kovesi
Actual

Kovesi ignoră Parlamentul și Curtea Constituțională

Laura Codruța Kovesi refuză, pentru a patra oară, invitația Comisiei de anchetă privind evenimentele petrecute la alegerile din 2009 în sufrageria lui Oprea, ignorând astfel decizia Curții Constituționale de la începutul lunii octombrie.

Într-o scrisoare transmisă Comisiei parlamentare de anchetă conduse de Oana Florea, Kovesi reiterează faptul că nu deține informații și documente necesare clarificării împrejurărilor și cauzelor în care s-au produs evenimentele supuse cercetărilor.

Vă prezentăm textul scrisorii trimise de Laura Codruța Kovesi Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009:

„În legătură cu adresa dumneavoastră din data de 13 noiembrie, reiterez convingerea că obiectul de activitate al Comisiei speciale de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului pentru verificare aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și rezultatul scrutinului prezidențial constă în analiza și clarificarea unor situații de fapt, a unor aspecte sau fenomene sociale relevante, justificat de interesul public de a cunoaște anumite realități cu reverberații în plan social, juridic sau politic. Sens în care vă aduc la cunoștință că nu dețin informații și/sau documente necesare clarificării împrejurărilor și cauzelor în care s-au produs evenimentele supuse cercetării parlamentare”, se arată în scrisoarea adresată președintelui comisiei, Oana Florea.

kovesi-raspuns

Curtea Constituţională susţinea, în motivarea deciziei din 3 octombrie legate de refuzul Codruţei Kovesi de a merge la Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, că acest refuz a încălcat autoritatea Parlamentului şi principiul colaborării loiale între instituţiile statului.

„Curtea constată obligaţia doamnei Laura Codruţa Kövesi de a se prezenta în faţa Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial şi de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei.

Judecătorii CCR au analizat corespondenţa dintre Kovesi şi comisia de anchetă şi au decis că răspunsurile procurorului-şef al DNA nu au concurat la stabilirea situaţiei de fapt investigată de comisie și, în plus, vorbesc despre un „blocaj în activitatea comisiei speciale de anchetă”.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top