media_145268890481200300

În urmă cu 20 de ani, lansa în România talk-show-ul politic. Emisiunea sa a reprezentat, vreme de un deceniu, un reper jurnalistic pentru milioane de telespectatori. Între timp, lumea s-a restartat și, odată cu ea, întreaga industrie media, fapt care nu l-a împiedicat pe Marius Tucă să revină în branșă în încercarea de a construi, de la zero, o nouă redută mediatică după chipul și asemănarea sa.

În fiecare dimineaţă, vă puteţi reîntâlni cu Marius Tucă pe undele Smart FM. Redactorii Q Magazine l-au vizitat în studio, zilele trecute.

Coverstory

Marius Tucă: Întoarcerea

În urmă cu 20 de ani, lansa în România talk-show-ul politic. Emisiunea sa a reprezentat, vreme de un deceniu, un reper jurnalistic pentru milioane de telespectatori. Între timp, lumea s-a restartat și, odată cu ea, întreaga industrie media, fapt care nu l-a împiedicat pe Marius Tucă să revină în branșă în încercarea de a construi, de la zero, o nouă redută mediatică după chipul și asemănarea sa.

 

Povestea lui Marius Tucă ar putea începe așa: „Când am primit prima legitimație de ziarist – se întâmpla în 1990, la Curierul Național – m-am simțit ca și cum aș fi  primit primul act de identitate. Dintr-o dată certificatul de naștere și buletinul nici nu mai existau, legitimația de ziarist reprezenta singurul meu act de identitate. Mi-aduc aminte foarte bine că în prima noapte am dormit cu legitimația de jurnalist sub pernă de teamă să nu mi-o fure cineva. Și lucrul ăsta s-a întâmplat multe nopți de-a rândul și cred și astăzi, ca și atunci, că a rămas cel mai important act de viață și de identitate al meu”. Sau, la fel de bine, ar putea începe așa: „În orașul Caracal, pe vremea lui Ceaușescu, venea poștașul cu un singur număr al revistei România literară şi acela venea la mine.  Asta m-a ținut foarte multă vreme pe linia de plutire, pentru că într-un oraș de provincie, în care cenușiul era culoarea caracteristică, puteai să o iei foarte ușor razna, într-o lume în care granița dintre echilibru și renunțare era și este foarte subțire”. Câțiva ani mai târziu, directorul editorial (de atunci) al Jurnalului Național revenea în orașul natal pentru a organiza Festivalul de Teatru de la Caracal, ajuns anul acesta la cea de-a V-a ediție.

 

O să ne întâlnim în fiecare dimineață…

De fapt, povestea „omului cu bretele” care ținea în priză o țară întreagă cu talk-show-ul lui nocturn are mult mai multe începuturi. Și asta pentru că istoria lui Marius Tucă se identifică în mare parte cu istoria unei Românii în plină tranziție, o Românie care încerca să treacă de la vorbă – „La mine la țară, în Oltenia, în copilăria mea, se spunea când stăteau oamenii de vorbă la poartă, că stau de taină. Ideea de dialog, de a sta de vorbă și de a comunica este, până la urmă, o taină între oameni. Oamenii se destăinuie, tăinuiesc, destăinuiesc și așa mai departe”-  la faptă – „Întotdeauna mă gândesc că trebuie să fac, că trebuie să construiesc, am în permanență în minte ideea de a o lua de la capăt”.

Acum, la douăzeci de ani distanță de la prima apariție în public, vocea fostului realizator TV este din nou „on air”. „Bună dimineaţa, numele meu este Marius Tucă şi o să ne întâlnim în fiecare dimineaţă pe Smart FM, 107,3, un radio sărit de pe fix” – este fraza cu care noul proprietar al postului de radio înfiinţat de scriitorul şi dramaturgul Valentin Nicolau își începe, de câteva zile, emisiunile matinale.

 

Simt că redevin eu

Îl vizităm în biroul său negru și întunecat, la finalul unei emisiuni în care a avut-o invitată în studio pe îndrăgita actriță Rodica Mandache. Deși am întârziat binișor din cauza traficului, Marius Tucă pare bine dispus și, contrar aparenţelor, excesiv de cordial. „De ce radio? Pentru că nu aveam unde să mă duc să fac televiziune. Radioul înseamnă o nouă provocare pentru mine, mai ales acum, când sticla televizorului a devenit prăfuită și viciată. Cred că radioul este o cale potrivită pentru a asculta, a afla și descoperi, în plus, ideea de a face radio este una foarte veche, încă de pe vremea debutului meu în presă. După primele emisiuni la radio, simt că redevin din nou eu, iar asta e foarte important în această meserie. Pe lângă devotament și dedicație trebuie să simți că ești tu însuți, să-ți regăsești propriile năzuințe și eul cel mai profund, cel care te definește. Eu cred că cel mai important aspect al meseriei de jurnalist este să îți poți face meseria de jurnalist. Se pare însă că, uneori, și asta se întâmplă mai ales în România, pentru a putea să-ți exerciți această meserie, trebuie să devii și proprietar de instituție media. Sunt vremuri grele și, înainte de a fi proprietar, la site, la radio, cred că sunt angajat la ele”.

 


Această meserie înseamnă o spovedanie în faţa întregii lumi


 

Nu m-a sunat nimeni vreodată

Chiar dacă de la Revoluția din 1989 a trecut mai bine de un sfert de veac, chiar dacă regimurile politice s-au perindat și România are de mult timp un aer occidental, independența  presei continuă să fie o piatră de încercare a fragedei noastre democrații, apreciază Marius Tucă: „Desigur, nu este singura modalitate în care un jurnalist poate să își facă cinstit meseria, dar pentru cineva care e foarte liber și independent, așa cum sunt eu, și care nu poate fi dresat sau îndrumat să facă lucruri în care nu crede, este foarte greu să facă presă în altfel de condiții. Vreau să spun că libertatea mea este una desăvârșită când e vorba de această meserie. De altfel, asta i-am învățat pe toți cei care au lucrat cu mine. Asta nu înseamnă că nu mai sunt locuri în România unde să nu îți poți face cu adevărat meseria”.

În timp ce discutăm, sms-urile și mesajele se derulează pe ecranul telefonului gazdei noastre ca breaking-news-urile pe canalele de știri. La majoritatea dintre acestea zâmbește, iar unora le răspunde scurt. Continuă să vorbească, de această dată, despre cei 22 de ani petrecuți în trustul de presă al familiei Voiculescu. „În Intact am avut libertate totală, pentru că eu am fost acolo de la început. Dat fiind acest statut de care am beneficiat era greu ca cineva sa vină și să îmi spună ce trebuie să fac și cum să fac. Deci nu s-a pus problema unei lipse de independență, nu am resimțit asta în Intact. Am făcut exact ce am vrut eu. În materie de televiziune sau de presă scrisă nu m-a sunat nimeni vreodată să îmi sugereze să fac sau să nu fac ceva”.

 

Pentru că trăim într-o țară tristă, plină de umor

Ascultându-l pe Marius Tucă – poate cel mai temut și necruțător jurnalist român de la finalul mileniului trecut – cu verbul său cald, dar tăios, vorbind ca și când ar recita versuri, în fraze spiralate, aproape hipnotice, înțelegi temerea și nervozitatea mai mult sau mai puţin mascată a multora dintre invitații emisiunilor sale tv: „Da, aș putea spune că sunt un criminal în serie în această profesie și toate crimele mele au legătură cu romantismul care mă caracterizează… Acestea sunt cele două fațete ale personalității mele. Probabil că, uneori, poezia are nevoie de cineva care să-i țină spatele pentru a supraviețui, motiv pentru care trebuie să iasă la suprafață partea dură a poetului. Iar alteori, când există prea multă duritate, prea multă răutate sau ură, fațeta poetică iese la lumină încercând să dea contur lumii și vieții”. Cât despre defecte…: „Unul dintre principalele mele defecte este defectul de a fi cel mai bun… Sunt de cele mai multe ori arogant cu bună știință, însă doar pentru a-mi demonstra că uneori știu să-mi stăpânesc aroganța. Eu cred că în momentul în care ești un om bun, granițele aroganței nu depășesc anumite zone și teritorii și eu încerc și cred că reușesc – de fapt așa sunt construit – să rămân constant un om bun, un om care dăruiește și construiește, în ciuda faptului că nimeni nu e perfect. Iar asta nu e deloc  ușor când trăiești într-o țară tristă, plină de umor”.

Se întorc greii

Comeback-ul lui Marius Tucă se produce, întâmplător sau nu, concomitent cu alte două reveniri de marcă în audiovizualul autohton: Florin Călinescu la Pro TV, în juriul celui mai urmărit show de divertisment – „Românii au talent”, și Cristian Tudor Popescu, în cadrul proiectul editorial independent Republica.ro. „Nu știu dacă se întorc greii, dar știu că este nevoie de oameni care știu să facă meseria asta și cred în ea, este nevoie de oameni care știu să-și păstreze libertatea și mai ales știu să și-o exprime. Vorbeam și azi cu invitata mea Rodica Mandache, când ești gazetar, ești gazetar pe viață. Contractul cu meseria asta este pe o perioadă nedeterminată. Această meserie înseamnă o spovedanie în fața întregii lumi. Cineva mi-a spus auzind că mă apuc de radio că nu este o alegere tocmai bună, pentru că radioul va dispărea în curând. I-am replicat că în câțiva ani va veni și sfârșitul lumii. La fel le răspund și celor care de ani buni  propovăduiesc moartea gazetăriei. Atâta vreme cât va exista viață pe pământ va exista și jurnalism, pentru că întotdeauna e nevoie de cineva care să relateze și să explice ce se întâmplă, ca să dăm cea mai simplă definiție a jurnalismului. Ceea ce se vede și nu se poate vedea, ceea ce nu se vede și trebuie scos la lumină”.

 

Tăvălugul nu se va opri aici

Atent la evenimentele din ultima vreme care au dus la căderea guvernului, aducând totodată un suflu nou pe scena politicii românești, Marius Tucă are convingerea că asistăm la începutul unei revoluții și că pot avea loc schimbări profunde în societate, „dar asta depinde de ce se va întâmpla de aici înainte”, spune noul proprietar al Smart FM. „Începutul unei revoluții nu înseamnă o revoluție, înseamnă ceea ce a fost până acum, începutul unei revoluții. Eu cred că acest suflu extraordinar de a schimba lucrurile în bine va continua, că e o stare latentă și lucrurile vor merge înainte, că lanțurile care ne-au ținut prizonieri atâta vreme în mocirla aceasta densă se vor rupe în sfârșit. Le și spuneam colegilor mei înainte de a începe nebunia că lucrurile se vor schimba în profunzime. Unii dintre ei se uitau la mine destul de neîncrezători, în timp ce alții simțeau și ei că vine un vânt al schimbării. Deci, părerea mea, tăvălugul nu se va opri aici și lucrurile se vor schimba mult în România”, mărturiseşte Marius Tucă, pentru Q Magazine.

 

Am învățat că gloria este efemeră

Revenind cu discuția la cei aproape zece ani petrecuți pe sticlă, interlocutorul nostru concluzionează: „Am învăţat multe despre ceea ce înseamnă televiziune, despre ceea ce înseamnă oamenii care te privesc în fiecare seară, dar am învăţat și că gloria este atât de efemeră. A fost o perioadă pe care am trăit-o până la ultima picătură de sânge și pe care n-am înțeles-o atunci. A fost necesar să treacă ani de zile ca să înțeleg ce s-a întâmplat cu mine de fapt”. Poate și de aici motivația lui Marius Tucă, hotărât să o ia din nou de la zero, ca un veritabil Don Quijote, într-o profesie care i-a oferit absolut totul: „Mă interesează să fac lucruri la care mă pricep și să le fac cât mai bine, iar dacă  toate cele pe care le-am făcut până acum nu au dovedit acest fapt, sunt gata să o iau de la capăt și să dovedesc de acum înainte ceea ce știu să fac. Am construit un site, am construit un radio și, când va veni momentul, voi construi  o televiziune. Va fi o televiziune așa cum vreau eu, nu cum vor alții, o televiziune după chipul și asemănarea mea, o televiziune care să mă reprezinte. O televiziune în care voi avea libertatea totală. Nu mă interesează nici banii, nici faima și nici rating-ul. Așa cum nu m-au interesat nici în urmă cu 20 de ani, când am început să fac televiziune”.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top