politică Q Magazine_US News & World Report
US News & World Report
Actual

Reacții puternice după discursul lui Trump

După anunțul oficial al Președintelui Trump, prin care a declarat că Ierusalimul va fi capitala Israelului și, în consecință, ambasada SUA se va muta de la Tel Aviv, reacțiile liderilor nu au întârziat să apară.

Pe de-o parte, decizia a fost apreciată de evrei, care susțineau că Ierusalimul trebuie să aparțină Israelului, dar cele mai multe reacții negative au fost generate de palestinieni, musulmani și alți lideri ai lumii.

Apreciere din partea Israelului. Palestina se împotrivește

Premierul statului Israel, Binyamin Netanyahu, consideră că este vorba despre o „zi istorică”, una în care „capitala poporului evreu pentru ultimii 3.000 de ani” aparține oficial Israelului. El i-a mulțumit președintelui pentru „decizia curajoasă și corectă de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului”. Oficialul israelian spune, de asemenea, că acesta este unul dintre pașii prin care se va asigura pacea în regiune.

În opoziție cu reacțiile pozitive ale premierului Netanyahu, președintele palestinian, Mahmoud Abbas, a blamat decizia lui Trump, despre care crede că va duce la războaie, în loc să le prevină. Totodată, oficialii palestinieni prezenți ieri la Washington, au primit recomandare de a se întoarce acasă, președintele Abbas considerând că SUA se dezice de rolul său de mediator.

Lumea împotriva lui Trump

Altă reacție împotriva lui Trump a venit de la Ministrul de Externe turc, Mevlüt Çavuşoğlu:

„Condamnăm această declarație iresponsabilă a Administrației SUA de a declara recunoașterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel și de a muta ambasada SUA la Ierusalim. Această decizie contravine legilor internaționale și rezoluțiilor ONU.”

Totodată, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat:

„Ca secretar general al ONU am fost mereu împotriva măsurilor unilaterale care ar pune în pericol pacea dintre evrei și palestinieni. Problema Ierusalimului este una care trebuie rezolvată prin negocieri directe între cele două părți, pe baza unor rezoluții ale Consiliului de Securitate și Adunarea Generală ale ONU.”

Mai mult, reprezentanții Libanului sunt de părere că decizia lui Trump a dat înapoi procesul de pace dintre cele două părți cu zeci de ani și că a pus în pericol securitatea regională și globală.

Un sindicat al muncitorilor din Tunisia califică decizia drept o declarație de război și a chemat oamenii la protest.

politică Q Magazine_Amnesty International

Sursă foto: Amnesty International

Blamat de toți conducătorii

Președintele Franței, Emmanuel Macron, unul dintre primii vestici care să respingă ideea lui Trump, a reiterat faptul că statutul orașului Ierusalim trebuie stabilit în urma unor negocieri între părți.

Și premierul Britanic, Theresa May, s-a opus deciziei președintelui SUA, adăugând că Marea Britanie nu plănuiește să-și mute ambasada din Tel Aviv la Ierusalim.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China, Geng Shuang, și-a exprimat îngrijorarea față de această problemă „complicată și sensibilă”, care ar putea „înăspri conflictul din regiune”.

Liderul suprem al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei, vede această decizie ca una adoptată din „disperare și slăbiciune”.

Mai multe ambasade au emis avertizări de călătorie pentru cetățenii lor care se află în sau intenționează să viziteze regiunea statului Israel.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top