cartea necula
Actual

Minunea de a fi al lui Hristos

Vă așez în inimă, ca exercițiu într-ale lecturii, o carte ca un basm de iubire. Părintele Agapie Corbu, minunat traducător din limba greacă, ne oferă o bijuterie de stil și doxologie caldă adusă lui Dumnezeu: „Cuvântări Mistagogice la Sărbători” (Sf. Nectarie, Arad, 2016, 365 pg.).

Volumul aparține Părintelui Arhimandrit Emilianos Simonopetritul și este al șaselea în colecția oferită de Editura Sf. Nectarie din seria de autor Tâlcuiri și Cateheze. Bun cunoscător al limbii și al vieții athonite, traducătorul redă într-o limbă și retorică limpezită de bucuria teologiei o serie de cuvântări despre care prefațatorul volumului în limba greacă, Arhimandritul Elisei, Egumenul Sfintei Mănăstiri Simonos Petras, scrie:

„Cuvintele Starețului Emilianos, adunate în volumul de față (…) alcătuiesc o livadă duhovnicească mult mai presus decât cea pământească. Aceste cuvinte au fost rostite între anii 1976-1991 fie pentru credincioșii din lume fie pentru monahii mănăstirii Simonos Petras, fie pentru monahiile chinoviei Ormilya, cu prilejul unor sărbători împărătești, ale Maicii Domnului sau ale unor sfinți.

În această livadă vei găsi, iubite cititor, un povățuitor minunat pentru călătoria ta de-a lungul anului, un instrument al autocunoașterii, poate că uneori dureros, iar alteori nedureros, dar, în același timp, vindecător. Vei descoperi comorile iubirii lui Dumnezeu pentru om și te vei înnoi. Ți se va naște dorul de a lupta, de a le părăsi pe cele pământești, de a te înălța la cele cerești” (pg. 7).

Subscriu. Nu doar conținutul, extrem de amplu, ci și forma duhovnicească a rostirilor Avvei Emilianos bucură inima, trezesc în suflet ecouri ale dorului de Dumnezeu. Sunt pagini despre Anul Nou, Teofanie, Postul mare și pustia, isihasm ca făclie a Bisericii, despre Învierea Domnului, Înălțarea Sa și temeluirea Rusaliilor, despre icoana Maicii Domnului „Axionița”, despre Sfântul Mucenic Emilian și despre Maria Magdalena, despre Sfinții Apostoli și Nicodim Aghioritul, despre monahism și lumina taborică, despre Schimbarea la Față și viața practică, despre Maica Domnului și viața monahilor, despre Sfinții Arhangheli și viața cotidiană, despre Intrarea Maicii Domnului în Biserică, nașterea Domnului și viața monahală, despre Nașterea duhovnicească a lui Hristos în noi, despre arborele genealogic al lui Hristos și despre Sfântul Simeon Izvorâtorul de Mir.

Din simpla înșiruire a temelor de conținut vedem tensiunea propusă de minunatul cuvântător al lui Dumnezeu între taina de mister a Evangheliei și așezarea ei în temelia vieții noastre duhovnicești și practice, de zi cu zi.

Surprins de sensurile adânci ale textului, cititorul crește cu fiecare rând parcurs construind, treaptă cu treaptă, firul de lumină al izbăvirii din umbra tristeții și disperării care deseori ne spulberă cumințenia viețuirii. Părintele îndeamnă la lectură, la vreme liniștită, lepădând grija cea lumească, cerând peste noi lucrarea Duhului Sfânt, care le face străvezii pe toate.

Este o carte a fragilității minunii de a fi al lui Hristos. Este mai mult decât un exercițiu de lectură, este o propunere de viață. Un exercițiu de chemare la Înviere!

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top