47135806-eiffel-tower-hd-wallpaper
SHunVMall.com
Actual

Turnul Eiffel de sticlă

Nu este doar un zvon, realitatea e pe cale să depăşească așteptările: potrivit unei decizii luate de Primăria Parisului, consecinţă a măsurilor antiteroriste care se tot iau de când cu atentate din ianuarie 2015, turnul Eiffel va fi protejat (şi el).

7 milioane de vizitatori nu este o cifră cu care se poate glumi. Închipuiţi-vă o treime din populaţia României în preajma Turnului Eiffel! Ei bine, acesta este numărul de turişti care vizitează anual  acest obiectiv turistic francez. Practic, simbolul Franţei, al francezilor în general, dar şi al modei mărţişoarelor din sezonul 2017, la Bucureşti, este unul dintre cele mai vizitate obiective din lume. Imposibil de asigurat o protecţie eficace, evident, în condiţiile în care accesul la turn se face din toate părţile, turiștii care au bilet pentru a urca până în vârful celor 320 de metri se amestecă nonstop cu cei care doar vin să caşte gura, cu vânzătorii ambulanţi de turnuri în miniatură, dar şi cu potenţiali terorişti. De ce nu?

 

Evacuat de mai multe ori din cauza atentatelor

Dura realitate este că turnul Eiffel a fost deja evacuat sau închis în ultimii ani tocmai din cauza unor alerte de atentat şi, dincolo de ficţiune, cine spune că tot ceea ce citim în romanele de aventuri ale lui Alistair Mc Lean sau ceea ce vedem în filmele americane nu ar putea deveni într-o zi realitate? A fost deja cazul cu filmul american «Bastille Day», ieşit pe marile ecrane franceze în 14 iulie 2016, şi retras a doua zi. Cenzură sau protecţie, cine ştie, cert este că aceia care au apucat să vadă filmul s-au mirat profund de coincidenţe: filmul era despre un complot pentru a pune la cale un atac terorist, chiar de ziua Franţei, 14 iulie; la ieşirea din sala de cinematograf, spre căderea nopţii, aceiaşi spectatori aflau că Franţa a fost victima, la Nisa, unui atac terorist, de ziua naţională.

Zis şi făcut. Francezii se gândesc să îngrădească accesul la turn şi la grădinile adiacente (dar fără Champs de Mars) cu un zid de sticlă înalt de 2m50, o bagatelă de 20 de milioane de euro. Accesul nu se va mai face din toate părţile, ci doar prin intrarea special prevăzută în acest scop, care va fi şi punctul de control antiterorist. Mai multă aglomeraţie şi mai multă vânzoleală pentru riverani care nu sunt deloc multumiţi. Ei se întreabă, de exemplu, dacă adevărata cauză nu este construcţia finalizată a proaspetei şi imensei catedrale ruse, la nici jumătate de kilometru distanţă. Nici turiştii nu sunt mulţumiţi. Măsurile de securitate în Franța se înăspresc pe zi ce trece.

Francezii vor avea şi ei zidul lor, dacă tot se poartă. Îşi baricadează simbolul potrivit aceluiaşi principiu care vrea ca duşmanul să vină din afară. De vină sunt ceilalţi, niciodată noi. Au procedat la fel cu controalele aeriene: orice cetăţean care vine sau pleacă din sau spre o ţară non Schengen este controlat la sânge. Oricine vine sau pleacă din şi spre o ţară Schengen coboară din avion şi pleacă fără niciun control. Sau urcă după un control  sumar.

Deși luăm măsuri de protecție pentru pericole exterioare, realitatea ultimelor atentate din Franța ne-a arătat că amenințările vin chiar din interior. Să sperăm că, dacă, Doamne ferește, se va întâmpla ceva, nu va fi devină vreun paznic plătit să asigure securitatea turnului.


Francezii sunt cei mai dornici să urce până la ultimul etaj.


Imagini pentru Gustave Eiffel

 

 

Inginerul Gustave Eiffel este înmormântat într-un mic cimitir din Levallois Perret, în periferia vestică a Parisului. Pe mormântul său se află… un turn Eiffel, bineînțeles.

 

 


    2 ani, 2 luni, 5 zile

Atât a durat construcţia turnului realizat de inginerul Gustave Eiffel, terminată în 1889. El a fost şi este folosit şi pentru transmisii radiografice, apoi de telecomunicatii. Turnul a fost pe rând, post de emisie pentru semnale radio, post de emisie  pentru un radio militar, acum pentru diferite semnale de canale de televiziune TNT.

  constructie

 

Curiozități legate de turnul Eiffel
  • Cel mai «musai» loc de vizitat din Paris este verdictul unui sondaj realizat în 2014 despre motivul care îi face să vină până la picioarele turnului Eiffel.
  • Din 1889 încoace, turnul Eiffel a fost vizitat de 250 de milioane de persoane, din care 75% sunt străini. Este cel mai vizitat monument cu plată din lume.
  • Porecla cu tâlc: i se spune Farul. Din cauza unei lumini albe, similare celei unui far, care are o mişcare rotativă. Lumina aceasta se vede de departe şi „leagănă” oarecum nopţile parizienilor.
  • 20.000 este numărul becurilor cu ajutorul cărora se face iluminarea.

 

Tour_eiffel_de_nuit

 

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top