saber guardian 4
Actual

New York Times scrie despre temerile Armatei americane

New York Times a publicat, în ediția de luni, un amplu reportaj despre recent încheiatul exercițiu militar al NATO din Europa de Est, pe care îl prezintă ca pe o pregătire de o eventuală confruntarea cu Rusia. Reportajul vorbește despre echipamentele uzate ale militarilor din fostul bloc comunist, însă filonul textului este o privire încruntată, care se așteaptă la agresiune din partea Moscovei.

''După mai bine de o decadă petrecută luptând cu insurgenții islamiști în Irak și Afganistan, armata americană reînvață manevrele din epoca Războiului Rece pentru a se confrunta cu o potențială amenințare din partea Rusiei pe teritoriul Europei de Est, un spațiu care a fost apărat în trecut de armata sovietică'', scrie, în deschiderea ediției de luni, New York Times.

saber guardian. sursa mapn

Exercițiul Saber Guardian, poligonul Cincu

Noile amenințări sunt de natură complexă. Sute de tancuri pregătite pentru lupta în deșert și vehicule de luptă trebuie revopsite în verde închis, pentru a se camufla în peisajul Europei de Est. Soldații, care până de curând se obișnuiseră să opereze din marile baze amplasate în Irak și Afganistan, acum sunt nevoiți să se poziționeze și să se disperseze în grupuri mult mai mici pentru a trece neobservați de dronele sofisticate care supraveghează zona și care ar putea lovi cu rachete personalul și posturile de comandă.

saber guardian

În Europa zilelor noastre, granițele sunt foarte importante din perspectivă militară. Recent, un convoi care trebuia să transporte rapid muniție din Germania în România a fost reținut de vineri până luni la granița cu Austria din cauza restricțiilor impuse transporturilor militare pe perioada vacanței de vară, când turismul este foarte activ.

25.000 de militari americani și ai aliaților NATO s-au răspândit, pe parcursul a zece zile, pe teritoriul a trei țări din fostul Pact de la Varșovia – Ungaria, România și Bulgaria.

A fost o actualizare a strategiei și a tacticii pe care au folosit-o comandanții seniori ai Armatei americane împotriva trupelor sovietice în anii Războiului Rece, care a inclus asalturi aeriene pe timp de noapte, la care au participat sute de parașutiști. Acum, comandanții au în subordine militari mai tineri, care s-au confruntat, după 11 septembrie 2001, doar cu forțe teroriste aflate cel mai adesea în umbră, fie că era vorba de Orientul Mijlociu sau de Asia de Sud-Est.

''Trebuie să vedem cum ne adaptăm la noul ambient. Nu credem că suntem încă pregătiți'', a spus col. Clair Gill, care a absolvit în 1994 West Point și se află la comanda Brigăzii Aviatice din Fort Drum (New York), care zboară pe flotile de Apache, Black Hawk și Chinook.

 Ofițerii de comandă ai armatei americane sunt dispuși să se lanseze într-o dezbatare în care susțin că, pentru siguranță, războaiele din Irak și Afganistan mai au nevoie încă de mii de trupe americane în viitorul apropiat. În același timp însă, Statele Unite și aliații săi din NATO și-au completat pozițiile cu 4.500 de militari în Țările Baltice și în Polonia și se pregătesc să debarce câteva mii de trupe alte țări europene pentru a descuraja o Rusie tot mai agresivă.

Aceste tensiuni, mai scriu cei de la New York Times, fac parte dintr-o rivalitate care se încinge și pe latura militară, cu ecouri ale Războiului Rece, dintre Washington și Moscova


De cealaltă parte, Moscova are un flux continuu de debarcare a forțelor sale la granița sa de vest cu Europa, în Siria și în estul Ucrainei. De asemenea, Moscova își pune la punct arsenalul nuclear și securitatea cibernetică, într-un mod impetuos, care, pentru oficialii militari americani reprezintă ambiția Rusiei de a-și dovedi relevanța pe scena internațională după ani de declin economic. Rusia, mai notează NYT, a programat în septembrie un exercițiu militar major despre care se crede că va antrena peste 100.000 de militari.

Răspunsul Pentagonului  a constat în exerciții prin rotație a trupelor pe teritoriul țărilor care au aparținut blocului comunist, cele mi noi membre ale NATO. Aliații NATO au sporit patrulele pe aer, pe uscat și în adâncurile mării de la Marea Baltică la Marea Neagră, ca un răpuns la comasarea militarilor ruși în jurul graniței de est a Pactului Nord Atlantic.

Amenințările armatei ruse s-au schimbat dramatic de la prăbușirea URSS, în 1991. Președintele Vladimir Putin a investit masiv în forțe de infanterie moderne, tancuri și artilerie. De asemenea, Rusia și-a mărit considerabil galaxia de drone de supraveghere, capabile să identifice ținte și să coordoneze atacuri.

Strategia hibridă a Rusiei cuprinde tactică militară, combinată cu capacitatea de a manipula evenimente, folosind o serie de subterfugii, atacuri cibernetice și conflicte informaționale, care cuprind campanii de dezinformare, menite să discrediteze trupele NATO


Generalul Frederick Hodges, comandantul trupelor americane de pe teritoriul Europei, este de părere că nu se poate vorbi, deocamdată, despre un război între Occident și Rusia, însă nu poate fi ignorat efortul lui Vladimir Putin de a depăși și de a pune în dificultate armatele și guvernele occidentale


Având această atitudine a Moscovei în minte, oficialii de rang înalt din domeniul militar și al informațiilor urmăresc îndeaproape operațiunile rusești din Crimea, din estul Ucrainei și Siria, care oferă date despre tactica și tehnica militară ale lui Putin.

Armata de tineri ofițeri americani studiază pe repede înainte structura și abilitățile unităților de luptă ale Rusiei, asemenea generației de cadrre superioare ale US Army în anii 70 și 80. Iar acest lucru se petrece cu multă grijă pentru a nu tensiona diplomatic relațiile dintre Washington și Moscova. În plus, toate aceste schimbări au loc în condițiile în care prezența armatei americane în Europa este mult redusă față de perioada Războiului Rece. Acum sunt 30.000 de soldați pe continent, față de 300.000 la acea vreme.

saber guardian dunare, mapn

Exercițiul Saber Guardian a costat 40 de milioane de dolari, a fost cel mai mare din Europa pe anul în curs.Pentru armatele Europei Răsăritene, dintre care multe mai folosesc echipamente fabricate în Rusia, astfel de exerciții comune cu aliații occidentali din NATO, oferă încredere și coordonare, sentimentul că există cineva care ''le ține spatele''. Generalul român Teo Toader, care a coordonat în cadrul exercițiului forțele aeriene de la Constanța, Saber Guardian a adus un câștig – ''un fel de încredere că nu suntem singuri aici, pe flancul de est al NATO''.

Ofițerii superiori din armata americană sunt citați, de asemenea, cu miza declarată de a câștiga în agilitate, de a se putea mișca repede și eficient pe teritoriul Europei. De asemenea, sunt citați ca fiind extrem de concentrați pe ceea ce ei declară a fi principala amenințare la adresa armatei lor – Rusia.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top