sediul-csm q magazine
Actual

O nouă ședință cu scântei la CSM

UPDATE 2 CSM a decis că va discuta la pachet controversele legate de raportul Inspecției Judiciare asupra DNA, memoriul Laurei Codruța Kovesi și notele inspectorilor care au întocmit raportul la adresa DNA. Secția de procurori a CSM a considerat că o decizie poate fi luată după analizarea în ansamblu a solicitărilor și acuzațiilor care s-au formulat de partea anchetatorilor de la Inspecția Judiciară și de partea DNA.

UPDATE 1 Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ia în discuţie pe 25 octombrie raportul Inspecţiei Judiciare (IJ) în cazul celor trei procurori DNA – Marius Bulancea, Paul Dumitriu şi Jean Uncheşelu – cercetaţi disciplinar pentru „exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă”, în dosarul în care au anchetat modul de adoptare a OUG 13.

Zi importantă la CSM, când se anunță o nouă ședință tensionată, pe fondul disputei dintre procurori și judecători, în cadrul căreia o miză importantă este Inspecția Judiciară, organismul care decide soarta magistraților. Concret, secţia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ia în discuţie memoriul Laurei Codruţa Kovesi. De asemenea, CSM discută și notele transmise de coordonatorul şi membrii echipei care a făcut controlul la DNA, precum şi punctul de vedere al conducerii Inspecţiei Judiciare. După audierile din Secția procurori, CSM decide, în plen, cine are dreptate.

Neînțelegerile din interiorul CSM, divizat în acest moment între o minoritate, formată din judecători, și o majoritate a procurorilor, au atins săptămâna trecută un punct critic, când a fost blocată ședința în care se discuta posibila demitere a șefului Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru. Nu s-a întrunit cvorumul de ședință, prin refuzul a cinci judecători de a participa la o dezbatere în care lui Netejoru îi era refuzat dreptul la apărare.

Inspecția Judiciară a făcut un control la DNA, care nu o avantajează pe Laura Codruța Kovesi. La rândul său, aceeași Inspecție Judiciară are un raport negativ întocmit de un auditor independent.

Pe acest fond,  ședința de astăzi își propune să audieze toate părțile implicate într-o bătălie în care miza pare să fie bile negre în buzunarul DNA sau bile negre pentru Inspecția Judiciară.

De ce sunt importante aceste rapoarte de activitate, avizate de plenul CSM? Pentru că ele contează în evaluarea finală a activității DNA, pe care ministrul Justiției a cerut-o, prima în zece ani, alături de evaluarea Parchetului General, condus de Augustin Lazăr.

Memoriul depus la CSM de procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, se referă la faptul că nu şi-a putut prezenţa punctul de vedere în timpul controlului efectuat de Inspecţia Judiciară (IJ), au declarat marţi, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Potrivit surselor, una dintre nemulţumirile exprimate de Laura Codruţa Kovesi a fost legată de faptul că inspectorii judiciari nu au ascultat şi punctele de vedere ale procurorilor cu funcţii de conducere din cadrul DNA, fiind audiaţi, în schimb, procurori care între timp au fost îndepărtaţi din instituţie. În opinia şefei DNA, o abordare echidistantă ar fi impus ascultarea ambelor părţi de către echipa de control.

Tot joi va fi analizată şi notă transmisă de inspectorul Elena Rădescu, coordonatorul echipei care a făcut controlul la DNA, în care acuză, potrivit unor informaţii apărute în presă, o persoană din conducerea IJ de imixtiuni de natură a perturbă activitatea instituţiei verificate iar pe două colege – de lipsă de tact. De asemenea, vor fi analizate o notă transmisă de ea şi alte două colege din echipa de control care îi susţin punctul de vedere şi una, de ceilalţi membri ai echipei care a efectuat verificările la DNA.


Toate aceste note privesc aspecte legate de modul în care a fost efectuată respectivă acţiune de control, a precizat purtătorul de cuvânt al CSM, Ştefan Lucaciuc.


Secţia pentru procurori va discuta şi memoriul transmis de DNA, care se referă la aceeaşi acţiune de control. Există, de asemenea, şi un punct de vedere al inspectorului-şef al IJ pe tema procesului-verbal ce conţine concluziile preliminare ale verificărilor efectuate.

Cu privire la toate memoriile depuse, Direcţia Legislaţie, Documentare şi Contencios a întocmit o notă consultativă care va fi dezbătută în şedinţa de joi, a precizat, Ştefan Lucaciuc, purtătorul de cuvânt al CSM.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top