Nadina Campean Q Magazine
Q Magazine
Actual

Nadina Câmpean, fără regrete, dar cu sacrificii

Nadina Câmpean este jurnalista care îşi începe fiecare zi la ora 6 dimineața ca să aducă doza de informație în casele oamenilor timp de patru ore şi nu regretă nicio secundă viața și profesia pe care şi-a ales-o.

Să lucrezi în jurnalism nu e uşor, mai ales dacă vorbim de televiziune. Aţi făcut sacrificii?

Cred că mi-am dorit dintotdeauna, dar nu am avut curajul să recunosc pentru că mi se părea un vis greu de împlinit. Mă fascinau știrile din perioada în care eram doar un copil și o urmăream pe Delia Budeanu în fiecare seară, la televiziunea română. Aventura a început în primul an de facultate, cu stagii de practică la Antena 1 Târgu-Mureș, iar trei luni mai târziu a venit prima ofertă de a fi reporter. Dopă doi ani, am fost chemată la București și aici am simțit că-mi trăiesc visul.

A fost însă extrem de greu, mai ales în primul an. Era un ritm infernal și presupunea mult mai multă muncă decât îmi puteam imagina. În televiziune, ai două opțiuni: accepți că trebuie să muncești enorm, zi și noapte uneori, sau te reprofilezi. Nu e o profesie pentru prințese, ci pentru caractere puternice. Viața de reporter cere sacrificii: nopți pierdute la instanțe în momentul arestării unor politicieni, revelioane petrecute în sate înzăpezite sau zile de naștere uitate din cauza inundațiilor, a accidentelor sau a altor tragedii.

De șapte ani, ies mai rar pe teren, însă adrenalina se simte la fel și de la pupitrul știrilor. Aproape șase ani, cât am prezentat știrile dimineții, ziua mea începea la ora 3 și nici măcar atunci nu am simțit că sacrific ceva. Sunt viața și profesia pe care mi le-am ales și nu am regretat nicio secundă.

rsz__igh8568

Cum a evoluat presa în care aţi început?

Deși mi-ar plăcea uneori să ne bucurăm de luxul de a verifica o informație din trei surse, așa cum era în urmă cu zece ani, lucrurile s-au schimbat. De fapt, lumea  întreagă e într-o continuă schimbare. Cine nu vrea sau nu poate să înțeleagă acest lucru, rămâne în urmă. Trăim în era informației și a vitezei, iar în televiziune cele două noțiuni sunt dependente una de cealaltă. Uneori, e frustrant pentru că știi că există riscul de a nu difuza informația completă, însă experiența ultimilor ani ne-a învățat că dacă ai ratat startul, e greu să recuperezi cursa. În schimb, reporterilor din marile redacții li se adaugă milioane de reporteri amatori.

Sunt toți românii cu telefoane inteligente care filmează fiecare neregulă identificată, iar aceste imagini pot deveni oricând știri. Și se întâmplă asta în fiecare zi. Cel puțin un material din fiecare jurnal de știri este furnizat de telespectatori.

Cred că televiziunea va supraviețui mult mai bine decât a făcut-o radioul, însă vine din spate o amenințare reală: internetul, care prinde tot mai mult teren. Însă oamenii învață treptat, sau cel puțin așa sper, conceptul de fake news și să selecteze cu mai multă atenție informațiile primite. Titlurile citite pe rețelele sociale nu înseamnă informații iar zvonurile promovate drept certitudini pot face foarte mult rău.

Mai are timp liber un jurnalist?  Ce pasiuni aveţi şi cât timp le dedicaţi?

Sunt dependentă de informație și nu trece nimic neobservat nici măcar în timpul liber. Sunt abonată la toate site-urile principale de știri și primesc tot timpul alerte pe telefon, însă am învățat să prețuiesc timpul liber și viața personală. Nu ezit să fug la redacție atunci când este un eveniment important, indiferent dacă este noapte, weekend sau vacanță – cum a fost tragedia din Colectiv, atentatul de la Bataclan sau tentativa de lovitură de stat din Turcia – însă în timpul liber încerc, în general, să mă bucur de natură și de familie. Recunosc că sunt foarte încântată de programul meu.


Viața de reporter cere sacrificii: nopți pierdute la instanțe în momentul arestării unor politicieni, revelioane petrecute în sate înzăpezite sau zile de naștere uitate din cauza inundațiilor, a accidentelor sau a altor tragedii. Dar când intri în horă, joci și nu îți pasă de sacrificii.


Îmi încep fiecare zi la ora 6, însă de la amiază, am timp doar pentru mine. Dar da, e adevărat că nu mă detașez niciodată complet. Mereu caut informații noi pentru a doua zi sau invitați pentru rubrica noastră specială Eroul Zilei, unde promovăm oameni care fac performanță sau care trăiesc pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși. Am auzit atât de multă lume plângându-se că nu sunt promovați oamenii de valoare! De peste un an de zile, am prezentat zilnic o poveste de succes și constat cu bucurie că nu e greu să le găsim pentru că oamenii buni care fac lucruri extraordinare nu sunt deloc puțini!

Ce oameni v-au mentorat sau influențat?

Sunt mai bine de zece ani în care am cunoscut oameni incredibili de la care am învățat enorm, de la meserie până la omenie. Pentru că e un element esențial în profesia aceasta, să nu te lași furat de nebunia evenimentelor și să uiți că ești om și lucrezi pentru oameni. Multe nume nu v-ar spune nimic pentru că sunt „creierele” din spatele camerelor și a marilor emisiuni sau jurnale de știri.

Nadina Campean Q Magazine

Omul de la care am învățat enorm în ultimii ani este Adrian Ursu. Am avut norocul să-l am partener de prezentare un an de zile, dar simt că am învățat mai mult ca oricând. M-a „speriat” ideea că vom avea emisiune împreună pentru că are reputația unui om exigent și perfecționist, însă cred că a fost cea mai bună mișcare pe care am făcut-o în scurta mea carieră. Este definiția cea mai bună a jurnalistului adevărat, a omului de televiziune cu experiență de presă scrisă, căruia nu îi scapă nimic și care reușește să găsească abordări incredibile ale unor subiecte considerate uneori banale în căutarea continuă de senzațional.

Am o mulțime de exemple de urmat în redacția din care fac parte și încerc să fur câte puțin de la fiecare. Am însă și câteva modele la televiziunile franceze și americane de la care mă inspir. Una dintre slăbiciunile mele este Kate Bolduan de la CNN.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top