coperta regele mihai
Actual

Regele modestiei. 10 ani pe tron, 50 în exil

Aproape un secol de viață. 96 de ani în care a făurit istoria în numele României. Regele Mihai a dispărut astăzi dintre noi, dar ne lasă o moștenire de neprețuit: viața însăși, așa cum a trăit-o, viață care e în strânsă legătură cu pământul românesc pe care l-a părăsit forțat în 1947 . Cel din urmă rege al românilor încheie și un capitol din istorie: monarhia așa cum o știm din cărțile de istorie.

razvan theodorescu

„Înseamnă un monarh cu o viață tragică, cu două domnii brutal întrerupte, înseamnă un om care a avut o mare demnitate, mai ales în vremea exilului. Înseamnă un om care a avut un rol important în 23 august 1944. În genere, este o pildă de discreție, modestie și de eleganță.”, a declarat pentru Q Magazine academicianul Răzvan Teodorescu. 

Însumat, a domnit 10 ani. Alți 50 i-a trăit în exil, departe de pământul său natal. Este ultimul monarh din țările Europei de Est și  singurul șef de stat din timpul celui de-al doilea război mondial care a trăit până în mileniul III.

„Capitolul monarhiei s-a încheiat odată cu ultimul rege. Capitolul monarhiei române este închis. S-a procedat cum s-a procedat cu acest nepot, Nicolae, care era un succesor masculin. În cazul tuturor familiilor regale germanice, joacă un rol legea salică, urmașii sunt pe linie masculină.”, afirmă Răzvan Teodorescu. 

Ce lecție ne învață Regele Mihai?

„Întotdeauna există o speranță. Nimeni nu își mai putea închipuia că un rege alungat din țara sa se va întoarce exact de acolo de unde a fost gonit, din Palatul Elisabeta. E o lecție care e foarte importantă.”, susţine Răzvan Theodorescu.

Regele-Parlament-Q-Magazine

„Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agăţarea de putere şi bunul plac nu au ce căuta în instituţiile româneşti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989.”, rostea regele Mihai de la tribuna Parlamentului din România în 2011. Discursul pare şi mai actual, astăzi.

„Este un discurs foarte frumos, cu rezonanță perfectă și astăzi. Clasa politică nu a înțeles nimic. Nici cea de atunci, nici cea de acum. Regele era un personaj foarte elegant. Mahalaua nu-l putea înțelege. Putea să caște gura.”, conchide pentru Q Magazine academicianul Răzvan Theodorescu.

 

 

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top