politică Q Magazine_Rador
Rador.ro
Actual

Legea Justiției votată seara târziu, cu mult scandal

După un timp-record de 13 ore rezervate dezbaterilor, deputații au adoptat miercuri (n.r. 6 decembrie) un proiect important de modificare a Legii Justiției.

Ce schimbări aduc aleșii? 

Printre cele mai importante modificări aduse Legii Justiției (n.r. Legea nr. 303/2004) se numără faptul că șeful statului nu mai poate refuza numirea președintelui și vicepreședinților Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Totodată, membrii familiilor care se află în întreținerea procurorilor și a judecătorilor vor beneficia de asistență medicală gratuită.

Mai mult, judecătorii și procurorii care au o vechime mai mare de 25 de ani se pot pensiona la cerere, înaintea vârstei legale.

Nu în ultimul rând, vechimea în magistratură se consideră și perioada în care o persoană a exercitat funcția de notar de stat.

Cea mai importantă schimbare

Totuși, una dintre cele mai importante schimbări se referă la statutul judecătorilor și al procurorilor, arată Agerpres.

În amendamentul care a fost votat pozitiv de 100 de deputați, cu 20 împotrivă și 3 abțineri, se precizează:

„După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii. Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acțiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice.”

Înțeleg că deputații au votat astă noapte și un articol cu privire la răspunderea magistraților prin care vor rezolva nu…

Posted by Cristi Danilet on Thursday, December 7, 2017

Am uitat să spun: sunt trei legi ale justiției – una cu privire la statutul magistraților (Legea 303/2004), una cu…

Posted by Cristi Danilet on Thursday, December 7, 2017

Amendamentul vine să modifice art. 96 din Legea nr. 303/2004, cele 96 de articole fiind aprobate în ședința dedicată modificării Legii privind statutul judecătorilor și al procurorilor.

„La articolul 96, care vizează răspunderea magistraților, a fost adoptată formula în care, atunci când se constată rea-credință sau gravă neglijență iar statul plătește despăgubiri, statul trebuie să se îndrepte apoi împotriva magistratului care cu rea-credință și gravă neglijență a produs acea eroare. Deci, din cele trei forme care existau ‘statul se poate’, așa cum era reglementat, sau ‘statul are dreptul’, formularea care a fost astăzi adoptată, cu majoritate de voturi, este ‘statul se îndreaptă’. Mai pe scurt, de aici încolo, atunci când legea va fi promulgată, atunci când statul va fi obligat la despăgubiri de către un cetățean, statul este obligat să se îndrepte împotriva magistratului, judecător sau procuror, care cu rea-credință sau gravă neglijență a produs acea eroare”, a explicat omul politic Florin Iordache.

Proiect deja votat?

Problemele au apărut pe parcursul zilei, atunci când deputații liberali au atras atenția că proiectul de modificare al statutului judecătorilor și procurorilor a fost deja înregistrat la Senat ca fiind adoptat de Camera Deputaților, în condițiile în care nu se finalizaseră dezbaterile.

„Tocmai a fost publicat pe site-ul Senatului anunțul conform căruia ceea ce discutam noi astăzi a fost adoptat. Rugămintea către staff-ul tehnic este să ia legătura cu colegii de la Senat, să scoată acest proiect ca fiind adoptat de către noi, pentru că eu cred că suntem aici cu toții să încercăm să dezbatem. Acest lucru nu face cinste în primul rând Senatului și aruncă în derizoriu orice dezbatere care are loc în Camera Deputaților. Rugămintea este să verificați și dumneavoastră.”

Florin Roman (deputat liberal)

„Vreau să vă atrag atenția asupra unui fapt extrem de serios. La Senat a fost înregistrată inițiativa legislativă pe care dumneavoastră ați depus-o și pe care noi ne chinuim să o dezbatem astăzi ca fiind votată astăzi în Parlamentul României și există deja număr de înregistrare de intrare la Senat. Lucrul acesta arată un singur lucru, că aici a fost o acțiune cu premeditare.”

(Raluca Turcan)

Proteste din partea opoziției

Totodată, parlamentarii USR au recurs la diverse feluri de protest pentru a opri sau întârzia votul pentru Legile Justiției. Astfel, deputații au ridicat pancarte pe care au scris „Hoții!”, iar deputatul Stelian Ion a recurs la a folosi o portavoce pentru a se face auzit.

Parlamentarii USR, alături de cei din PNL au protestat deoarece președintele de ședință nu ar fi permis dezbaterea amendamentelor, ci doar votarea lor.

Protest spontan USR in plen, la dezbaterea Statutului magistratilor.

Posted by Iulia Rosca on Wednesday, December 6, 2017

Proteste în stradă cu incidente și accidente

La rândul lor, dezbaterile care au durat până miercuri seara au generat proteste din partea oamenilor adunați în fața Parlamentului, care au degenerat în altercații cu forțele de ordine.

Subiectul intens dezbătut de mass-media a fost un incident cauzat de mașina unui politician, deputatul Ioan Terea, atunci când ieșea din incinta Parlamentului, accidentând doi protestatari. Cei trei au fost conduși la sediul Brigăzii Rutiere pentru audieri. Au existat discuții dacă cei doi au fost acroșați, intenționat sau nu, ori dacă s-au aruncat în fața mașinii.

Totodată, în memoria Regelui Mihai I, ca urmare a hotărârii Guvernului de a declara zilele de 14, 15 și 16 decembrie ca zile de doliu național, Comisia parlamentară specială pentru legile Justiției nu va lucra. Această propunere a fost făcută de senatorul PSD Nicolae Moga și adoptată cu majoritate de voturi.

Odată adoptat de Camera Deputaților, proiectul se va îndreptat spre Senat pentru dezbateri și vot. Votul final urmează să fie stabilit în următoarea ședință a Biroului Permanent.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top