Vive la France!
Actual

Vive la France!

 

14 iulie, Ziua Naţională a Franţei. Instaurată în anul 1880, celebrează cele două evenimente care au marcat istoria modernă a Franţei, începutul Revoluţiei Franceze prin căderea Bastiliei şi Sărbătoarea Federaţiei. Prin semnificaţiile sale şi în onoarea Republicii Franceze, ziua de 14 iulie este cunoscută şi sărbătorită şi în alte ţări din Europa sau din lume.

Preşedintele american Donald Trump a acceptat o invitaţie din partea omologului sau francez Emmanuel Macron de a asista la defilarea de la 14 iulie, a anunţat Palatul Elysée într-un comunicat, relatează Le Figaro.

Preşedinţia franceză aminteşte că această invitaţie a fost adresată ”în cadrul marcării unui secol de la intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial”. Cu această ocazie, ”militari americani vor participa la defilare alături de camarazii lor francezi”, precizează Elysée.

Istoric

În data de 14 iulie 1789, revoluţionarii parizieni luau cu asalt Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului monarhic, iar la Sărbătoarea Federaţiei din 14 iulie 1790, sărbătoarea reconcilierii şi unităţii tuturor francezilor,  regele Ludovic al XVI-lea a jurat credinţă Naţiunii şi legii.

Image result for bastilia


Libertate, Egalitate, Fraternitate avea să devină deviza Republicii Franceze şi frază cu valoare universală din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale când şi-au scris Constituţia.


Este o revoltă ?” l-a întrebat Ludovic al XVI-lea pe ducele de La Rochefoucauld, în 12 iulie 1789.
– „Nu sire, este o revoluţie” i-a răspuns omul său de încredere.

Două zile mai tîrziu, în 14 iulie fortăreaţa închisoare Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului monarhic, era luată cu asalt de revoluţionarii parizieni. Elanul  popular purta şi germenii Declaraţiei drepturilor omului şi ale cetăţeanului, adoptată de Adunarea Naţională Franceză în august 1789.

 

Oamenii se nasc şi rămân liberi şi egali în drepturi  – o frază cu valoare universală din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale când şi-au scris ConstituţiaReprezentanţii poporului francez, constituiţi în Adunare Naţională, considerând că ignorarea, nesocotirea sau dispreţuirea drepturilor omului sunt singurele cauze ale nefericirii publice şi ale corupţiei guvernelor, au hotarât să expună într-o declaraţie solemnă drepturile naturale, inalienabile şi sacre ale omului, astfel ca această declaraţie, mereu prezentă înaintea tuturor membrilor societăţii, să le reamintească fără încetare drepturile şi îndatoririle lor ” – se mai afirma în Declaraţia drepturilor omului şi ale cetăţeanului, ale cărei  concepte fundamentale au marcat trecerea Franţei la epoca modernă şi sunt prezente şi astăzi în documentele internaţionale.

 

La 14 iulie 1790, căderea Bastiliei avea să fie celebrată pe Champ-de-Mars din Paris într-un spirit de uniune naţională şi cu mare entuziasm. Iar la 14 iulie 1795, în mod oficial,  La Marseillaise, melodia  cântată de soldaţii republicani din Marsilia la intrarea lor în Paris, a devenit imnul naţional al Franţei.

Image result for  La Marseillaise

 • Franţa se numără printre membrii fondatori ai ONU, în 1945, şi este unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, este membru fondator NATO, în 1949, al Consiliului Europei în 1949, al Uniunii Europene în 1952, al zonei Euro şi al Spaţiului Schengen.
 • Franţa este principalul contributor şi promotor al acţiunii Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei care, pornind de la afinitatea pentru limba franceză, reuneşte state şi guverne de pe cinci continente.  Franţa face şi din grupul celor mai industrializate naţiuni, G8, fiind a cincea  economie mondială, conform statisticilor Băncii Mondiale din 2014.
 • Această sărbătoare cunoaște an de an un mare succes. La Paris are loc tradiționala defilare militară pe Champs-Elysees, pregătită în amănunt. Seara și noaptea, orașul este puternic iluminat și se aprind artificii multicolore. Au loc numeroase evenimente stradale, concerte în aer liber, ziua încheindu-se cu focuri de artificii.

 

Tradiţionalul concert din 14 iulie din Paris, care va avea loc în celebrul parc Campul lui Marte se va desfăşura sub bagheta cunoscutului dirijor rus Valery Gergiev. Director al teatrului Mariinsky din Sankt-Petersburg, Valery Gergiev nu este numai un prieten intim cu liderul de la Kremlin pe care l-a cunoscut la începutul lui 1990. Gergiev şi-a pus notorietatea şi reunumele în slujba regimului lui Vladimir Puţin care, în schimb, l-a acoperit de glorie şi, bineînţeles, de foarte mulţi bani. 

Image result for Valery Gergiev.

Presa franceză arată că muzicianul este un oaspete constant la tribuna oficială în timpul defilărilor din 9 mai din Piaţa Roşie unde, de câțiva ani, elicopterele Mi-28 şi bombardierele strategice ruseşti fac parte din spectacol.

 

Deşi steagul tricolor (roşu, alb şi albastru) reprezintă Franţa, personajul feminin Marianne a rămas un simbol al Franţei, al Revoluţiei şi al republicii. Este vorba despre o tânăra, care poartă o bonetă frigiană pe cap, iar numele sau provine din numele compus Marie-Anne, foarte răspândit în secolul al XVIII-lea. Personajul este reprezentat pe monedele franceze şi pe mărcile poştale, că un simbol al Republicii. Şi cocoşul galic este un străvechi simbol al spiritului francez, existând încă din antichitate (gallus, în latină, înseamnă şi gal şi cocoş). A fost reluat în secolul al XVI-lea şi – mai ales – după Revoluţia de la 1789. Cocoşul apare pe o moneda de aur franceză bătută în 1899, este întâlnit chiar şi că emblemă sportivă pe echipamentul naţionalei Franţei.

Image result for Marianne france


Curiozităţi despre Franţa

Limba Franceză

 • Franceza a  fost limbă oficială în Anglia mai mult de 300 de ani. Limba franceză a fost limba oficială în Anglia începând cu anul 1066, odată cu cucerirea ei de către normanzi în frunte cu William Cuceritorul. În 1362 odată cu adoptarea de către Parlamentul Englez a Actului Dezbateri în Engleză (Pleading in English Act), limba franceză a fost exclusă din dezbaterile judiciare şi a fost înlocuită cu limba engleză, astfel pierzând calitatea de limbă oficială.
 • Este limbă maternă pentru 75 de milioane de oameni din întreaga lume.
  Franceza este a doua limbă străină cel mai frecvent predată, după limba engleză. Este limba oficială a Organizaţiei Naţiunelor Unite.
 • Engleza şi Franceza sunt unicele limbi predate în fiecare ţară din lume.
  Franceza este unica limbă, împreună cu engleza, care sunt predate în fiecare din toate ţările din lume, cu 100 milioane de studenţi, elevi şi 2 milioane de profesori – 20% din care sunt din afara ţărilor francofone.

Istorie și legi

 • În timpul celui de al doilea război mondial, când Hitler a vizitat Parisul, francezii au tăiat cablurile ascensoarelor de pe Turnul Eiffel, astfel Hitler era să fie nevoit să urce treptele pentru a ajunge în vârful turnului.
 • Moscheea din Paris a ajutat evreii să scape de nazişti, în timpul celui de al Doilea Război Modial,  oferindu-le identificatoare de musulmani.
 • Lois al XIX a fost rege al Franţei doar pentru 20 de minute.
 • În Franţa se consideră încălcare de lege numirea unui porc cu numele de Napoleon.
 • Este permisă căsătoria cu o persoană decedată.
 • Este ilegal să te săruţi pe căile ferate.

Paris

 • Este doar un singur semn rutier „STOP” în tot Parisul.
 • El este situat la eşirea unei întreprinderi de construcţii, din docul Saint-Exupéry, în arondismentul  al 16-lea.
 • Parisul este denumit „oraş al luminilor” (La Ville-Lumière).
  Acest nume vine de la reputaţia sa ca centru de educaţie şi idei, în perioada Iluminismului. Numele a căpătat un sens mai literal când Parisul a devenit unul dintre primele oraşe europene care a adoptat iluminarea stradală cu gaz.
 • 20% de francezi locuiesc în regiunea pariziană.
 • Sunt mai mulţi bretoni (locuitori nativi a regiunii franceze Bretania) în Paris decât în Bretania.
 • Cel mai vechi pod din Paris este numit „Pont Neuf”, ce se traduce ca „Pod Nou”.
 • Jim Morrison, Oscar Wilde şi Chopen au fost înmormântaţi la cimitirul Pere Lachaise din Paris.
  Cimitirul Père Lachaise din Paris este probabil cea mai mare colecţie de oameni talentaţi din lume care au fost înmormântaţi aici. Père Lachaise pretinde a fi cel mai vizitat cimitir din lume.
 • Turnul Eiffel  după construcţie, se preconiza să fie demontat şi vândut ca fier uzat.
  Eiffel a primit permis pentru ca turnul să stea 20 de ani, el trebuia să fie demontat în 1909, când dreptul de proprietate asupra lui trebuia să se întoarcă Oraşului Paris. Oraşul planifica să-l demoleze (o condinţie la proectarea turnului, a fost, că el trebuie uşor să se demonteze), da aşa cum sa dovedit a fi valoros în sfera comunicaţiilor, a fost permis să rămână după expirarea termenului

Turism

 • Franţa este cea mai vizitată ţară din lume, găzduieşte mai mult de 80 milioane de turişti în fiecare an.
 • Are cel mai mare număr de staţiuni de schi din Europa, la nivel mondial după numărul staţiunilor se poziţionează pe locul doi, după SUA. Schiurile, o petrecere a timpului liber rezervată o dată pentru minoritate. În prezent se practică de 100 de milioane de oameni din întreaga lume. Democratizarea sportului a constituit un câştig economic veritabil, aşa că Franţa va benficia din plin cu a sale 250 de staţii de ski.
 • Franţa a condus al doilea după mărime imperiu colonial din lume, controlând 8.6% din întreg uscat al suprafeţei terestre din lume.
 • versiune timpurie a internetului a fost introdusă în 1984 numită Mintelcare permitea francezilor să plătească facturile şi a face cumpărături utilizând acest serviciu de acasă.
 • Franţa a câştigat cele mai multe premii Nobel pentru literatură, mai multe decât orice ţară din lume, şi de asemeni, este a doua după cele mai multe premii pentru matematică.
 • Cele mai cunoscute invenţii franceze sunt balonul cu aer cald şi paraşuta.
  Balonul cu aer cald a fost inventat de fraţii Montgolfier, Joseph-Michel şi Jacques-Étienne. În 1782. Paraşuta modernă a fost inventată la sfârşitul secolului al 18-lea de  Louis-Sébastien Lenormand, care a făcut primul salt public înregistrat, în 1783. Lenomard, de asemenea, a schiţat prealabil aparatul său.
 • Croissantul, de fapt, a fost inventat în Austria.
  Kipferl se presupune că este strămoşul croissantului, care a fost prima dată documentat în Austria, mult timp în urmă, în secolul 13. „Naşterea” croissantului aşa cum îl ştim – se socoate după ultimele date anul 1839, atunci când un ofiţer austriac de artilerie, August Zang, a fondat Brutăria Vieneză pe 92 rue de Richelieu din Paris. Această brutărie, unde se serveau produse a brutăriei vieneze printre care Kipferl şi pâinea vieneză, rapid a devenit populare, şi a inspirat imitatorii francezi. Versiunea franceză de Kipferl  a fost numită croissant.
 • Franţa este casa a 39 de obiecte al Patrimoniului Mondial UNESCO.
  În prezent treizeci şi nouă de locuri şi obiective din Franţa sunt înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial. Treizeci şi cinci din acestea sunt obiective culturale, trei sunt obiective naturale, şi unul este mixt.

Alte curiozități

 • Aproximativ câte două cărţi de bucătărie sunt publicate zilnic în Franţa.
 • În Franţa este contrar legii să fotografiezi ofiţerii de poliţie şi maşinile de serviciu a poliţiei.
 • Bărbaţii francezi au cel mai scăzut nivel de obezitate din UE, iar femeile, după acest criteriu, sunt pe locul doi, pe primul loc fiind cele din Danemarca.
 • Oraşul francez Grasse este recunoscut drept capitala mondială a parfumurilor.
 • Stradă cu denumirea Victor Hugo există în fiecare oraş din Franţa.
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top