question mark
Featured

Lumea se schimbă. Ce va face România?

Primul eveniment care anunța o Mare Schimbare pe scena geopolitică, cu implicații profunde în geoeconomia mondială, a avut loc în vara anului 2016, atunci când poporul britanic, în ciuda tuturor sondajelor favorabile rămânerii în UE, a votat pentru ieșirea din spațiul comunitar. S-a strigat Brexit!

Au urmat alegerile din SUA unde, contrar tuturor sondajelor favorabile democraților, avem o mare înfrângere pentru favorita Hillary Clinton și un președinte ales în persoana lui Donald Trump; unii ar zice că victoria republicanilor americani ar fi mai degrabă triumful lui Vladimir Vladimirovici Putin la Casa Albă; un VVP mai puternic ca niciodată.

Au urmat alegeri și la granițele noastre. Atât în Republica Moldova, cât și în Bulgaria. Ambele țări au votat pentru un președinte filorus. În Republica Moldova, situația este cu atât mai tristă pentru românii care încă mai visau la gândul unei mari Uniri și la o aderare a țării lor la spațiul european. Noul președinte moldovean a tranșat direct această situație, explicând ferm că, niciodată, sub mandatul lui, Republica Moldova nu se va uni cu România; cu aceeași determinare, Igor Dodon și-a anunțat deja vizita la Moscova.

Anul nu s-a încheiat însă! În Franța, se încearcă identificarea celui mai bun contracandidat care s-o înfrângă pe Marine le Pen; liderul formațiunii de extremă dreapta, finanțată tot de Vladimir Putin, se apropie cu pași nesperat de repezi de fotoliul de la Palatul Élysée. Francezii mai au încă timp de gândire. Anul viitor însă vor avea loc alegerile prezidențiale, iar primăvara lui 2017 îl va aduce sau nu pe Vladimir Putin, mai aproape de Inima Europei.

Alegeri vor avea loc și în Germania, unde Angela Merkel va candida anul viitor pentru un nou mandat. Nu putem spera că Germania, motorul Uniunii Europene, se va poziționa vreodată împotriva Rusiei. Dependența de gazul rusesc face din Germania mai degrabă un partener decât un adversar al politicilor de expansiune politică și economică rusească.

Marea Schimbare

Cu alte cuvinte, Marea Schimbare începută anul acesta își va găsi finalitatea anul viitor. 2017 este anul în care vom ști dacă steagul european va avea ca simbol o păpușă Matrioska sau dacă va număra la fel de multe stele (state membre).

Și la București se va instala un Nou Guvern. Cel care va decide împreună cu președintele Klaus Werner Iohannis direcția politică și socială a României; un stat proamerican, unicul rămas proamerican în regiunea de Est a Europei; nu știm încă dacă Donald Trump, prieten sau nu al lui Vladimir Putin, va înțelege că linia flancului estic al Europei cuprinde sau nu România.

Veți găsi în paginile suplimentului economic pe care-l coordonez în acest număr al revistei Q Magazine analiza celor mai buni experți români în geopolitică și geoeconomie, Silviu Neguț, Dan Dungaciu și Petrișor Gabriel Peiu, care cu multă precizie explică riscurile noului tablou mondial, ce viitor are România, cu atuu-rile și vulnerabilitățile ei, ca stat-tampon între cele două lumi: euratlantism și eurasianism.

P.S.: Recent, în cadrul unui eveniment, Vladimir Vladimirovici Putin l-a întrebat pe un elev de 9 ani unde se termină granițele Rusiei; după ce a auzit rostite din gura copilului limitele geografice ale Federației Ruse, VVP l-a corectat spunându-i: „Granițele Rusiei nu se termină nicăieri…”. Rămâne de văzut dacă liderii lumii și cele două națiuni care încă mai au un vot de dat vor reuși să-i țină piept Țarului în Devenire sau dacă președintele rus își va vedea visul împlinit, iar Soarele Economic va răsări de la Est…

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top