big-opec-ar-putea-reduce-cu-inca-1-productia-de-titei
Actual

Petrolul îşi continuă căderea, după ce Rusia a anunţat că nu va participa la reuniunea OPEC. De ce se prăbuşeşte preţul ţiţeiului

Preţul petrolului a scăzut cu peste un procent, pe fondul temerilor potrivit cărora Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va putea să ajungă, la reuniunea de miercuri, la un acord de reducere a producţiei, care ar contribui la scăderea ofertei mondiale şi susţinerea preţului la ţiţei.
În acest context, Rusia, principalul producător mondial de petrol din afara OPEC, a confirmat marţi că nu va participa la reuniunea de la Viena, adăugând că o reuniune ulterioară între OPEC şi producătorii non-afiliaţi este posibilă, scrie Reuters.
În jurul orei 7.41 GMT, cotaţia futures pentru ţiţeiul Brent a scăzut cu 55 de cenţi, sau 1,14% faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, până la 47,69 dolari per baril, în timp ce cotaţia futures pentru ţiţeiul UŞ West Texas Intermediate a scăzut cu 51 de cenţi sau 1,06%, până la 46,58 dolari per baril.

Miniştrii Petrolului din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se vor reuni, miercuri, la Viena, pentru a discuta o reducere a producţiei cartelului în dorinţa de a diminua supraoferta de pe piaţă care a făcut ca preţul la petrol să se înjumătăţească după 2014.

Cu toate acestea, analiştii de la Goldman Sachs cred că va fi nevoie de negocieri intense pentru a se ajunge la un acord. „Ultimele semnale sugerează că, deşi există un acord de principiu asupra necesităţii unei reduceri, considerente de ordin politic precum şi negocierile cu privire la cota care va reveni fiecărei ţări împiedică ajungerea la un acord”, susţin analiştii băncii americane.
De altfel, Goldman Sachs a estimat că dacă OPEC va reuşi să ajungă la un acord privind reducerea producţiei sale până la 32,5 milioane de barili pe zi, de la 33,82 milioane barili pe zi în octombrie, preţul la ţiţei ar putea ajunge la 50 de dolari per baril.
În schimb, unii analişti, inclusiv cei de la Morgan Stanley şi Macquarie, au avertizat că preţul la petrol va înregistra o corecţie severă dacă OPEC nu va reuşi să ajungă la un acord de limitare a producţiei, fiind posibil să coboare până la 35 de dolari per baril.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top