irma
Actual

VIDEO.Trei români dispăruți în urma uraganului Irma, cel mai mare care s-a abătut vreodată peste Atlantic

Trei români sunt dispăruţi după ce uraganul Irma a măturat mai multe insule din Caraibe. Vorbim despre cel mai mare uragan care s-a abătut deasupra Atlanticului, care a distrus în proporție de 95% Insula St Marteen din Caraibe și care se îndreaptă spre Florida, unde populație este evacuată. Pe scara uraganelor, Irma depășește și gradul maxim, 5, cu vânturi și ploi care fac ravagii. Opt oameni au fost declarați morți până acum.

Cei trei români se aflau pe insula Saint Marteen, iar rudele nu mai reuşesc să ia legătura cu ei de mai bine de 10 ore. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, joi dimineaţă, că are în atenţie cazul celor trei români care nu mai pot fi contactaţi de către familii şi că a făcut demersuri pentru a obţine informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români afectaţi de uraganul Irma.

„Sunt trei români. Este soţul meu şi încă doi români care lucrează acolo şi nu reuşim să dăm deloc de ei. Ştiu că…Eu am mai fost în uragan. Locuiesc în zonă de mulţi ani, dar e un sentiment neplăcut”, a declarat pentru Digi24 Ioana Bercean, soţia unuia dintre români.

 „Ultima dată am vorbit cu soţul meu în jurul orei 1 (ora 13:00, n.r.) şi atunci am vorbit la telefon. Înainte de asta, căzuse curentul. De fapt, în timpul unor astfel de evenimente se taie utilităţile, apă, curent, tocmai pentru a se evita alte dezastre, dar liniile telefonice mai mergeau. În jurul orei 1 am vorbit ultima dată cu el şi de atunci nu mai funcţionează nimic, dar ştiu că între timp a trecut şi (uraganul – n.r.) Irma peste ei”, a spus românca.Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, joi dimineaţă, că are în atenţie cazul celor trei români care nu mai pot fi contactaţi de către familii şi că a făcut demersuri pentru a obţine informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români afectaţi de uraganul Irma.

Ministerul Afacerilor Externe a întreprins, în regim de urgenţă, încă din primele momente, demersuri pentru a obţine informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români afectaţi de uraganul Irma.

MAE are în atenţie cazul celor trei cetăţeni români aflaţi în insula St. Marteen, care nu mai pot fi contactaţi în urma uraganului Irma.


Ambasada României la Washington a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile din St. Marteen, pentru a verifica situaţia acestora. De asemenea, prin intermediul Ambasadelor României la Paris şi Haga, au fost efectuate demersuri pe lângă autorităţile franceze respectiv olandeze, pentru obţinerea de informaţii privind existenţa unor cetăţeni români în zona afectată”, au anunţat reprezentanţii Ministerului de Externe, joi dimineaţă.


Ei precizează că, din cauza condiţiilor meteorologice, comunicarea cu autorităţile din zona afectată se face cu dificultate.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice, este pregătit să acorde asistenţă consulară, în funcţie de solicitări”, adaugă MAE.

Uraganul de categoria 5 Irma a devastat mai multe insule din Caraibe şi a făcut deja primele victime. Cel puţin opt oameni au murit şi mai mulţi sunt daţi dispăruţi. Autorităţile locale vorbesc despre importante pagube materiale, dar proporţiile dezastrului sunt imposibil de estimat deocamdată.

Insulele din Caraibe sunt locul unde mulți dintre bogații lumii au reședințe de vară, arhipelagul fiind supranumit și Paradisul Atlanticului. Richard Branson, aflat în topul primilor cinci miliardari ai revistei Forbes, are o casă pe insula Necker, iar uraganul l-a prins acolo. S-a baricadat în subsolul casei, unde își păstrează colecția de vinuri. Tot în Caraibe mai au case de vacanță președintele SUA, Donald Trump, Johnny Depp și Eddie Murphy. Și bogații României au fost atrași de St Marteen – Dinu Patriciu cumpărase o proprietate pe insulă, care i-a rămas soției sale după divorț. Dana Patriciu se afla la casa de pe insulă în momentul în care a lovit uraganul. Și Remus Truică are o proprietate pe aceeași insulă exotică, aflată, după divorț, în posesia fostei soții.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top