SIPA Q Magazine
Revista

Sipetul cu orori

 

Scandalul arhivei SIPA este doar unul dintr-un șir asurzitor, care agită scena publică de la sfârșitul anului trecut, tinzând spre infinit. Pe scurt, este vorba despre răscrucea dintre politică, servicii secrete și justiție.

 

Parada dezvăluirilor

Dacă le enumerăm, fără a avea pretenția că respectăm strict cronologia, avem: vacanțele din Seychelles, Toscana și Disneyland, echipele mixte SRI-DNA închegate de CSAT, întâlnirile cacofonice de la K2, K4 și T14, celula crizată din noaptea alegerilor prezidențiale din 2009, înființarea UNPR, acoperiții din presă etc. Ce au în comun toate acestea?

În primul rând, divulgările se referă, invariabil, la complicata și nociva rețea statală paralelă formată din politicieni, oameni ai serviciilor speciale, magistrați și, în unele cazuri, jurnaliști.


SEBASTIAN GHIŢĂ A PREZENTAT FACTURA ZBORULUI FĂCUT SĂ O ACOPERE PE LAURA CODRUŢA KOVESI. MARTORI: ŞOFERII, OSPĂTARII, LĂUTARII


Apoi, trebuie subliniat că bombele mediatice cu cel mai mare impact au fost detonate de fostul deputat Sebastian Ghiță și de jurnalistul și consultantul politic Dan Andronic. De remarcat faptul că „dezvăluirile” s-au produs în contextul în care foștii intimi ai „sistemului” s-au trezit abandonați de acesta în pragul pușcăriei. În plus, se referă la fapte vechi. Prin urmare, demersul celor doi nu este motivat de conștiință, nu vizează împiedicarea unui abuz sau măcar delimitarea de acesta. Nu este nici măcar un gest, postum, de căință. Resortul a fost magistral exemplificat de Traian Băsescu, în momentul în care același sistem a avut „tupeul” să îi ia în vizor familia: „Păi, bă, Bogdan, eu te știu cine ești!”

Sebastian Ghiţă, dezvăluiri Q Magazine

„DNA este instrumentul folosit de interesele străine pentru a zdrobi voințele românilor”

SEBASTIAN GHIŢĂ, DE NERECUNOSCUT! PRIMELE IMAGINI CU FOSTUL DEPUTAT!

Ceea ce nu înseamnă că aceste „scurgeri de informații” nu sunt relevante pentru nefericita țară în care trăim, ci doar că sunt expresia unor jocuri de interese și reglări de conturi cel puțin obscure.

În al treilea rând, dincolo de tărăboiul de rigoare, niciunul dintre cazurile evocate nu și-a epuizat consecințele, dospind în ambiguitate. Astfel, Coldea a plecat din SRI, dar predă lecții – la Academia Națională de Informații  – generației următoare de spioni; decalogul etic pe care l-a publicat în revista „Intelligence” nu se mai află pe site, dar nici noul cod deontologic promis de Eduard Helvig – nu că le-ar fi respectat cineva; controlul civil asupra serviciilor „e sublim, putem zice, dar lipsește cu desăvârșire”, la fel ca noile legi de funcționare a acestora; deciziile CSAT privind echipele mixte n-au fost desecretizate, după cum promitea Liviu Dragnea… Ca o ironie, semn că lucrurile nu sunt totuși imuabile, antibăsistul Băsescu a devenit cel mai acerb critic al Laurei Codruța Kövesi.

Eduard Hellvig

Eduard Hellvig, directorul SRI, a renunţat la un om cheie: generalul Stătescu Gabriel, şeful aşa numitului Directorat de comunicaţii şi tehnologia informaţiei

Având în vedere cele relatate, ar fi o naivitate să credem că scandalul legat de arhiva SIPA se va termina altfel, înainte ca următorul să-l facă deja uitat de mass-media.

Fantoma SIPA

În mod paradoxal, Serviciul Independent pentru Protecție și Anticorupție a făcut carieră publică abia după ce a dispărut oficial, bântuindu-ne până în prezent.

Înființat în 1991 de ministrul Justiției, Mircea Ionescu Quintus, SIPA avea inițial scopul de a monitoriza infracțiunile din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica a extins activitatea serviciului, astfel încât să cuprindă și protecția magistraților, trecându-l în subordinea directă a ministrului Justiției. În 2001 însă, a primit sarcina de a strânge „orice alte informații obținute accidental, care se referă la acte de corupere a unor persoane din domeniile: administrație de stat, justiție, Parchet” etc. Ceea ce i-a permis, de fapt, să adune date despre viața privată a categoriilor amintite. În 2004, SIPA a fost transformată în Direcția Generală de Protecție și Anticorupție (DGPA), pe fondul unor acuzații că a integrat în rândurile sale un număr de foști lucrători ai Securității. În sfârșit, în 2006, Monica Macovei a desființat serviciul secret, invocând unele derapaje ale acestuia.

În 2009, Cătălin Predoiu a cochetat public cu ideea reînființării SIPA, susținându-i utilitatea. În replică, judecătorul Cristi Danileț, actualul membru al CSM, opina, într-o carte publicată în același an („Corupția și anticorupția în sistemul juridic”), că mai utilă ar fi constituirea unui departament special în cadrul SRI, care să includă ca agenți și colaboratori inclusiv judecători, procurori și avocați. Fără comentarii!

Oricum, cea mai importantă moștenire a SIPA a rămas arhiva sa otrăvită.

 

Joaca de-a comisiile

În 2005, Monica Macovei a dispus efectuarea unui control la SIPA/DGPA. Auditul a scos la iveală că serviciul își depășise competențele până la limita abuzului, intrând cu microfoanele în viața celor pe care se presupunea că-i protejează. La începutul anului următor, ministrul a decis desființarea acestuia. În mod firesc și logic, trebuia ca vinovații să fie identificați și să sufere consecințele actelor lor.


MONICA MACOVEI ÎL DESFINŢEAZĂ PE VICTOR CIORBEA. VEZI MOTIVELE AICI


 

Monica Macovei Q Magazine

Monica Macovei a spus că va face o plângere penală pentru a-i identifica pe cei vinovaţi de neregulile din acest sistem


10.000 ar conține arhiva SIPA, dintre care 3.000 de dosare i-ar viza pe magistrați.


Era obligatoriu ca soarta arhivei care conținea, de-a valma, de la bârfe neverificate la delațiuni de tot felul, cuprinse în note semnate sau anonime privindu-i pe magistrați, avocați, polițiști sau chiar politicieni și jurnaliști, să fie clarificată.

Ceea ce, în buna tradiție dâmbovițeană, nu s-a întâmplat. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 127 din 26 ianuarie 2006 privind desființarea DGPA, a fost înființată o comisie care, în termen de 90 de zile, trebuia să inventarieze și să predea, „cu avizul conform al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, arhivele și documentele preluate, către Arhivele Naționale, instituțiile din sistemul de apărare, siguranță națională și ordine publică”. Comisia a eșuat în misiunea sa, ulterior fiind înființată o alta, cu a același rezultat. Întâmplător, Cristi Danileț a făcut parte din ambele.

Despre vrednicia acestor colective, Dan Andronic a publicat, într-o succesiune care sugerează o dozare atentă a dezvăluirilor, astfel încât să producă un impact maxim, un raport elaborat de o altă comisie, constituită de fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu și preluată de Cătălin Predoiu.

Potrivit documentului, ambele echipe anterioare au avut o activitate defectuoasă, dacă nu chiar la marginea legii. Astfel, unele dosare ar fi fost copiate, altele alterate sau modificate, altele distruse. În sfârșit, nu se știe câte, nu e clar de cine (textul raportului e cel puțin confuz în această privință), câteva ar fi fost predate Monicăi Macovei și, posibil, nereturnate.

Arhiva SIPA Q Magazine

Dan Andronic susţine că arhiva secretă a SIPA conținea informații despre Adrian Năstase, Victor Ponta, Monica Macovei și Traian Băsescu

Ce e amuzant (dacă nu ar fi înfricoșător) este faptul că membrii comisiei Chiuariu-Predoiu recomandau crearea unei… noi comisii, e drept, mai consistente, care să ducă la bun sfârșit transferul arhivei SIPA. Mai mult, SRI trebuia sesizat pentru a constata în ce măsură regimul documentelor clasificate a fost sau nu respectat.

Pentru ca tragi-comedia să fie deplină, Predoiu a recunoscut existența raportului, despre care spune că „a fost trimis la CSAT”. La rândul său, Traian Băsescu a explicat de ce nu s-a maculat cu problemele altora: „Cu siguranță, și Predoiu, și Cazanciuc au încercat să arunce mizeria justiției la CSAT sau, dacă se poate, la Președintele României. Vă imaginați ce-ar fi fost la gura «băieților veseli», dacă picam în capcana de a lua eu sau CSAT decizii legate de arhiva SIPA în locul ministrului Justiției?”


DETALII CARE ARUNCĂ TOTUL ÎN AER.  VEZI CINE I-A GARANTAT LUI BĂSESCU CEL DE-AL DOILEA MANDAT


 

Traian Basescu Q Magazine

Traian Băsescu afirmă că Serviciul Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA) a fost subordonat strict ministrului Justiției și nu a primit niciodată priorități informative de la Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Iată cum, într-o lume de tigri și șobolani, trăim într-o societate de șoricei care-și arată unii altora fotografii cu pisici.


„Notele informative, pe care mi le dăduse de la SIPA doamna Macovei, mi le-a dat cu recomandarea să-i iau gâtul doamnei Stănoiu”.


Telenovela continuă

După izbucnirea scandalului, în poză au băgat capul și alții, de la fostul vicepreședinte PSD Marian Vanghelie, până la fostul prim procuror-șef al PNA Ion Panaitescu. Ultimul pe listă este însuși ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Să-i luăm pe rând.

Marian Vanghelie, hazliu ca de obicei, a declarat: „Arhiva SIPA s-a luat pe CD-uri, știți cum iei covrigii pe o ață? Că sunt 20 de covrigi pe o ață. S-a luat pe un set de CD-uri toată arhiva SIPA”.

Procurorul Ioan Panaitescu și-a adus aminte, după un deceniu, că Macovei i-a cerut capul Rodicăi Stănoiu, trimițându-i, în acest scop, dosare din arhiva SIPA care o incriminau.

Ei bine, Tudorel Toader, după ce l-a lăsat pe Andronic să desecretizeze raportul Chiuariu-Predoiu – a prezentat lista vizitatorilor arhivei SIPA. A, da, era să-l uit pe Robert Cazanciuc, și el ex-ministru al Justiției, în mandatul căruia s-a constituit o comisie (formată aproape exclusiv din Florian Teodor Andronache, fost ofițer SRI) care „a schimbat un bec” în arhiva SIPA.


NUME-SURPRIZĂ PE LISTA PERSOANELOR CARE AU VIZITAT ARHIVA SIPA. CINE SUNT PERSOANELE CU FUNCȚII ÎN GUVERN CARE AU AVUT ACCES DE MAI MULTE ORI


 

arhiva SIPA, Q Magazine

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a publicat lista celor 22 de „vizite” în arhiva SIPA, între 2007-2013

În rest, rămâne cum am stabilit…

În loc de concluzie, citez dintr-o scrisoare adresată de Doina Cornea, în 1989, lui Ceaușescu: „Instituțiile, practic, nu mai funcționează, ele au fost abolite, figurând doar ca simple nume: justiție, armată, miliție, partid, învățământ. Suntem, de fapt, o țară ocupată de o armată invizibilă de securiști sub directa dvs. conducere”.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top