Actual

Premierul Morawiecki, discurs aclamat în Parlamentul European: Constituția este cel mai important act juridic al Poloniei! Niciodată nu vom fi de acord să ni se impună dictate

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a vorbit astăzi în Parlamentul European, spundându-i președintei Ursula von der Lyen și lumii întregi că țara sa „nu va accepta șantajul” și că legea supremă, Constituția Poloniei, este cel mai important act juridic al Poloniei.

Conflictul dintre autoritățile poloneze și cele de la Bruxelles a escaladat după ce Tribunalul constituțional polonez a decis în 6 octombrie că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării.

„Supremaţia dreptului constituţional asupra altor surse de drept derivă direct din Constituţia Republicii Polone. Astăzi (încă o dată) acest lucru a fost confirmat în mod clar de Tribunalul Constituţional”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller.

Guvernul partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) are viziuni diferite față de oficialii de la Bruxelles privind unele chestiuni care țin de organizarea justiției în Polonia, de libertatea presei și de drepturile comunității LGBT. Cazul analizat de tribunal se referă la modificările pe care PiS le-a adus sistemului judiciar al ţării.

„Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor”, a declarat Julia Przylebska, preşedinta Tribunalului Constituţional polonez. Ea a denunţat „ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez” şi a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală a Poloniei.

În luna iulie, CJUE a decis că o cameră disciplinară creată în 2018 în cadrul Curţii Supreme poloneze nu garantează deplin independenţa şi imparţialitatea judecătorilor. Membrii acestei camere sunt selectaţi de Consiliul Naţional al Magistraturii din Polonia, ai cărui membri sunt numiţi de parlamentul polonez. Potrivit CJUE, Consiliul Naţional al Magistraturii ‘„a fost reorganizat semnificativ de executivul şi legislativul poloneze”, iar independenţa sa ‘„poate ridica dubii justificabile”.

„Nu putem şi nu vom permite ca valorile noastre comune să fie puse în pericol. Comisia va acţiona”, a declarat Ursula von der Leyen în Parlamentul European, în prezenţa prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki.
„Sunt profund îngrijorată. Această decizie pune sub semnul întrebării fundamentele Uniunii Europene. Este o provocare directă la adresa unităţii ordinii legale europene”, a mai spus şefa Comisiei.

Ea a afirmat că există trei opţiuni: deschiderea unor noi proceduri de infringement, declanşarea noului mecanism de protecţie pentru suspendarea plăţii fondurilor către Varşovia, sau recurgerea la procedura din Articolul 7 al Tratatului UE care ar putea duce la privarea Poloniei de dreptul de vot

Premierul Poloniei respinge „șantajul” UE

În replică, Mateusz Morawiecki care a vorbit astăzi în fața europarlamentarilor, la Strasbourg, a spus că Polonia respinge „şantajul” Uniunii Europene, şi a afirmat că, pentru ţara sa, Constituţia rămâne „legea supremă”.

„Resping acest limbaj al ameninţărilor sau al coerciţiei (…) Şantajul devine o metodă obişnuită a anumitor state membre, nu aceasta este baza democraţiei”, a criticat Morawiecki într-un discurs de 30 de minute aclamat de susţinătorii săi.

Premierul polonez a insistat că „dreptul UE nu primează în faţa normelor naţionale şi acest lucru se aplică în toate statele membre”.

„Ţările sunt suveranul european, sunt gardianul Tratatelor şi statele membre sunt cele care stabilesc competenţele în interiorul UE. În cadrul Tratatelor am oferit numeroase competenţe Uniunii Europene, dar nu pe toate. Sunt multe aspecte ale dreptului care continuă să fie de competenţa statelor membre”, a insistat el. Morawiecki a pus totodată accentul pe „diferenţele” pe care le face UE între statele membre şi a dat asigurări că Polonia vede „împărţirea între ţări tari şi slabe, noi şi vechi”

Iată cum a povestit europarlamentarul român Maria Grapini ședința de astăzi:

„Azi patru ore s-a dezbătut problema Poloniei în Parlamentul European. Am văzut un prim ministru al Poloniei dârz, curajos, cu argumente, apărând suveranitatea statului polonez. Nu pot să-mi imaginez cum ar fi vorbit Cîțu!

Prim ministrul Poloniei neintimidat de intervenția Președintei Comisiei Europene a vorbit 32 de minute (președintele de ședință i-a cerut să închidă discursul dar, premierul polonez, cu demnitate, în limba maternă, i-a spus: Mi s-a spus că am 30 de minute și voi vorbi 30 de minute!)

Apoi a vorbit de Tratat și relațiile statelor membre cu instituțiile europene!

A spus clar și răspicat că Polonia nu acceptă ca instituțiile europene să-și extindă atribuțiile în statele membre mai mult decât primesc competențe conform Tratatului, din partea statelor membre!

Citez: «Se discută prea mult în spatele ușilor închise! Puterea impusă de țările mai puternice nu ne intimidează, așteptam dialog! Aplicați reguli pe care nu le aplicați la fel pentru toate statele membre!

Nu vreau să plecăm din UE, vrem beneficii reciproce! Noi nu am intrat cu mâna goală în UE, am adus beneficii companiilor vestice! Nu dorim ca cetățenii noștri să fie lăsați să se apere singuri! Nu mai vrem cetățeni de mâna întâi și cetățeni de mâna a doua! Unele state europene au paradisuri fiscale și acelea sunt cele mai bogate! Nu vom tăcea când țara noastră va fi atacată ! Regulile jocului trebuie să fie aceleași pentru toți! Nu puteti să atacați o decizie a Curții Constituționale a unui stat membru pentru că nu este în competența europeană!

Am fost șantajați oribil! Noi suntem o țară mândră, am luptat pentru libertatea Europei-am apărat Parisul! Statul de drept este folosit ca pretext pentru a se face ce nu este prevăzut în Tratat!

Constituția Poloniei este cel mai important act juridic al Poloniei! Niciodată nu vom fi de acord să ni se impună dictate!!! »

Cam asta a spus în sinteză Prim ministrul Poloniei! Merită ascultată toata intervenția!”

Discursul premierului polonez amintește de cel susținut în fața aceluiași aditoriu de Viorica Dăncila, în octombrie 2018, când le-a spus europarlamentarilor „N-am venit aici să dau socoteală!”, când România, ca și Polonia, era criticată pentru modificările legislative ale organizării justiției.

Polonia va solicita CJUE monitorizarea Germaniei

Ministrul justiţiei polonez, Zbigniew Ziobro a anunțat că țara sa va solicita Curţii de Justiţie a Uniunii europene (CJUE) să monitorizeze sistemul german de desemnare a judecătorilor la tribunalele federale.

„Dacă CJUE a fost de părere că implicarea politicienilor în procedura de selecţie a judecătorilor polonezi ridică un semn de întrebare legat de independenţa lor, atunci Polonia ar pune întrebarea ce influenţă are o implicare de acest fel asupra independenţei viitorilor judecători germani”, a afirmat ministrul polonez.

În lipsa unui acord scris al QMagazine, pot fi preluate maxim 500 de caractere din acest text, fără a depăşi jumătate din articol. Este obligatorie citarea sursei www.qmagazine.ro, cu link către site, în primul paragraf, și cu precizarea „Citiţi integral pe www.qmagazine.ro”, cu link, la finalul paragrafului.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare articole

To Top