politică Q Magazine_Business Insider, via AP, Evan Vucci
AP (Evan Vucci)
Actual

Trump face un pas periculos în relațiile cu Orientul Mijlociu

UPDATE2: Președintele Donald Trump a făcut recent un anunț care schimbă relațiile dintre SUA și Orientul Mijlociu. Astfel, în cadrul unui discurs, președintele a recunoscut oficial Ierusalimul drept capitala statului Israel. Astfel, oficialul a luat o nouă abordare în conflictul dintre Israel și Palestina. Mai mult, Trump a ordonat începerea pregătirilor pentru transferarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la noua capitală. Totodată, cunoscând cât de delicată este situația, președintele a făcut un apel la calm și toleranță. 

„Vom muta ambasada Americii în capitala eternă a poporului israelit, Ierusalim”, anunța Trump în urmă cu 1 an, în martie.

UPDATE: Casa Albă a confirmat intenția lui Trump de a anunța în mod oficial recunoașterea orașului Ierusalim drept capitală a statului Israel. Deși intenția de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Israel a fost punctată clar, președintele dorește ca acest pas să aibă loc peste cel puțin șase luni, din motive logistice. În acest sens, președintele Trump urmează să semneze un document oficial prin care confirmă amânarea mutării, moment care s-ar putea repeta după expirarea celor șase luni, au explicat oficiali de la Casa Albă, în timpul unei conferințe de presă.

Aceleași surse au confirmat că președintele urmează să-și arate suportul în mod oficial, pentru prima dată, pentru ideea formării a două state (n.r. Israel și Palestina), în urma conflictului din zonă. Această decizie ar trebui văzută ca o recunoaștere a unei realități existente, dar și a istoriei Ierusalimului, informează oficialii. 

Știrea inițială: Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat liderii regionali că intenționează să mute ambasada țării sale în Israel din Tel Aviv în Ierusalim, decizie prin care SUA recunoaște oficial Ierusalimul sub formă de capitală a statului evreiesc.

Trump a transmis mesajul președintelui palestinian, Mahmoud Abbas, și unor lideri regionali, parte a unei decizii istorice, prin care sunt ignorate acțiunile diplomatice din ultimele decenii ale Statelor Unite.

În același timp, președintele palestinian l-a avertizat pe Trump că această decizie va duce la tensiuni în regiune, având „consecințe periculoase”.

Trump riscă, astfel, să intensifice conflictul din regiune dintre Israel și Palestina, în ciuda faptului că președintele a încercat mereu să tempereze spiritele dintre cele două părți, informează The Independent.

Opoziție față de Trump

Decizia președintelui american a fost blamată de reprezentanți ai Egiptului, Turciei, Iordaniei, Irakului și Arabiei Saudite. Lideri din aceste țări l-au sfătuit pe Trump să evite orice declarație care ar pune în pericol eforturile pentru pace din Orientul Mijlociu.

În același timp, alți oficial și-au exprimat opiniile în legătură cu acest subiect:

  • Diplomat al Uniunii Europene, Federica Mogherini – „orice acțiune care ar submina eforturile de pace pentru crearea a două state separate pentru israeliți și palestinieni trebuie categoric evitată”.
  • Purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric, pentru Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres – oficialul a „avertizat constant împotriva oricărei acțiuni unilaterale care ar avea potențialul de a submina soluția pentru formarea celor două state”.

Acțiune de durată

Chiar dacă anunțul de a muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim a fost făcut, această manevră nu ar fi pusă în aplicare decât peste câțiva ani, arată BBC. Mutarea este susținută de autoritățile din Israel.

Totodată, palestinienii consideră că partea de est a Ierusalimului ar trebui să fie capitala viitorului stat Palestina.

Trump devine, astfel, primul oficial de stat care să recunoască Ierusalimul drept capitala Israelului, de la formarea statului evreiesc în anul 1948. Controlul Israelului asupra Ierusalimului nu a fost recunoscut de autoritățile internaționale, iar toate statele care au reprezentanțe în acea țară își păstrează sediile în Tel Aviv.

Trump programat să vorbească astăzi

Un discurs oficial al președintelui SUA fost programat pentru miercuri (n.r. 6 decembrie 2017). Ca urmare, SUA ar urma să recunoască Ierusalimul drept capitala Israelului, cu mențiunea poziției oficiale de la Washington că statutul orașului se va decide după discuții între Israel și Palestina.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top