tudorel toader
Actual

Tudor Toader explică de ce reabilitarea condamnaților penal permite intrarea în Guvern

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat propria interpretare a proiectului de Cod administrativ redactat de Guvernul Cioloș, care stipulează că persoanele condamnate penal, după reabilitare, pot fi membri ai Guvernului, o prevedere care îl vizează, între alții, pe liderul PSD, Liviu Dragnea, și care modifică astfel Legea care îi interzicea să fie premier.

În opinia ministrului Justiției, și dacă nu ar fi prevăzut această excepție, sus-menționată,  proiectul de Cod administrativ ar fi avut același efect juridic, pentru că doar faptele contra păcii şi omenirii, şi cele contra umanităţii, precum acelea săvârşite de foştii torţionari sunt imprescriptibile

Ministrul a explicat că reabilitarea de drept survine când cel condamnadat a suferit o pedeapsă cu amenda, o pedeapsă de până la doi ani sau o pedeapsă cu suspendarea, iar la împlinirea termenului dispar decăderile, interdicţiile care rezultă din condamnare.

Ministrul Justiţiei a explicat că în Codul Penal sunt mai multe texte de lege care se referă la reabilitare şi că avem o reabilitare de drept şi una judecătorească.

Tudorel Toader a invocat o dezbatere de la Curtea Constituţională cu privire la imprescriptibilitatea faptelor contra umanitaţii, respectiv cele torţionarilor, şi s-a constatat că şi acelea sunt imprescriptibile.

Codul Administrativ reuneşte 20 de acte normative în vederea clarificării prevederilor, asigurării aplicării lor unitare şi neinterpretabile, precum şi eliminării contradicţiilor, redundanţelor şi situaţiilor de vid legislativ, potrivit Guvernului.

Textul depus de Guvernul Tudose în consultare publică, din luna iulie, preia din prevederile proiectului elaborat de Ministerul Dezvoltării, pe vremea când acesta era condus de Vasile Dîncu, inclusiv în ceea ce priveşte Legea 90, în baza căreia Liviu Dragnea nu poate fi prim-ministru, însă nu este preluat integral.

Un proiect de lege pregătit de Guvernul Tudose va abroga Legea 90/2001, care interzice unei persoane condamnate penal să fie membru al Guvernului, actualul Cabinet urmând ca printr-un alt act să excepteze de la această interdicţie persoanele care s-au reabilitat, a scris, miercuri, Profit.ro.

viewscnt

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top