dăunătoare sănătății prin consumul regulat, pentru că multe dintre ele conțin aditivi interziși în UE.

Un milion de euro vor fi acordați țărilor care au reclamat produse de calitate mai proastă. Aceste țări vor trebui să facă studii suplimentare care să analizeze calitatea alimentelor importate din UE.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top