Grindeanu a eliberat din funcții patru secretari de stat. Explicatia, exclusiv in Q Magazine
Actual

PSD și ALDE depun astăzi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Câți parlamentari poate atrage Grindeanu de la PSD. Pică moțiunea?

 

Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu va fi citită astăzi, în plenul Parlamentului, la ora 16.30. Anunţul a venit vineri, la miezul nopţii, de la sediul PSD. În ambele tabere există discuţii şi negocieri, iar UDMR pare să fie din nou soluţia.

 

Premierul Sorin Grindeanu a ajuns duminică la Palatul Victoria, în contextul în care după-amiază parlamentarii PSD și ALDE sunt convocați pentru semnarea, depunerea și citirea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului. La sediul Guvernului se află și o mare parte a consilierilor prim-ministrului.

Referitor la calendarul zilei de duminică, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a anunțat ședințe ale grupurilor parlamentare social-democrate și ALDE, de la 16,00 — ședința Birourilor permanente reunite, iar de la 16,30, ședința de plen reunit în care va fi citită moțiunea de cenzură. Potrivit Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, moțiunea de cenzură se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților în ziua în care a fost depusă.

Grindeanu a susținut sâmbătă, la Timișoara, că așteaptă ”premiera” depunerii unei moțiuni de cenzură de către PSD împotriva unui Guvern PSD, lucru pentru care șeful Executivului l-a făcut răspunzător pe liderul social-democraților, Liviu Dragnea.

”Aș cere să se respecte toate regulile legate de vot în Parlament, votul trebuie să fie secret. Veți vedea miercuri sau când va fi moțiunea de cenzură, cum lucrurile se vor desfășura într-un mod de-a dreptul incredibil. Dar, deocamdată vreau să văd cum PSD depune moțiune contra Guvernului Partidului Social Democrat. Asta cred că intră în istorie. În acest loc am ajuns datorită managementului domnului Liviu Dragnea”, a spus Grindeanu.


VASILE PUȘCAȘ, DESPRE NOMINALIZAREA SA ÎN GUVERNUL GRINDEANU


UDMR, care ar putea să reprezinte din nou cheia într-o criză politică, a refuzat să ofere soluţia şi ţine în şah ambele părţi.

„Am făcut o analiză a situaţiei politice, PSD – ALDE nu au reuşit să gestioneze situaţia. Responsabilitaea aparţine coaliţiei, Guvernul trebuie să fie unul politic, susţinut de o majoritate parlamentară. Pentru situaţia creată, neplăcută, absolut de Cartea Recordurilor, coaliţie de guvernare se face responsabilă. Am primit un mandat de a discuta cu toţi cei care doresc o discuţie cu noi, de luni, cu reprezentanţii Guvernului, coaliţiei de guvernare PSD – ALDE, nu putem decide în ceea ce priveşte conflictele din PSD, nu vrem să arbitrăm. Vom lua o decizie privind moţiunea de cenzură probabil miercuri, înainte de vot, până atunci vom discuta, negocia în fiecare zi, vrem să vedem textul moţiunii, colegii noştri nu vor fi mâine la Bucureşti la citirea moţiunii”, a fost mesajul pe care l-a transmis liderul UDMR, Kelemen Hunor, sâmbătă de la Cluj.

Întrebat dacă PSD negociază cu UDMR, Mihai Fifor a declarat că este atribuţia conducerii partidului. Şi Sorin Grindeanu a recunoscut că au existat nişte discuţii telefonice, dar fără a da alte detalii.

Mesajul fostului președinte Traian Băsescu pentru UDMR:”Amestecul oricărui partid parlamentar în această afacere, între clanurile din interiorul PSD, nu va face decât să afecteze, în continuare, calitatea guvernării. De aceea, cred că UDMR nu ar trebui să intervină în această dispută internă. Este corect ca răfuiala dintre clanurile din PSD să fie tranşată strict în interiorul PSD, chiar dacă acest lucru se va petrece sub cupola Parlamentului”.

Cel mai bun prim-ministru al PSD avertizează
PMP, USR, PNL și UDMR vor lipsi de la citirea moțiunii

Este aşteptat un absenteism mare, duminică, la citirea moţiunii, în condiţiile în care, pe lângă liberali, nici reprezentanţii PMP, USR şi UDMR nu vor fi prezenţi.

Fostul preşedinte Bsescu spune că nici formaţiunea sa nu va negocia cu PSD. O atitudine similară au cei din USR, care au anunţat că aleşii formaţiunii nu vor participa la votul pentru moţiunea de cenzură, ”pentru că noi considerăm că este un circ care s-a produs între două găşti, mai precis între Dragnea şi Grindeanu. Nu vrem să intervenim în acest circ”, a declarat preşedintele interimar al USR, Elek Levente.

Abia ales preşedinte al liberalilor, Ludovic Orban a transmis că PNL nu va participa duminică la şedinţa de plen comună convocată de PSD-ALDE pentru citirea moţiunii de cenzură. Cât priveşte votul, PNL urmează să ia o decizie dacă va lipsi de la şedinţă sau aleşii liberali vor sta în scaune fără să voteze.

CUM POATE TRECE MOȚIUNEA?

Soluţia rămâne în mâinile UDMR şi în securizarea votului în PSD. Tocmai pentru a da un mesaj de unitate, PSD a anunţat, cu o zi înainte de citirea moţiunii că toate organizaţiile PSD din ţară au votat o declaraţie comună prin care se desolidarizează de „lovitura de stat” de la Palatul Victoria, cu excepţia a două filiale, din Timiş şi Caraş-Severin, cea din urmă pentru că nu s-a întrunit.

”Sorin Grindeanu şi Victor Ponta nu reprezintă partidul în tentativa de preluare prin forţă a puterii executive a statului. Toate organizaţiile PSD din ţară au votat azi o Declaraţie comună prin care se desolidarizează de lovitura de stat de la Palatul Victoria. Excepţie fac doar două filiale, cea din Timiş, preşedinte Sorin Grindeanu, şi cea din Caraş-Severin, pentru că nu s-a întrunit, încă, în forurile de conducere, pentru a lua o decizie, deoarece preşedintele Ioan Mocioalcă nu a fost in judeţ”, se menţionează în comunicatul PSD.


DE CE  ANUNȚAT GRINDEANU DE 3 ORI „URMĂRIȚI MONITORUL OFICIAL!”


Şi tot PSD transmite că un om din organizaţia care îi rămâne fidelă lui Grindeanu, cea din Timiş, va vota pentru picarea Guvernului.

„Deputatul PSD de Timiş, Matei Suciu, se dezice de acţiunile ilegale ale lui Sorin Grindeanu şi anunţă că va vota, alături de toţi colegii parlamentari din ţară, moţiunea de cenzură”, menţionează PSD în comunicat.

Potrivit lui Suciu, „ceea ce se întâmplă acum este o lovitură de stat din partea unui grup meschin de interese care va răspunde în faţa legii şi în faţa românilor pentru puciul din aceste zile”.

Calculele arată însă diferit în tabăra lui Grindeanu, iar apropiaţii săi lasă de înţeles că mai mulţi aleşi vor vota împotriva moţiunii de cenzură. Iar printre aceştia vor fi şi parlamentari PSD.

CITEȘTE ȘI

Cum a reușit Grindeanu să-l urce pe Dragnea pe culmile nebuniei

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top