nellie-bly-5
The Lineup
Cultură

O jurnalistă americană doboară recordul lui Phileas Fogg

Numele Nellie Bly nu mai înseamnă nimic pentru aproape nimeni în secolul al XXI-lea, însă în anul 1889 acesta era știut de întreaga lume. 

A fost o jurnalistă americană din secolul al XIX-lea, care a început să scrie la 18 ani pentru ziarul The Pittsburgh Dispatch. Pentru ea, încălcarea canoanelor vremii era aproape o chestiune amuzantă. În vreme ce femeile- jurnalist din acea perioadă se limitau la a scrie articole despre grădină, casă, bucătărie, Nellie s-a ocupat în principal despre subiecte considerate tabu cum ar fi divorțul sau viața mahalalelor.  Dar faimoasa poveste a lui Nellie Bly începe de abia în 1888.

Bly a propus redactorului-șef de la New York World, în 1888, să o trimită într-o călătorie în jurul lumii, încercând pentru prima oară să transpună în realitate acțiunea romanului Ocolul Pământului în 80 de zile de Jules Verne. Redactorul șef  s-a arătat foarte îngrijorat din pricina acestei idei care contravenea rigorilor sociale ale vremii. În acea perioadă nu se putea concepe ca o femeie să călătorească neînsoțită. Însă, oricât a încercat să o facă să renunțe la idee, nu a reușit. Așa că, în final, cel care a cedat a fost șeful lui Nellie.

Cover

Astfel, după un an, la ora 9:40 a.m. în dimineața zilei de 14 noiembrie 1889, Nellie Bly s-a îmbarcat pe Augusta Victoria, un vapor al companiei Hamburg America Line, și și-a început călătoria de 40.000 de kilometri. Și-a luat cu ea doar două mici bagaje în care avea o haină groasă, câteva schimburi de lenjerie și o mică geantă de călătorie cu obiecte indispensabile. Mare parte din banii ei (în total, 200 de lire în bancnote englezești și în aur, precum și niște dolari americani) îi purta într-un săculeț legat în jurul gâtului.

Pentru a susține interesul pentru această poveste, The World a organizat concursul „Nellie Bly Guessing Match” în care cititorilor li s-a cerut să estimeze când va sosi Bly la precizie de o secundă, marele premiu fiind la început o excursie în Europa, la care după un timp s-au adăugat și bani de buzunar pentru călătorie.

Bly a respectat itinerariul lui Phileas Fogg, personajul lui Jules Verne. În timpul trecerii prin Franța, Nellie se întâlnește cu Jules Verne, care o încurajează să doboare recordul personajului său.

Îndrăzneața jurnalistă a călătorit cu vapoarele și pe calea ferată, ceea ce i-a produs probleme ocazionale, mai ales în porțiunea asiatică a drumului. În timpul acestor opriri, ea a vizitat o colonie de leproși din China și a cumpărat o maimuță din Singapore.

Nellie-Bly-resized-56aa21b65f9b58b7d000f777

Ca urmare a vremii nefavorabile din timpul traversării Pacificului, ea a sosit la San Francisco pe vasul Oceanic al companiei White Star la 21 ianuarie, cu două zile întârziere. Pulitzer, proprietarul lui The World, a comandat un tren particular să o aducă acasă, Bly sosind în New Jersey la 25 ianuarie, la ora 3:51 p.m.

După șaptezeci și două de zile, șase ore, unsprezece minute și paisprezece secunde de la plecarea sa, Bly a revenit în New York.

Călătoria lui Bly, la acea vreme, a constituit un record mondial, dar recordul a fost depășit după câteva luni de George Francis Train, care a făcut călătoria în 67 de zile.

Până în 1913, Andre Jaeger-Schmidt, Henry Frederick și John Henry Mears depășiseră succesiv recordul, ultimul făcând călătoria în mai puțin de 36 de zile.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top