ZGMzMjgyYTI1MGFjM2JlNjFiMGMwMTQzZjBhYjk5OQ==.thumb
Actual

Prima femeie ministru al Apărării în Spania a murit la doar 46 de ani

Socialista Carme Chacón, prima femeie care a deţinut funcţia de ministru al Apărării în Spania, a fost descoperită moartă la domiciliul său din Madrid.

Pe 14 aprilie 2008, Chacón a făcut senzație în întreaga lume, după ce o fotografie cu ea trecând în revistă trupele armate spaniole, în timp ce era însărcinată în șapte luni, a apărut în presa internațională. La acel moment, ea era prima femeie din Spania ministru al Apărării.

rtx6h88

Carme Chacón, 46 de ani, suferea de o cardiopatie congenitală şi, atunci când a fost descoperită fără viaţă, trecuseră mai multe ore de când decedase, potrivit poliţiei.

 

Chacón, care a ocupat portofoliul Apărării între 2008 şi 2011 în guvernul condus de José Luis Rodríguez Zapatero, a fost de asemenea ministrul cel mai tânăr din istoria Spaniei, fiind numită la conducerea Departamentului de Locuinţe în 2007.

 

După aflarea veştii decesului, reacţii de regret şi condoleanţe au venit din întreg spectrul politic spaniol, premierul Mariano Rajoy deplângând moartea acestei „mari politiciene cu simţ de Stat”.

Portret

Născută în 1971 în localitatea catalană Esplugues de Llobregat (provincia Barcelona, nord-estul Spaniei), unde a ocupat diverse funcţii municipale, Chacón a fost membru al Partidului Socialist din Catalunia (PSC) din 1994 şi a intrat în executivul PSOE în 2000. A fost deputată de Barcelona între 2000 şi 2004 şi a deţinut de asemenea funcţia de prim-vicepreşedinte al Congresului Deputaţilor, până în 2007. În congresul PSOE din 2012 s-a prezentat ca şi candidat la postul de secretar general al partidului, pierzând cu circa douăzeci de delegaţi în faţa fostului vicepreşedinte al guvernului spaniol şi titular al Internelor, Alfredo Pérez Rubalcaba. Potrivit EFE, între 2013 şi 2014 s-a mutat la Miami, unde a predat la Dade College. Carme Chacón a renunţat la prezenţa pe listele electorale la alegerile generale din 26 iunie 2016 şi a abandonat mandatul de deputatul obţinut în 2015 pentru a se alătura unui birou de avocaţi din Madrid. Era divorţată şi mamă a unui copil.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top