logo SRI-DNA
Actual

Și totuși a existat

Președintele Comisiei parlamentare de control a activității SRI, Adrian Țuțuianu, a confirmat, în urma audierii șefului Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, existența unui protocol de colaborare între această instituție și DNA.

 

Dezvăluiri în monom

Într-o conferință de presă care a urmat ședinței Comisiei, Adrian Țuțuianu a afirmat:

„Legat de protocoalele încheiate între Parchete și SRI, vă precizez că există un protocol încheiat în 4.02.2009 între SRI și Parchetul de pe lângă ÎCCJ. El are la bază Legea 14/1991, Legea 51/1992, Codul de procedură penală, Legea privind protecția informațiilor clasificate, Legile de organizare a DNA, DIICOT sau Legea 78/2000 privind combaterea unor fapte de corupție. Există hotărâri ale CSAT din 2004 și 2007 care prevedeau cooperarea dintre SRI și Ministerul Public, iar strategia de apărare 2015-2019 prevede încheierea unor protocoale interinstituționale între instituțiile și autoritățile care au rol în asigurarea securității naționale”.

Image result for tutuianu

Această explicație întortocheată i-a nemulțumit pe jurnaliștii prezenți, care au solicitat, „pentru cei de acasă”, o lămurire clară și la obiect. Întrebat dacă între SRI și DNA a existat un protocol, Țuțuianu a răspuns: „Între PÎCCJ și SRI. DNA e structură a acestui Parchet”. Prin urmare, a existat. În plus, el a susținut că aceste protocoale au funcționat până în 2016, când a fost publicată decizia CCR (care a limitat posibilitatea organelor judiciare de a mai implementa măsuri de supraveghere tehnică împreună cu SRI), iar „lucrurile nu au putut continua în modalitățile existente până la acea dată”.

Așadar, secretul lui Polichinelle a ieșit la iveală. De fapt, adeverirea președintelui Comisiei parlamentare a venit tardiv, în condițiile în care presa a publicat deja dezvăluiri convingătoare în acest sens. Astfel, Luju.ro a dat la iveală un document interesant privind actul încheiat între SRI și DNA, din 4 februarie 2009, cu numărul 003064. Trebuie precizat că, la data respectivă, Laura Codruța Kovesi era procuror general. Documentul invocat – o adresă strict secretă din 2013, trimisă de SRI conducerii DNA – făcea referire, negru pe alb, la „Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale nr. 003064 din 4.02.2009”.

 

Tăgăduirea DNA

În aceste condiții, este bizară atitudinea DNA, care, la 27 ianuarie 2017, a ținut să nege categoric existența oricărei înțelegeri de acest tip. „Nu există și nu a existat niciun protocol de colaborare SRI-DNA și nici protocol secret Coldea/Kövesi”, se arăta în comunicatul DNA. Nu au existat echipe mixte SRI-procurori ori întâlniri între procurori și ofițerii de informații în case conspirative”.

Image result for coldea kovesi

La rândul său, Kövesi – „cruciatul anticorupție”, după cum o caracteriza recent „Wall Street Journal” – a dat până acum din colț în colț, fie contestând informația, fie admițând-o cu jumătate de gură, precum într-un interviu din 18 ianuarie 2017: „Relația de colaborare a DNA cu SRI, cu celelalte instituții ale statului, s-a făcut în limita legii, în baza unui protocol încheiat”.

 

Ce nu a investigat Comisia de control

Comisia parlamentară de control a SRI a ignorat însă problema, cel puțin la fel de spinoasă, a echipelor operative mixte DNA-SRI. Cel care a vorbit în premieră despre această realitate, la 10 februarie 2011, a fost însuși Traian Băsescu, pe atunci președinte. Ulterior, în alte documente oficiale și publice, de pildă „Evaluarea activității desfășurate de Ministerul Administrației și Internelor în anul 2011”, se făceau referiri concrete la activitatea Grupului de Lucru Interinstituțional și a Grupurilor de Lucru Operaționale.

Nu ne rămâne decât să constatăm, cu amărăciune, că onorata Comisie parlamentară de control își joacă rolul consacrat, acela de apărător al imaginii SRI.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top